Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Geneza feudalismului



Geneza feudalismului


Geneza feudalismului


Elementele feudale au existat si in societatea sclavagista. In general s-a acceptat ideea ca feudalismul a aparut pe doua cai.

1.forma clasica, prin trecerea de la sclavagism la feudalism, caracteristica mai ales Imperiului roman de Rasarit.

2.trecere de la o organizare sociala specifica comunei primitive la o organizare de tip feudal ca la triburile germane si slave.

Desigur ca in procesul de destramare a randuielilor sclavagiste in Imperiul Roman de Apus au existat si unele elemente caracteristice organizarii primitive, revigorate datorita contactului cu triburile germanice, iar in Imperiul Roman de Rasarit prin impactul produs de actiunea triburilor slave.

Unul din elementele noi care au aparut a fost fenomenul colonatului aparut in Italia, mai intai, raspandindu-se apoi datorita lipsei mainii de lucru si a scaderii numarului sclavilor. Provenienta colonilor era diversa - sclavi, liberti, oameni liberi. Constantin cel Mare a dat o lege in 332 prin care facea din coloni "servus terrae" - sclavii pamantului.

Un alt fenomen nou l-a constituit patronatul ca raport intre un magnat, aristocrat si omul care se angajeaza sa lucreze. Cel care se angaja si nu avea pamant primea un lot cu drept de folosinta. Taranul cu pamant ceda lotul lui seniorului bucurandu-se in schimb de protectia acestuia. Primea acelasi lot ca sa-l lucreze avand numai dreptul de folosinta. Cu timpul taranul pierdea si lotul si libertatea si devenea colon.

Trecerea de la sclavagism la feudalism a fost influentata si de factorul religios. Semnificativa in acest sens este contributia religiilor universale, budismul mai ales pentru India si China, Crestinismul in Imperiul Roman de Apus si de Rasarit si a islamismului in lumea araba. De exemplu, in secolele IV-V Imperiul Roman cunostea o acuta criza morala. Se simtea nevoia unei religii unitare. Cultul caesarilor a fost o incercare ce a esuat. Crestinismul a fost la inceput un protest religios, in felul sau, o miscare a celor asupriti.



Decaderea economica datorata atacurilor migratorilor, disparitia oraselor in apusul Europei au adancit criza si trecerea la economia naturala si a dus in ultima instanta la disparitia Imperiului Roman de Apus. Criza cunoscuta de acest stat a fost generala, conducand la scaderea productiei, la slabirea legaturilor economice dintre oras si sat, la anihilarea activitatii sociale. Marea migratie a triburilor germane in Europa de Apus in secolele V-VI si a celor slave in Peninsula Balcanica in secolul VI-VII a fost insotita de mari distrugeri materiale, de regres demografic, contribuind la ruralizarea economiei. De remarcat ca acest proces a fost resimtit in Europa Centrala si de Apus si datorita dominatiei arabe a bazinului mediteraneean.

In aceste conditii bogatia cea mai importanta o constituia pamantul, in primul rand pamantul cu oameni.

Izvor de subzistenta si mijloc de remunerare a muncii productive si a slujbelor, pamantul reprezenta baza raporturilor sociale. Propietatea funciara feudala a constituit baza relatiilor de productie stabilite intre membrii clasei dominante (relatiile vasalice) si dintre feudali si tarani.

In primele secole ale Evului Mediu au luat fiinta popoarele si limbile actuale romanice, germanice si slave, precum si statele feudale timpurii. Printre acestea se numara si formarea poporul roman si a limbii romane, ca popor de origine romanica.

In Europa in sec. VIII-X in afara de Imperiul Bizantin s-au constiutuit si alte mari state feudale timpurii ca Imperiul Carolingian, Imperiul Romano-german, statul Kievean. In Orientul Apropiat si Nordul Africii s-a format, in urma cuceririlor arabe din secolele VII-VIII, Califatul arab.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright