Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Epurarea medicamentelor



Epurarea medicamentelor


EPURAREA MEDICAMENTELOR

1 Biotransformarea

1.Epurarea medicam.din organism -se face prin biotransformare si prin excretie

Biotransf poate contribui la terminarea actiunii medicam.provocand modific.ale moleculelor.   Transf.metabolice ale medicam.se fac predominant sub influenta enzimelor microzomiale hepatice dar pot interveni si enzime nemicrozomiale.

Procesele de biotransformare se desfasoara in 1 sau 2 etape.



In prima faza au loc procesele de oxidare, reducerea si hidroliza care duc la cresterea polaritatii moleculelor. In faza a doua au loc reactii de conjugare.

De cele mai multe ori, prin metabolizare scade liposolubilitatea moleculelor, care duc la limitarea distributiei tisulare si astfel e posibila excretia, moleculele folosite glomerular nu se mai absorb ci se elimina prin urina. Eliminarea medicam.metabolizate se poate face si prin secretie biliara. In urma acestei biotransf.rezulta metaboliti activi sau inactivi d.p.d.v.terapeutic.Metabolizarea produce modificari ale propr.biologice ale medicam.de multe ori subst.e bioinactivata fie de cresterea polaritatii molecul, fie prin modific.grup.chimice responsabile de efectul biologic rezultand metaboliti inactivi. Procesele de metaboliz.se produc la nivelul ficatului. Medicam.ajunge in acest organ prin circulatia portala sau prin circulatia generala.Gradul si viteza de metaboliz.depind de structura chimica a medicam.si de propriet.lui fizico-chimice. Sunt medicam.care sunt metaboliz.si inactivate complet de la prima trecere prin ficat si nu pot fi admin.oral.

In alte cazuri, unele medicam.sau subst.straine de organism pot produce inductia enzimelor metabolice (cresterea), ceea ce duce la metabolizarea mai rapida si scaderea efectului terapeutic. Efectul inductor e dependent de doza si persista pana la eliminarea din organism a subst.inductoare dupa care procesul de metaboliz.revine la valori normale.Unele medicam.isi pot creste propria metaboliz.prin inductia enzimatica si aceasta contribuie la dezv.tolerantei la subst.respectiva.



2 Excretia medicamentelor

O alta modalitate de epurare a medicam.din organism consta in excretia medicam. neschimbate sau sub forma de metaboliti.Excretia se face de catre rinichi prin urina, uneori pot fi semnificative si excretia biliara, excretia intestinala si cea prin plamani.        

Excretia renala -implica trei procese si ramuri: filtrarea glomerulara, absorbtia tisulara, secretia tubulara

Filtrarea glomerulara Capilarele glomerulare sunt foarte permeabile si filtreaza majorit.medicam.cu exceptia compusilor macromoleculari. Trecerea moleculelor in urina primara este in functie de cantit.din plasma filtrata si aceasta se exprima prin Clearance de creatinina a carui valoare este de 120-130 ml/min, e influentata si de masura in care medicam.se leaga de proteinele plasmatice.

Reabsorbtia tubulara -acest proces consta in trecerea medicam.din urina primara prin epiteliul tubular inapoi in sange. Reabs.tubulara e un proces pasiv de difuziune prin membrana. Subst.liposolubile difuzeaza foarte usor si se reabsorb, pe cand moleculele polare si ioni nu pot difuza si raman in urina. Reabs.tubul.a compusilor disociabili este influentata de pH-ul urinei. Acidifierea urinei favoriz.eliminarea subst.bazice iar alcalinizarea urinei favorizeaza elimin.subst.acide.

Secretia tubulara -este un proces activ. Exista un sistem transportor pentru acizii organici si anioni care functioneaza pentru medicam.acide inclusiv pt.metabolitii conjugati si un sistem transportor pentru baze (cationi), care functioneaza pentru medicam.bazice. medicam. apartinand uneia sau altuia din aceste grupe pot intra in competitie pt.secretia tubulara micsorandu-si eliminarea. Starea functionala a rinichilor poate infl.procesul de eliminare. In cazul medicam.eliminate urinar, elimin.scade cu diminuarea glomerulara pana la o valoare a Clearance de creatinina 10-20 min, sub care eliminarea se produce treptat.

Excretia prin bila -medicam.si metabolitii se pot excreta prin bila folosind organisme transportoare active:un sistem transportor pentru acizii organici;un sistem transp.pentru bazele organice;un sistem transp.pentru sterioizi si glicozide cardiotonice.

In general compusii excretati prin bila au molecula mare si la acest nivel poate aparea competitia intre medicamente pentru sistemele transportoare. Dimin fluxului biliar poate determina acumularea medicam.care se elimina prin bila.

Excretia prin saliva e nesemnificativa cantitativ si se face prin difuziune

Excretia prin lapte -se face prin difuziune si are importanta prin consecintele pe care subst.excretata o poate avea asupra sugarului.

Evolutia pulmonara -predomina pentru subst.volatile sau gazoase, mai ales anestezicele generale.

Trecerea din sange in aerul alveolar depinde de solubilitatea subst.in sange, cu cat solubilit.e mai mare, cu atat diminuarea se face mai lent.

Excretia prin piele -se face prin secretia sudorala si uneori prin celulele cornoase care se pierd. Este in general nesemnificativa cu exceptia unor medicam.ca gliseofulvina sau a unor subst.toxice: arsenic, mercur.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright