Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Turism


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » turism
Lausanne, elvetia



Lausanne, elvetia


Lausanne, Elvetia


Orasul s-a dezvoltat pe un teren accidentat, pe trei coline, in jurul catedralei ridicate in secolul al XIII-lea. Ulterior, s-a intins pana pe malurile lacului Leman, la Ouchy, un fost sat de pescari, unde se pastreaza nava La Vaudoise, care evoca vremurile cand lacul era traversat de vasele comerciale cu vele latine. Dar, cu mult inainte, in imprejurimi se gasea orasul roman Loussana, ale carui ruine pot fi vizitate astazi in parcul Vidy.

Oras al artei si spectacolelor, este renumit pentru concertele de muzica clasica ale Orchestrei Suisse Romande, Orchestrei de Camera Lausanne. Tot aici danseaza trupa de balet Maurice Bejart. Mai este si capitala mondiala a jocurilor olimpice, aici avandu-si sediul Comitetul International Olimpic (CIO), fondat in 1894 de baronul Pierr de Coubertin, si Muzeul Olimpic, dar si alte federatii sportive internationale.



In secolul al XVIII-lea s-a aflat sub influenta puternica a enciclopedistilor. Voltaire a locuit aici si i s-a jucat piesa Zaire. Byron si Shelley au vizitat orasul in 1816, iar mai tarziu Charles Dickens chiar a locuit in Lausanne. Aici, Andre Gide si-a adaptat Pivnitele Vaticanului ca piesa de teatru pentru a fi jucat de Societatea Studentilor.


Catedrala – Cathedrale Notre-Dame

Este considerata cea mai frumoasa constructie gotica din Elvetia. Inceputa in secolul al XII-lea, a fost terminata si sfintita in anul 1275 in prezenta Papei Grigore X si a imparatului Rudolf de Habsburg. A devenit protestanta in 1536. A fost renovata in intregime in secolul al XIX-lea. Este singura catedrala la care se mai pastreaza obiceiul din Evul Mediu ca, dupa ce bate orologiul din turn, paznicul de noapte sa anunte ora 22-2.

Interiorul este frumos decorat cu scene biblice si se pot admira vitraliile rozetei (fereastra rotunda de deasupra portalului principal al fatadei; element caracteristic al stilului gotic); vitraliile dateaza din 1240 si sunt numite Imago Mundi (Imaginea Lumii): ele infatiseaza elementele naturii, anotimpurile, lunile anului si semnele zodiacale.


Din curtea din fata catedralei, dar si din turn (232 trepte), se pot admira orasul, lacul si muntii Alpi.


Castelul Saint Maire – Chateau Saint-Maire

Dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, fiind la inceput palat episcopal si apoi resedinta magistratilor bernezi. Astazi este centrul administrativ al cantonului Vaud.


Piata Palud – Place de la Palud

Este marginita de case medievale si de cladirea Primariei, construita in stilul Renasterii si pe care se gaseste blazonul orasului. In piata se afla Fantana Dreptatii (Fontaide de la Justice).

In apropiere, un orologiu animat si vorbitor bate orele, prezentand o galerie de figuri istorice. Din spatele fantanii, pitorestile scari acoperite cu scanduri de lemn urca spre Catedrala.


Palatul Rumine – Palais de Rumine

A fost construit la inceputul secolului al XX-lea in stilul Renasterii italiene, din mostenirea lasata de Gabriel de Rumine.

Impozantul edificiu gazduieste o biblioteca si 5 muzee:

Musee Cantonal des Beaux-Arts

Musee Cantonal de Geologie

Musee Cantonal de Zoologie

Musee Cantonal d’Archeologie et d’Histoire

Musee Monetaire Cantonal, care prezinta evolutia monedei in timp, medalii, sigilii etc.


Muzeul Olimpic – Musee Olympique

A fost inaugurat in 1993 pe malul lacului Leman, cu statui, fantani si pavilioane florale multicolore. Muzeul este lung de 420 m, cat un stadion olimpic. Ansamblul modern, inspirat de templele grecesti, este opera a 2 arhitecti: mexicanul Pedro Ramirez Vasquez si elvetianul Jean Pierre Cahen, originar din Lausanne. Fatada de marmura alba adusa din insula Thasos (Grecia) are in fata doua randuri de patru coloane pe care sunt inscrise numele oraselor care au gazduit Jocurile Olimpice si ale presedintilor Comitetului Olimpic International. Flacara olimpica arde permanent intr-un vas de granit ornamentat cu motive alegorice care ilustreaza mitul Prometeu. Parterul este dedicat Jocurilor Olimpice, incepand cu cele din Grecia antica. Sunt prezentate tortele olimpice care au fost purtate la Olimpiade si realizarile baronului Pierre de Coubertin.

Etajul I are parte dedicata Jocurilor Olimpice de vara, iar alta, celor de iarna. Tehnologia audio-video permite retrairea principalelor momente; terminale raspund la mii de intrebari despre Jocurile Olimpice, iar ecrane enorme redau ceremoniile de deschidere si de inchidere. Sectia numismatica si filatelica prezinta si timbre cu efigia jocurilor. Tot aici se mai gasesc o videoteca dedicate Jocurilor Olimpice.

La etajul II  se gasesc o cofetarie si terasa cu vedere spre lac si muntii din Franta, la poalele carora se distinge statiunea Evian, renumita pentru apele sale minerale.

In parcul care se intinde intre lac si Avenue de Rhodanie se afla Comitetul International Olimpic, iar in apropiere, noul sau sediu, o cladire moderna cu fatada din sticla inchisa la culoare. In vecinatatea lui sunt campingul si Muzeul roman (Musee roman de Lausanne-Vidy), care prezinta viata din orasul antic galo-roman Loussana.

In portul Ouchy-Lausanne se ridica un impresionant castel (Chateau d’Ouchy) transformat in hotel. La cheiuri sunt ancorate nenumarate veliere si, intre ele, iese in evidenta enorma girueta in forma de arc de cerc, care arata directia vantului.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright