Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard

Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Strategii concurentialeStrategii concurentialeFirmele care opereaza pe pietele internationale se confrunta cu doua probleme majore in ceea ce priveste concurenta: comportamentul concurential si reactia la actiunile concurentilor.

Deoarece piata internationala este un mediu puternic competitiv, cu o dinamica foarte ridicata, firmele prezente pe diverse piete ( nationale, regionale, globala) trebuie sa aiba o anumita atitudine concurentiala transpusa in comportamentul fata de rivali.

Tinand seama de modul in care se comporta firma pe o piata se pot distinge urmatoarele variante:

a.            Strategia ofensiva, adoptata de firmele puternice, cu pozitii bune pe piata sau de firmele '' nou venite'' care dispun de un avantaj competitiv semnificativ.

b.            Strategia agresiva, varianta extrema a celei ofensive, la care recurg unele firme, ducand adevarate ,'' razboaie '' de piata pentru a se impune.

c.     Strategia defensiva, caracteristica firmelor cu posibilitati limitate in plan competitiv si cu o pozitie relativ modesta pe piata internationala. Asemenea firme se orienteaza spre colaborari in diferite segmente de piata sau spre cooperare, pentru asigurarea pietelor '' rezervate '' si pentru intarirea fortei concurentiale proprii.Atitudinea ofensiva urmareste cresterea cotei de piata, in timp ce strategia defensiva se poate concretiza fie in mentinerea cotei de piata, fie, in cazuri extreme, in reducerea cotei de piata, suplinita eventual de mentinerea volumului total al activitatii de piata.

Apararea pasiva ca forma a strategiei defensive este practicata si de lideri ai pietei mondiale, care isi extinde permanent gama. Firmele atacate pot trece insa la contraofensiva. Nestli, care este lider pe piata inghetatei in anumite parti ale Europei, a fost capabila sa raspunda prompt atacurilor initiate de Mars, aducand pe piata '' extensii'' ale propriilor produse.

Uneori, firmele se retrag din segmentele de piata unde au pozitii mai slabe si isi concentreaza resursele pentru a apara pozitiile mai puternice.

Strategiile ofensive presupun initiativa firmelor in scopul de a-si depasi si contracara rivalii. Pentru a reusi, ele pun la punct o gama variata de strategii de atac cu ajutorul carora fie exploateaza slabiciunile adversarilor, fie disperseaza forta rivalilor, fie ii ocolesc, fie, in sfarsit, ii hartuiesc.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright