Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Chimie


Qdidactic » didactica & scoala » chimie
AciziiAcizii


Acizii

Intensitatea actiunii lor dezinfectante este proportionala cu gradul de disociere. Unii acizi anorganici disociaza mai bine (acidul azotic, acidul sulfuric), altii mediocru ( acidul fosforic, acidul fluorhidric), iar altii slab (acidul boric, acidul carbonic). Acizii pot fi astrigenti, iritanti si caustici. Mai sunt si antifungici, iar per os antifermentescibili.
1. Acidul acetic (Acidum aceticum, CH3-COOH). Lichid limpede cu miros intepator caracteristic. In concentratie de 96 % substanta activa este oficinal si se pastreaza la Separanda. Oficinal este si cel cu concentratia de 28 - 32 %, un lichid cu miros de otet. Otetul (Acetum) este neoficial si contine 6 - 9 % acid acetic. In solutie 1 % acidul acetic poseda actiune antiseptica, astrigenta, antifermentescibila si eupeptica; este bactericid, insecticid, iritant si chiar agent antiinflamator, la 2 - 3 % actioneaza moderat cheratolitic, iar la concentratii mai mari produce efect caustic. Se utilizeaza ca antiseptic, astrigent si antiflogistic sub forma de comprese 0,5 - 2 %, ca antizimotic, antiputrid, digestiv si antidot in intoxicatii cu alcalii, in solutie de 0,5 - 1 %, dozele fiind de 200 - 1000 ml la animalele mari.
2. Acidul clorhidric (Acidum hydrocloricum, HCl). Lichid limpede cu 35-38 % HCl gazos, incolor, fumegand. Se pastreaza la Separanda. Este oficinal, ca si acidul clorhidric diluat 10 %.
Acidul clorhidric este bactericid si sporicid. Se intrebuinteaza pentru dezinfectia gunoaielor si a pieilor brute infectate cu antrax, in solutie 2 % cu adaos de clorura de sodiu 10 % la temperatura de 20 - 30 0 C, timp de 40 ore sau la 400 C timp de 9 ore.
Mai poseda si actiune eupeptica in solutii de 0,1 - 0,5 %, in doze de 10 - 30 g la animale mari, 1 - 5 g la animale mijlocii si 0,1 - 0,5 g la animalele mici.
3. Acidul sulfuric (Acidum sulfuricum, H2SO4). Lichid limpede, varscos, foarte avid de apa, foarte corosiv. Este un reactiv oficinal. Substantele organice se distrug in prezenta lui. Se pastreaza la Separanda. Este util pentru dezinfectia gunoaielor, pardoselilor, grajdurilor, etc., in solutii 4 - 5 %, uneori in amestec cu fenol brut. Asupra sporilor de antrax actioneaza mai slab decat HCl.
4. Acidul lactic (Acidum lacticum, CH3-CHOH-COOH). Substanta oficinala, este de fapt un amestec de acid lactic cu acid lactil acetic. Este un lichid siropos, slab galbui, acru, cu miros vag particular. In functie de concentratie poate fi antiseptic, antifermentescibil, iritant. Se recomanda in gastroenterite la vitei si manji, diluat in mucilagii, 1 - 2 % in doze de 4-8 g. Are electivitate pentru tesuturile patologice, determinand asupra lor efect caustic.
5. Acidul benzoic (Acidum benzoicum, C6H5-COOH). Lamele albe, matasoase, usor aromatice cu gust acrisor si iute. Este oficinal. Poseda proprietati antiseptice, antifungice, antipruriginoase si usor antipiretice. Se recomanda mai ales ca substanta conservanta pentru alimente si medicamente.
6. Acidul boric - este o pulbere alba care in prezenta alcoolului arde cu flacara verde. Se dizolva in apa pana la o concentratie de 4 %.
Se utilizeaza in:
- oftalmologie - instilatii 3 - 4 % in conjunctivite, blefarite, ulcere corneene;
- in stomatite sub forma de glicerina boricata 20 %;
- in afectiuni cutanate - unguente 10 %;
- in ginecologie - spalaturi 3 - 4 %.
Nu se aplica pe suprafete mari si nu se administreaza per os intrucat este toxic.
Lacrisept - este o solutie oftalmica ce contine acid boric si care se utilizeaza in oftalmologie pentru igiena ochiului
7. Acidul salicilic - este o pulbere de culoare alba. Actioneaza bactericid si fungicid prin inhibarea sintezei acidului pantotenic.
Se utilizeaza in dermatomicoze, afectiuni podale, eczeme infectate sub forma de solutii 1 - 5 %, unguente 10 %, pulberi compuse. Utilizat in concentratii mari are actiune caustica si cheratolitica.
Preparatul Clavusin se utilizeaza in tratamentul bataturilor la om si contine acid salicilic 19,3 %, acid lactic 19,3 % si acetona.
Un alt preparat este produsul Crezogal - unguent care poseda actiune antiseptica si cheratolitica si se recomanda in pododermatita infectioasa. Se indeparteaza tesuturile mortificate iar apoi se aplica unguentul pe toata unghia iar animalele tratate vor fi mutate pe un asternut curat.
. Otisept - este o solutie ce contine acid salicilic, acid benzoic si acid lactic si se utilizeaza in profilaxia si tratamentul otitelor bacteriene.
. Otto-cleans - este o solutie in flacoane cu picurator ce contine 2% acid salicilic si poseda actiune cheratolitica, cheratoplastica, slab antiseptica, usor caustica, fiind utilizata la curatarea conductului auditiv extern la caini si pisici aplicandu-se de 2 - 3 ori pe zi.
. Ottosan solutie otica - cu 3 % acid salicilic in excipient, flacoane de 50 si 10 ml pentru igiena urechii.
Preparatul, prin prezenta acidului salicilic, are actiune antiseptica si antipruriginoasa, avand si usoare proprietati cheratolitice care ii permit desprinderea crustelor si curatirea cerumenului fara a irita mucoasa pavilionului urechii.
Se aplica cateva picaturi de solutie in pavilionul urechii, pentru mentinerea igienei urechii la caini si pisici sau pentru tratamentul eczemelor sau otitelor externe. Dupa cateva minute, pavilionul urechii se curata.
. Otosolv - este o solutie cerumenolitica ce contine 5 % xilen, 0,2 % timol, 0,1 % mentol si 0,1 % acid salicilic folosita pentru igenizarea conductului auditiv intern si extern la caini si pisici, precum si pentru prevenirea si tratamentul otitelor. Se aplica 1 - 2 ml solutie de 1 - 2 ori pe saptamana la nivelul conductului auditiv, apoi se face masaj usor pentru usurarea scoaterii cerumenului lichefiat.
. Mamosept - este un unguent ce contine 0,4 % acid malic, 0,1 % acid salicilic si 0,02 % acid benzoic care are efect antiseptic si se foloseste in tratamentul infectiilor pielii, ugerului. Se aplica in strat subtire pe zonele afectate de 2 - 3 ori/zi timp de 3 - 5 zile.
8. Acidul picric - solutia 1 % are efect bactericid, cheratoplastic, astrigent si cicatrizant si se foloseste in tratamentul plagilor mici, superficiale, precum si in arsuri la nivelul tegumentului9. Acidul tricloracetic - se prezinta sub forma de cristale incolore, cu miros intepator, foarte caustice, solubile in apa si alcool. Se dilueaza 1/3 si devine un caustic bland ce coaguleaza proteinele tisulare. Se utilizeaza in plagi purulente umede, ulcere, stomatite ulceroase, la cabaline in leziuni ale copitei, vaginite.


In alte cazuri legatura glicozidica poate sa se formeze prin condensarea hidroxililor anomerici apartinind celor doua molecule de monozaharida. Atunci legatura glicozidica se numeste dicarbonilica:Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright