Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Biologie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie
Clasificarea mutatiilor



Clasificarea mutatiilor


Clasificarea mutatiilor


Clasificarea mutatiilor tine cont de mai multe criterii: marimea secventei de ADN afectate, efectul mutatiei, modul de producere etc.

Mutatiile pot aparea in mod spontan - mutatii spontane sau naturale- cu o rata foarte scazuta, ele fiind cauzate de o serie de factori naturali, sau pot fi induse prin utilizarea unor factori mutageni variati (fizici, chimici, biologici) - mutatii induse sau artificiale.

Dupa marimea segmentului de ADN afectat, se deosebesc:

mutatiile genice care afecteaza structura si functia genei; cand este afectata doar o pereche de nucleotide mutatia se numeste mutatie punctiforma.

Mutatiile cromosomale- determinand modificari ale structurii si numarului cromosomilor la eucariote.

Dupa tipul de celula in care se produce evenimentul mutational:

- mutatii somatice - cand mutatia se desfasoara in celulele somatice si mutatii gametice cand aceasta afecteaza gametii.

Mutatia somatica, aparuta intr-o celula a corpului intr-un stadiu initial al evolutiei ontogenetice (la inceputul dezvoltarii embrionare), va face ca din acea celula, prin diviziune mitotica, sa rezulte o clona mutanta care va genera o parte o corpului la nivelul careia se va produce fenotipic mutatia: petale albe alaturi de petale rosii la diferite specii de plante, un ram de mar ce produce fructe de alta culoare decat restul pomului sau la om, suvita alba de par intr-un par castaniu sau negru. Mutatia somatica la organismele cu reproducere sexuata nu se transmite la descendenti. Ea se transmite la descendenta numai in cazul organismelor ce se reproduc vegetativ. Pe de alta parte, mutatia gametica se transmite in descendenta la organismele cu reproducere sexuata, putand afecta in totalitate organe diferite sau intregul organism.



Pentru analiza genetica sunt folosite doua tipuri de mutante:

mutantele auxotrofe - organisme care nu se pot multiplica pe medii minimale in absenta unor factori de nutritie (prezinta modificari la nivelul unor gene ce codifica enzime implicate in biosinteza unor aminoacizi, baze azotate etc.) sau care nu pot utiliza pentru crestere anumite substante (genele afectate impiedica desfaturarea normala a unor cai metabolice de degradare);

mutantele conditionat letale: organisme care prezinta anumite modificari ce determina moartea acestora in anumite conditii (restrictive sau nonpermisive) sau supravietuirea lor in alte conditii (conditii permisive). De exemplu, la Bacillus stearothermophilus,  o mutanta termosensibila sintetizeaza anumite proteine, inactive atunci cand bacteria este cultivata la 55o C (temperatura nonpermisiva), in timp ce, la temperatura de 47oC (temperatura permisiva) proteinele sintetizate prezinta functii normale.


Deseori, mutatiile determina moartea celulelor afectate, fiind astfel letale, sau alteori, le confera acestora anumite avantaje selective (de exemplu, rezistenta la anumite antibiotice, la actiunea unor virusuri etc.).



























Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright