Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard

Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi
Constructii


Qdidactic » bani & cariera » constructii
Componentele cladirilorComponentele cladirilor


Componentele cladirilor


Orice cladire are 3 componente care o definesc si anume:

componente structurale, de rezistenta, portante;

componente nestructurale, neportante;

componente de echipare tehnica.


1. Componentele structurale, de rezistenta, portante.

- sunt componentele fara de care o constructie nu poate exista, respectiv nu este capabila sa preia actiunile/incarcarile care ii revin. Aceste componente sunt patru:


a) fundatiile preiau incarcarile de la structura verticala si le transmit terenului de fundare. Fundatiile pot fi directe sau indirecte, din beton, caramida, cu diferite moduri de alcatuire, cum ar fi izolate sub stalp, continue sub peretii de diafragma, radier general (placa groasa), cu sau fara evazari, retele de grinzi etc.

Dimensiunile fundatiilor sunt dictate de adancimea de inghet a terenului, adancimea terenului bun de fundare, necesitatea incastrarii in teren a constructiei, marimea incarcarilor etc.


b) structura verticala de rezistenta realizata sub forma de pereti-diafragme sau cadre de beton, lemn, metal. Preia incarcarile de la structura orizontala de rezistenta si la acoperis si o transmit fundatiilor.


c) structura orizontala de rezistenta planseele preiau incarcarile verticale si orizontale care le revin si le transmit structurii verticale se rezistenta. Planseele trebuie sa asigure (cu mici exceptii) rolul de saiba rigida/diafragma orizontala rigida, transmitand actiunile orizontale din vant sau seism la structura verticala de rezistenta. Plansele se impart in principal in:

- plansee cu rigiditate semnificativa in plan (saibe rigide), de exemplu: planseele din beton armat, monolit sau prefabricat;

- plansee fara rigiditate semnificativa in plan (nu sunt saibe rigide), de exemplu: planseele de lemn, anumite prefabricate.

Planseele pot fi din lemn, beton, monolit sau prefabricat, metal, etc. Pot fi plane sau curbe, cu sau fara grinzi etc.


d) acoperisuri preiau incarcarile de la invelitoare si climatice, inclusiv orizontale din vant sau seism si le transmite structurii verticale de rezistenta.

Acoperisurile pot fi cu pante sau sarpante sau fara panta (cu panta mica) denumite terase. Sarpantele pot fi dulgheresti (din lemn) sau ingineresti (grinzi cu zabrele, grinzi cu inima plina, beton, metal). Terasele pot fi circulabile sau necirculabile.


2. Elemente nestructurale, neportante.

- sunt elementele care participa la asigurarea functionalitatii cladirii fara sa fie portante, fara de care constructia este capabila sa preia actiunile exterioare.


a) scarile asigura circulatia pe verticala si sunt dimensionate pentru a asigura evacuarea tuturor persoanelor in caz de calamitate. In functie de alcatuire (lemn, beton, metal, caramida) pot constitui o continuare pe plan inclinat a planseului.

b) peretii despartitori de compartimentare sau de inchidere separa functiunile compartimenteaza interiorul sau inchid interiorul de exterior. In functie de pozitia lor se mai izoleaza fonic sau termic.


c) invelitorile inchid acoperisul (cladirea) la partea superioara avand rol de impermeabilizare impotriva actiunilor climatice. Pot fi ceramice, tabla, azbociment, PVC, membrane bituminoase, ardezie, etc.


d) finisajele au rol de protectie mecanica sau rol estetic, de exemplu: tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje, pardoseli, tapete, etc.


e) izolatiile protejeaza parti sau elemente de constructii impotriva umiditatii (hidroizolatii) impotriva zgomotului (fonoizolatii) si impotriva pierderilor de caldura cu limitarea acestora (termoizolatii).


3. Elemente de echipare tehnica.

- cuprind o serie de echipamente si instalatii care participa la confortul interior, prezenta lor fiind dictata de posibilitatile financiare sau de necesitatea existentei lor:

- instalatii de incalzire, apa calda, sanitara si electrice;

- instalatii de transport pe verticala - lifturi, ascensoare, benzi rulante;

- instalatii de evacuare a gunoaielor;

- instalatii de curenti slabi (sonerie, telefonie, interfon, cabluri TV, internet, etc);

- instalatii de ventilare sau climatizare;

- etc.

Contact |- ia legatura cu noi -|
Adauga document |- pune-ti documente online -|
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -|
Copyright © |- 2022 - Toate drepturile rezervate -|