Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Resurse umane


Qdidactic » bani & cariera » management » resurse umane
Negocierile salariale



Negocierile salariale


Negocierile salariale



Negocierea salariului este unul dintre cele mai importante aspecte din relatia angajat – angajator pentru ca stabileste pentru o perioada de timp o parte a raportarii dintre cele doua parti. In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii

Salariul sau remuneratia primita de un angajat pentru munca prestata intr-o luna, este rezultatul unui proces de negociere intre angajat si angajator, care are loc intai la angajare si mai apoi dupa o eventuala renegociere.

Factorii care influenteaza negocierile salariale sunt experienta/CV-ul persoanei care negociaza si implicit pachetul existent al acesteia, media de salarizare a pietei pe segmentul respectiv, politica salariala a companiei care negociaza cu viitorul angajat, specializarea (raritatea) pozitiei in piata, mai precis numarul potentialilor concurenti pe acelasi job in piata, etc..

Un element foarte important este si numarul de joburi pe care candidatul le-a avut pana atunci, dar si motivatia manifestata pentru actualul job. In momentul in care se ajunge la discutii salariale, este absolut necesar sa se tina seama de gradul de motivare oferit de un anumit job si pe langa acest lucru este bine sa se tina cont si de posibilii contracandidati care au aplicat si sunt in cursa.

Problema salariului tine de arta negocierii, ca si in negociere in general trebuie de la inceput ca fiecare parte sa isi stabileasca marjele de negociere. A sti sa pui problema salariului si sa ai castig de cauza poate fi una din temele dificile de la un interviu de angajare. Inainte de orice interviu este foarte important ca persoana in cauza sa afle informatii despre salariul oferit pentru o pozitie similara celei tintite sau pentru angajati cu o pregatire si experienta apropiate cu cel in cauza.

In momentul in care o persoana participa la un interviu trebuie sa se gandeasca la o marja concreta pentru a putea negocia. Trebuie sa fie pregatit sa discute cifre atunci cand vine vorba despre salariu, sa-si stabileasca o limita inferioara - mai jos de care sa nu accepte sub nici o forma oferta. Aceasta limita inferioara trebuie sa reflecte in mod realist nivelul de viata pe care il are candidatul sau pe care si-l propune in viitorul apropiat, gradul de pregatire si experienta relevante pentru acel post.



La interviul de angajare candidatul trebuie sa identifice nevoile angajatorului - adica ale postului - si sa incerce sa prezinte acestuia accentuand trasaturile pe care acesta le cauta.

In mometul in care un candidat vrea sa afle mai multe amanunte cu privire la job sau sunt lucruri care nu ii sunt clare evita abordarea problemei financiare prin intrebari suplimentare pana cand este pe deplin lamurit si se simte pregatit sa incepe negocierea.

Salariul singur poate parea mic, chiar indeajuns de mic incat potentialul candidat sa refuze oferta, insa inainte de aceasta trebuie analizate cu atentie beneficiile oferite, in cazul in care exista; ca de exemplu actiuni, bonusuri, discount-uri, training, zile de concediu, concediul medical, masina de serviciu, telefon mobil, etc..

Candidatul trebuie sa dea impresia angajatorului ca este de aceeasi parte a baricadei si cooperanti pentru a gasi o solutie ca toata lumea sa fie multumita. O atmosfera amicala este bine-venita intr-o astfel de discutie pe care destui oameni nu o agreeaza si nu stiu sa o poarte. Oricat de entuziasmat ar fi candidatul atunci cand primesti oferta de job, este indicat sa ceara un interval de 24 de ore pentru a da raspunsul final, daca insa oferta nu este pe placul candidatului indicat ar fi ca acesta sa isi poata exprima aceasta parere pentru a vedea daca mai exista loc de imbunatatire a ofertei sau nu.

Ideal ar fi ca la finalul negocierilor situatia sa fie pozitiva pentru ambele parti, win-win.






Ticlea A., Popescu A., Tichindelean M., Tufan C., Tinca O. – Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucuresti, 2009, pg.116 - 152



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright