Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Biologie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie
Citosolul



Citosolul


CITOSOLUL


Citosolul, componenta fluida a citoplasmei, este alcatuita din apa, electroliti, proteine solubile si din diferite molecule organice, fiind sediul proceselor metabolice esentiale pentru celula, cum sunt, spre exemplu: glicoliza, glicogeneza, gliconeogeneza, metabolizarea aminoacizilor, biosinteza acizilor grasi, biosinteza nucleotideior etc. In citosol, celula depoziteaza, ca intr-un fel de magazie, rezervele de glicogen, lipide si ioni, etc.

Din punct de vedere fizic, citoplasma este o solutie de macromolecule proteice dizolvate in apa, deci un sistem omogen. Aceste macromolecule au dimensiuni de 10-5 -10 -7 cm (1nm=10-9) si de aceea citoplasma manifesta fenomene comune cu sistemele heterogene coloidale[1] (cum sunt de, de exemplu, sarurile coloidale de aur), respectiv:

-dispersia luminii; aspectul fiind opalescent (pentru ca particulele imprastie in toate partile lumina care cade asupra lor);

-difuziunea;

-miscarea browniana;

-sedimentarea in camp gravitational si centrifugal, prin care se obtin, aranjate, componentele citoplasmei in ordinea densitatii;



Un alt fenomen pe care il prezinta solutiile de macromolecule in apa este tranzitia sol - gel.

Starea de sol presupune o fluiditate a sistemului in ansamblu, o libertate de miscare a particulelor celor doua faze una fata de cealalta.

Starea de gel se caracterizeaza printr-o crestere a vascozitatii ca urmare a legarii particulelor intr-o retea in ale carei ochiuri ramane apa, respectiv mediul de dispersie.

Tranzitiile citosolului de la starea de sol la gel si invers sunt determinate de o serie de factori endogeni (diviziunea, faza de sinteza a ciclului celular) sau exogeni (temperatura, lumina, presiune, pH) asigurandu-se un dinamism continuu in sensul autoconservarii si autoreproducerii materiei vii.




Sistemul coloidal presupune insolubilitatea reciproca a substantelor care compun faza dispersata si mediul de dispersie, respectiv existenta, intre cele doua faze aflate in contact, a unor zone de discontinuitate, respectiv a unor suprafete intinse de separatie.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright