Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Etica publicitara



Etica publicitara


Etica publicitara


Etica este un demers care gandeste si analizeaza conduita umana, ea analizeaza ceea ce este acceptabil in conduita. Un cod etic poate enunta, spre exemplu, ca nimeni nu trebuie sa se gaseasca in conflict de interese.

Publicitatea construieste o anumita realitate, vizeaza atitudini si indica valori specifice, iar modalitatile de comunicare se diversifica si se amplifica, ajungand astazi, de la o simpla activitate cu rol economic sa insemne arta in sprijinul comertului. Ea trebuie sa fie nu numai atragatoare ci si credibila, iar relatia dintre emitatorii mesajelor publicitare si publicul vizat trebuie sa se bazeze pe onestitate, numai ca, intr-o goana nebuna spre profit, in contextul unei lumi a afacerilor in continua schimbare, in care raporturile de putere dintre marile firme evolueaza in directii nebanuite, publicul consumator poate fi manipulat cu usurinta.



In lumea de vest si in special in tarile Comunitatilor Europene, exista in momentul actual dezbateri foarte active in ceea ce priveste protectia copiilor impotriva efectelor nefaste aduse de campaniile publicitare.

Multe dintre sporturile publicitare submineaza autoritatea parintilor, de asemenea induce tinerii, care nu au abilitatea intelectuala de a se proteja de manipularea psihologica, in actiuni daunatoare precum si folosirea alcoolului si a tutunului, consumul mancarilor nesanatoase de tip "fast food" stil american, relatii sexuale de la o varsta frageda si detine o filozofie materialista.

Pe langa protectia copiilor, au aparut si miscari impotriva efectelor publicitatii asupra calitatii vietii.


Etapa 3 - Tranzactioneaza - se ofera posibilitati simple de autoservire si tranzactii on-line: inscriere on-line, procesarea referintelor on-line, depunerea de reclamatii

Etapa 4 - Integreaza - se automatizeaza toate aspectele afacerii.

Etapa 5 - Transforma - se integreaza toate aspectele afacerii cu clientii si partenerii.


4. Modele de afaceri in mediul on-line

Philips afirma ca un model de afacere electronica este "un sistem, in care elementele unei afaceri se imbina perfect, iar in acest sistem accentul se pune pe competitie si dinamica organizationala".

Cele mai utilizate tipuri de afaceri on-line sunt:

  1. Magazinele electronice - acestia sunt vanzatori cu amanuntul on-line tipici, care urmaresc obtinerea de venituri din vanzarile on-line, publicitate si atragerea de clienti de pe piete noi. - www.amazon.com
  2. Mall-urile electronice - reprezinta centre comerciale virtuale. In acest caz mai multi vanzatori on-line cu amanuntul s-au reunit pentru a creste traficul. In general, ele sunt gazduite de unul dintre parteneri care poate incuraja folosirea mijloacelor sau produselor sale. (www.ukshops.co.uk - peste 100 de vanzatori cu amanuntul). Acestea pot oferi si posibilitati de finantare si posibilitati de distributie.
  3. Achizitii electronice - acestea schimba modul in care procesul de cumparare se realizeaza intre companii si/sau sectorul public, cu scopul de a reduce costurile. www.covsint.com
  4. Licitatiile electronice - presupun realizarea licitatiilor de bunuri on-line. www.ebay.com. Aceste licitatii pot fi relatii de tip B2C si B2B.
  5. Comunitatile virtuale - sunt grupuri de persoane care au o pregatire sau trasaturi asemanatoare si care se intrunesc pentru a-si dezvolta cunostintele, pentru a face schimb de informatii sau pentru a discuta despre un hobby. Veniturile apar din cotizatia de membru sau taxele de inscriere, iar uneori din publicitate.
  6. Platformele de colaborare - pe baza carora unele firme ofera colaborarea intre afaceri. Este greu ca o companie sa tina pasul cu dezvoltarea IT si de aceea aceste firme ofera servicii de colaborare in timp real. Aceste sisteme pot sa ofere partajarea functiilor de e-mail, gestiunea actiunilor, mesagerie instant, cunostinte si consultanta. www.sun.com
  7. Servicii de gestiune a pietei - presupun preluarea activitatii de marketing de catre intermediari care asigura o interfata intre cumparatori si vanzatori. Pot asigura si logistica, preluarea si onorarea comenzilor, gestiunea marcii intreprinderii. www.commerceone.net
  8. Integratori ai lantului valoric - sunt servicii prin care companii care au un obiectiv de piata comun, isi integreaza si gestioneaza fluxul de bunuri, servicii si informatii de la punctul de origine pana la punctul final, intr-un mod care creste valoarea perceputa de clienti si optimizeaza eficienta lantului.  www.dda.org.uk
  9. Furnizori de servicii in cadrul lantului valoric - acestia asigura doar anumite servicii sau functiuni in cadrul lantului. In industria turismului pot exista firme (companii aeriene, hoteluri, companii de asigurari) care formeaza parteneriate prin care se promoveaza una pe cealalta pentru a-si mari traficul pe site. PayPal
  10. Brokerajul informatiilor - Acest model se bazeaza pe o subscriptie sau pe plata per utilizare, cum sunt ziarele on-line sau unele vanzari de informatii despre piata.
  11. Certificare si alte servicii - acestea atesta autenticitatea comerciantului. Certificatele sunt foarte importante pentru increderea si siguranta pe web. www.verisign.com

Scopul afacerilor este acela de a genera profit. Pentru afacerile on-line, crearea de surse de venit necesita creativitate si viziune. Sursele de venit pentru o afacere on-line sunt:

vanzarile - in general vanzare on-line;

publicitatea - de exemplu, vanzarea unui spatiu publicitar pentru banner cu un link;

subscriptiile - de exemplu, in media pentru continutul platit

comisioane - marketing prin afiliere.

Publicitatea

Expansiunea rapida a numarului de site-uri comerciale a dus la depasirea cererii de publicitate on-line si implicit veniturile din aceasta sursa au scazut. Dezvoltarea comunicatiilor in banda larga, descarcarea legala de muzica si jocuri au determinat o relansare a acestei surse de venituri. In mod normal, proprietarul unui site va taxa orice forma de publicitate de pe site-ul sau: banner, casete care apar si dispar, casete activate prin actiunea utilizatorului, butoane permanente etc. Pretul perceput depinde de piata si audienta.

Vanzarile

Se estimeaza ca vanzarile on-line vor creste foarte mult in viitor atat in forma B2B, cat si B2C. Exista doua asemenea tipuri de vanzari. Primul tip presupune plata pentru un produs sau serviciu. Acest tip se bazeaza pe stabilirea pretului prin adaugarea de profit la costurile de productie, transport, asamblare etc. si folosirea internetului ca modalitate de distributie. (vanzari de calculatoare, bilete de avion, carti etc.)

Cel de al doilea tip se bazeaza pe o subscriptie. Clientul plateste o taxa pentru o perioada determinata sau nedeterminata de timp sau pentru a avea acces la diferite continuturi ale unui site. (baze de date, ziare si reviste, muzica).

Marketing prin afiliere

Veniturile sunt obtinute prin promovarea sau conectarea unui site cu altul. Cu un clic, consumatorul este directionat spre un alt site, iar venitul este calculat pe baza vanzarilor sau a directionarilor pe luna (plata-per-click, plata-per-vanzare, plata-per-directionare). Aceasta metoda este atractiva pentru ambii parteneri si e folosita de comerciantii care incearca sa obtina mai mult trafic si vanzari. Avantajul fundamental in acest caz este acela ca nu se plateste comision fara a avea rezultate.

Marketing prin intermediere

Se bazeaza pe impactul Internetului asupra lantului valoric. Cele mai intalnite forme de intermediari in comertul electronic sunt intermediarii care furnizeaza si verifica informatii si intermediarii care asigura consultanta.


5. Tipuri de afaceri in economia moderna

Clasice (Bricks and mortar) - acestea sunt afaceri cu prezenta fizica in lumea reala. Acestea reprezinta economia clasica, in care reputatia si marcile firmei se construiau in timp. Acest tip de afacere au unele avantaje: invecinarea cu clientii sai, servirea clientilor in mod direct si fata in fata, precum si experientele din timpul cumparaturilor. Acest tip de afacere nu va

Ceea ce a dus la acest lucru a fost faptul ca reclamele stradale polueaza spatiul public, in multe localitati acest tip de publicitate fiind strict controlata pentru a evita haosul estetic.

O alta cauza o reprezinta accesul abuziv la spatiul mental al individului, in anumite state din Statele Unite se discuta taxarea publicitatii, in acest fel publicul fiind intr-o oarecare masura compensat de invaziunea mentala.

In acest domeniu, interesele comerciale ajung sa controleze continutul programelor de radio si televiziune prin folosirea puterii de cumparare. Acest efect este vizibil prin cenzura afectiva a programelor de stiri televizate in S.U.A (subventionate de mari companii cu interese economice de protejat) care au avut ca efect influentarea alegerilor prezindentiale din anii 2000 si mai ales 2004. Pana in momentul de fata nu a fost prezentata nici o solutie pentru rezolvarea acestui conflict de interese.

In publicitate publicul este manipulat prin metoda de "spalare a creierului" care induce la intreprinderea unor actiuni impotriva propriului interes prin utilizarea imaginilor cu continut sexual pentru a trezi artificial interesul spectatorului.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright