Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Chimie


Qdidactic » didactica & scoala » chimie
Dizaharidele reducatoareDizaharidele reducatoare


Dizaharidele reducatoare

Maltoza. Se obtine la hidroliza partiala a amidonului sub actiunea acizilor diluati. De asemenea, apare ca intermediar in procesul de fermentatie alcoolica, unde hidroliza amidonului se realizeaza enzimatic sub actiunea diastazei din faina de malt:

Maltoza este o substanta de culoare alba, cristalina, solubila in apa. Solutiile de maltoza sint dextrogire si prezinta fenomenul de mutarotatie (forma 168O, forma 112O, iar la echilibru 136O). Reduce reactivii Tollens si Fihling, dovada a caracterului reducator. Este oxidata cu apa de brom la acid maltobionic. Prin hidroliza maltoza scindeaza in doua molecule de Dglucoza. Hidroliza se realizeaza cu acizi diluati sau enzimatic, sub actiunea maltozei, rezultind astfel ca cele doua unitati de Dglucoza sint legate glicozidic. Prin diverse reactii s-a stabilit ca la formarea acestei legaturi participa gruparea OH de la C4 al uneia din molecule de glucoza, iar cele doua unitati de glucoza sint ciclizate piranozic. Structura maltozei poate fi prezentata astfel:Celobioza. Se obtine prin hidroliza partiala a celulozei. In acest scop firele de bumbac sint tratate citeva zile cu acid sulfuric si anhidrida acetica, sub actiunea carora au loc concomitent hidroliza si acetilarea, obtinindu-se un octaacetat de celobioza. Hidroliza alcalina, cu hidroxid de potasiu sau etoxid de sodiu, transforma acest octaacetat in celobioza.


Ca si maltoza, celobioza are formula moleculara C12H22O11, este un zahar reducator, exista in forma si care sufera mutarotatie si poate fi hidrolizata in doua molecule de Dglucoza. Cercetarile au demonstrat ca celobioza contine doua cicluri piranozice si o legatura glicozidica la gruparea OH al carbonului C4. Celobioza difera de maltoza in privinta hidrolizei: scindeaza sub actiunea emulsinei de unde rezulta ca legatura glicozidica are configuratie . Structura celobiozei poate fi prezentata:

Lactoza. Se gaseste in lapte 5 %  si se obtine ca subprodus la fabricarea brinzei. Are formula C12H22O11, este reducatoare, exista in forme si care dau mutarotatie. Hidroliza acida sau enzimatica (cu emulsina) scindeaza lactoza in cantitati egale de Dglucoza si Dgalactoza. Legatura ‑glicozidica se formeaza prin condensarea hidroxilului anomeric de la galactoza cu grupa OH alcoolica din pozitia 4 a glucozei, ambele hexoze fiind ciclizate piranozic:
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright