Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Iasi - istorie



Iasi - istorie


Iasi - Istorie

Veche vedere de sus asupra centrului (zona Piata Unirii)

Imagine veche a Strazii Stefan cel Mare (in prim plan biserica Trei Ierarhi)



Imagine veche a Strazii Lapusneanu

Orasul Iasi a fost mentionat pentru prima oara intr-un privilegiu comercial emis in 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totusi, deoarece existau cladiri mai vechi de aceasta data (spre exemplu presupusa Biserica armeana costruita in 1395), se crede ca orasul este mult mai vechi, cel putin cu cateva decenii, de aceasta data.

In 1564, domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava. In 1640, Vasile Lupu a infiintat aici prima scoala in limba romana si o tipografie in biserica Trei Ierarhi. In 1643, prima carte tiparita in Moldova a aparut la Iasi.

Orasul a fost incendiat de tatari in 1513, de otomani in 1538, si de rusi in 1686. In 1734, a fost afectat de o epidemie.

Prin Pacea de la Iasi, cel de-al saselea razboi ruso-turc a luat sfarsit in 1792. In 1822, turcii au luat cu asalt orasul, pentru a potoli revolutionarii greci ai Eteriei, condusi de Alexandru Ipsilanti.

Intre 1565 si 1859, orasul a fost capitala Moldovei, apoi, intre 1859 si 1862, atat Iasi cat si Bucuresti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei. In 1862, cand uniunea celor doua principate a devenit deplina sub numele de Romania, capitala tarii a fost stabilita la Bucuresti. Pentru a compensa pierderile provocate orasului in 1861, prin schimbarea sediului guvernului, s-a votat plata a 148.150 lei orasului, dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata.


Dupa 1860, cladirile de lemn si chirpici au fost inlocuite treptat de cele din piatra si caramida, si reteaua de strazi imbunatatita. Au fost construite edificii noi, precum Palatul Culturii, Teatrul National sau Universitatea 'Al.I. Cuza'.

In timpul primului razboi mondial, pentru doi ani, Iasi a fost capitala Romaniei neocupate, dupa ce Bucuresti a cazut in mainile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. In noiembrie 1918, capitala a redevenit orasul Bucuresti.

Al doilea razboi mondial a reprezentat o perioada neagra in istoria ieseana. In timpul regimului Antonescu, Pogromul de la Iasi din 27-29 iunie 1941 a fost printre cele mai grave evenimente de acest fel din lume, prea putin cunoscut iesenilor insisi atat inainte, cat si dupa Revolutia romana din 1989. In mai 1944, orasul a fost scena unor lupte grele intre fortele romano-germane si Armata rosie, zile in care o mare parte din zona istorica a orasului a fost distrusa. Faimoasa divizie de elita Panzergrenadier "Großdeutschland" a obtinut o victorie importanta asupra sovieticilor la Batalia de la Targu Frumos, in apropiere de Iasi. In iulie, Iasul era ocupat de fortele staliniste.

In perioada postbelica orasul a continuat sa se dezvolte, construindu-se noi cartiere si intreprinderi industriale. Dupa caderea comunismului, orasul a ramas cel mai important centru cultural din afara arcului carpatic, dupǎ Bucuresti.

Iasul ar putea obtine titlul de 'oras initiator al Revolutiei din decembrie 1989", prin ordonanta guvernamentala, in 14 decembrie '89 mai multi ieseni fiind arestati de securitate pentru ca organizasera o manifestatie impotriva regimului comunist. Semnalul revoltei trebuia sa fie dat de clopotele Mitropoliei. Planul revolutionarilor a fost insa aflat de Securitate. La momentul fixat, Piata Unirii era strict supravegheata de militieni si securisti in civil, care au impiedicat orice manifestatie, iar membrii Frontului Popular au fost arestati. Ei au fost eliberati cateva zile mai tarziu, in 22 decembrie 1989.

2.1:Evenimente istorice

1600 - Mihai Viteazul a consfintit la Iasi unirea Principatelor Romane

1638 - primul orologiu din tarile romane a fost cel instalat pe la 1638 de Vasile Lupu in turnul de la Trei Ierarhi

1646 - este publicata in tipografia de la "Sf. Trei Ierarhi" prima carte de legi in limba romana, intitulata "Carte romaneasca de invatatura de la pravilele imparatesti si de la alte giudete'

1671 - infiintarea Sinagogii Mari, cea mai veche din tara la acest moment

1698 - prima lucrare filozofica romanesca scrisa de Dimitrie Cantemir, "Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea sau Giudetul sufletului cu trupul"

1714 - Dimitrie Cantemir este primul roman ales membru al unei academii, Academia din Berlin

1816 - prima reprezentatie de teatru in limba romana, "Mirtil si Hloe", jucata in casa hatmanului Constantin Ghica

1821 - izbucneste la Iasi miscarea de eliberare a Greciei de sub dominatia otomana

1834 - primul monument din tarile romane: Obeliscul cu lei din parcul Copou, monumentul Regulamentului Organic (prima constitutie a Moldovei)

1834 - primul muzeu din Romania: Muzeul de Istorie Naturala din Iasi

1839 - prima expozitie romaneasca: 'Expozitia plantelor si florilor exotice'

1848 - reprezentatia primei operete romanesti, "Baba Harca" de Alexandru Flechtenmacher

1848 - Iasul este initiatorul Revolutiei de la 1848, care s-a extins ulterior pe intreg teritoriul romanesc

1856 - prima Gradina Botanica din Romania

1857 - infiintarea Bancii Nulandt, prima banca de credit ipotecar din Romania

1857 - se introduc in circulatie primele timbre postale, celebrele "Cap de bour"

1859 - prima Universitate de Medicina din Romania

1860 - inaugurarea Universitatii din Iasi, prima universitate romana, in cladirea actualei Universitati de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa

1862 - prima lucrare romaneasca de geologie: "Calcarul de la Repedea" de Grigore Cobalcescu

1868 - se naste la Iasi Emil Racovita, primul savant roman participant la o expeditie stiintifica internationala

1876 - primul Teatru Evreiesc din lume, infiintat de Avram Goldfaden

1887 - prima publicatie medicala din Romania: Revista Medico-Chirurgicala

1912 - se naste la Iasi George Emil Palade, singurul roman laureat al premiului Nobel (Fiziologie si Medicina, 1974).

1918 - inaugurarea primei case memoriale din Romania: Bojdeuca lui Ion Creanga

1941 - intre 27 si 29 iunie, Pogromul de la Iasi a fost unul din cele mai violente pogromuri contra evreilor din istoria Romaniei, initiat de generalul Ion Antonescu si secondat de autoritatile publice locale. Au fost ucisi 13.266 de evrei.

1976 - inaugurarea Muzeului Teatrului, singurul de acest gen din tara, in casa vornicului Alecsandri




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright