Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Pregatirea perchezitiei



Pregatirea perchezitiei


Pregatirea perchezitiei

Reusita unei perchezitii depinde [] de modul in care aceasta este pregatita[1].

Descoperirea mijloacelor materiale de proba prin perchezitie nu pot fi, lasata la voia intamplarii, fara o organizare atenta si riguros pregatita, indeosebi in cazuri mai complexe.


Stabilirea obiectivelor perchezitiei

Determinarea cu exactitate a scopului perchezitiei se face in functie de infractiunea cercetata (omor, furt, inselaciune), ceea ce presupune ca organul de cercetare sa aiba o viziune suficient de clara asupra naturii obiectelor sau inscrisurilor cautate, a orice poate reprezenta produs al faptelor investigate ori care sa fi fost folosit la savarsirea acesteia[2].

Organul judiciar este obligat sa tina cont de toate caracteristicile generale ale obiectelor cautate, de valoare, de posibilitatea de ascundere, de distrugerea rapida, de fragmentare etc. Exista imprejurari in care obiectele cautate nu sunt cunoscute cu exactitate[3].



Oportunitatea perchezitiei apare numai in momentul in care exista presupuneri intemeiate ca, intr-un anumit loc sau asupra unei persoane, se vor gasi obiecte care au legatura cu infractiunea. Neglijarea acestui aspect are, deseori, consecinte destul de grave:

perchezitia efectuata la "noroc" ii poate pune in garda pe cei implicati in savarsirea infractiunii.

perchezitia nejustificata poate fi interpretata ca o incalcare a unor drepturi constitutionale (de ex. inviolabilitatea persoanei si a domiciliului)[4].


Cunoasterea locului perchezitiei

Regula este cunoasterea exacta a locului in care urmeaza sa se efectueze perchezitia.Cunoasterea vizeaza: dispunerea locului, caracteristicile de constructie sau topografice, destinatia sa, persoanele care locuiesc sau au acces in spatiul perchezitiei. Aici, regula este, daca perchezitia are loc intr-un loc inchis sau deschis.


Perchezitia locurilor inchise intereseaza adresa exacta ( strada, numarul, scara, etajul, apartamentul), particularitatile de constructie, dispunerea si destinatia incaperilor,a  dependintelor, eventualelor modificari sau amenajari facute pe parcurs de locatari, amplasamentul usilor, ferestrelor, posibilitatile de intrare sau de iesire, altele decat cele obisnuite, persoanele care locuiesc temporar la adresa respectiva, vecinii, magazii, pivnite, garaje etc.


Perchezitia in cazul locurilor deschise, intereseaza dispunerea, suprafata, particularitatile topografice ale solului si vegetatiei, eventualele constructii aflate pe acest loc, destinatia si caracteristicile lor interioare, drumurile si caile de acces , locurile sau gradinile cu care se invecineaza, persoanele carora le apartin, folosesc sau ingrijesc locurile respective.


In ipoteza perchezitiilor la sediul unor persoane juridice, agenti economici, unitati comerciale se are in vedere informatiile de la perchezitiile locurilor inchise si deschise.

Obtinerea datelor privitoare la cunoasterea locurilor se face cu maxima discretie. In acest sens se va apela la sprijinul organelor locale ale administratiei de stat sau dupa caz,la conducerile persoanelor juridice.

Cunoasterea persoanelor la care se va efectua perchezitia.

Cunoasterea se refera la personalitatea, la gradul de cultura, profesia si functia exercitata, viata de familie, raporturile cu vecinii, relatiile pe care le intretine cu diverse alte persoane (cum ar fi, prietenii mai apropiati), pasiunile, fara ca acestea sa fie interpretate drept o imixtiune in viata intima a persoanei. De asemenea, se vor obtine informatii cu privire la persoanele sau rudele celui care urmeaza a fi perchezitionat, in ipoteza existentei unor presupuneri intemeiate ca obiectele cautate pot fi  ascunse la acestea.


Stabilirea momentului efectuarii perchezitiei

Determinarea momentului celui mai potrivit de efectuare a perchezitiei are o semnificatie importanta pentru reusita acestui act procedural. Perchezitia este un act cu caracter inopinat ce trebuie efectuat cu maxima operativitate. Urgenta perchezitiei nu exclude pregatirea sa atenta, cu exceptia unor situatii cum ar fi infractiunile flagrante[5].

Exista situatii in care perchezitia trebuie amanata in scop tactic, chiar daca se detin informatii sigure cu privire la existenta obiectelor si a locului de ascundere, insa,descoperirea lor, prin natura imprejurarilor, este foarte dificila. Prin urmare, alegerea momentului propice perchezitiei se face in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, de necesitatea efectuarii ei in mod inopinat, cat mai operativ si in conditii sa asigure descoperirea obiectelor sau mijloacelor materiale de proba pe care anchetatorul se asteapta sa le descopere.


Pregatirea mijloacelor tehnice necesare efectuarii perchezitiei

Regula este ca se folosesc aceleasi mijloace tehnico-stiintifice  folosite la cercetarea la fata locului, majoritatea dintre ele gasindu-se in trusele criminalistice universale sau in dotarea laboratoarelor criminalistice mobile. De exemplu, sunt necesare surse de iluminare ( lampi cu radiatii infrarosii si ultraviolete, rulete pentru masurarea dimensiunilor, truse de chei pentru deschiderea usilor, a obiectelor de mobilier si diverse alte unelte), pentru descoperirea obiectelor ascunse avem nevoie de sonde metalice, stetoscoape, de sonde electromagnetice sau de magneti puternici utilizati pentru scoaterea obiectelor metalice din ascunzatori[6].

Se mai apeleaza la diferite tipuri de detectoare, cele de metale, de cadavre, sau cele cu ultraviolete. In cadrul mijloacelor tehnice, se apeleaza si la aparatura de fotografiat, filmare si inregistrare videomagnetica care sunt necesare pentru a fixa rezultatul perchezitiei.


Formarea echipei care va efectua perchezitia

Echipa va fi formata, in functie de gradul de dificultate al perchezitiei, de marimea locurilor sau de terenurile perchezitionate iar aceasta va fi compusa dintr-un numar suficient de organe judiciare care vor fi informati cu privire la scopul perchezitiei si la particularitatile locului, urmand ca fiecare organ judiciar sa aiba sarcini precise.

In functie de natura cauzei, echipa va fi formata din specialisti din diferite domenii (constructii, electricitate, petrochimie, mecanica) precum si reprezentanti ai organizatiilor de stat, daca perchezitia se efectueaza la sediile unor institutii sau intreprinderi. Prezenta specialistilor este absolut necesara deoarece acestia sunt in masura sa observe modificarile facute la cladiri, mobila, tocuri de usi, ferestre sau bai etc.

Daca perchezitia este destinata cautarii de obiecte sau inscrisuri considerate secrete de stat ori locuri supuse unui regim special, magistratul trebuie sa aiba in vedere includerea in echipa a persoanelor care au acces in astfel de locuri.

Martori asistenti vor fi prezenti, dar nu vor avea legatura cu niciuna dintre persoanele implicate in  savarsirea infractiunii si niciun interes in cauza. La perchezitie va fi adusa si persoana la care se efectueaza perchezitia chiar daca este retinuta sau arestata.




Emilian Stancu, Tratat de criminalistica, editia a IV-a, revazuta si adaugita, Ed Universul Juridic, Bucuresti, 2008, p.457.

Ibidem

De exempul, intr-un trafic de stupefiante, anchetatorul nu se poate astepta sa descopere numai droguri ci si arme sau pasapoarte false.

In fapt, un cetatean care n-a avut probleme cu legea s-a trezit cu mascatii la usa. Fara prea multe explicatii, au dat intrat peste el si au inceput sa-i intoarca locuinta pe dos. Cautau arme, droguri si tigari de contrabanda. Dupa ce s-au convins ca nu ascunde nimic in casa l-au dus la sectie. Abia acolo au constatat ca au perchezitionat apartamentul gresit. Aceasta perchezitie nejustificata poate fi interpretata ca o incalcare a unor drepturi constitutionale.

De exemplu, in cazul luarii de mita sau al speculei, perchezitia se efectueaza imediat deoarece aceasta reprezinta principalul mijloc de obtinere a probelor.

Emilian Stancu, Tratat de criminalistica, editia a IV-a, revazuta si adaugita, Ed Universul Juridic, Bucuresti, 2008, p.459.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright