Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Medicatia antiaritmica



Medicatia antiaritmica


MEDICATIA ANTIARITMICA


Tulburarile de ritm ale inimii sunt foarte frecvente. De aici si selectionarea a numeroase droguri cu actiune antiaritmica.

Chinidina, este cel mai vechi si cunoscut antiaritmic. Se foloseste in mod curent sulfatul de chinidina, sub forma de comprimate, de 0,20 g/oral. Se mai folosesc glucona-tul si poligalacturonatul de chinidina (Cardioquine). Cu efect prelungit, gluconatul de chinidina (comprimate la 8 - 12 ore oral sau i.m). Gluconatul, Lactatul si Clorhidratul de Chinidina, pot fi administrati si i.v. (nerecomandabil). Ca reactii adverse se semnaleaza in primul rand manifestari gastrointestinale (greturi, varsaturi si diaree), reactii cardiovasculare (aritmii, tulburari de conducere, hipotensiu,nea arteriala, scaderea fortei de contractie si chiar moarte subita). Uneori scade frecventa cardiaca. Tratamentul reactiilor adverse, consta in suprimarea sau diminuarea dozei si dupa caz perfuzii cu norepinefrma, izoproterenol sau angiotensina.

Se contraindica administrarea chinidinei in cazuri de intoleranta, blocul a-v-complet, tulburari de conducere, blocuri de ramura, la batrani, la fibrilatii atriale vechi sau cu hipertiroidie si in infectii acute. Este recomandata in extrasistonia atriala si ventriculara, fibrinatia atriala, recenta, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si uneori tahicardii sau fibrilatii ventriculare. Doza administrata merge de la 0,20 g de 3-5 ori in 24 ore la 0,20 g la 3 ore. Asocierea chinidinei cu propanolonul, este mai utila. Este preferabila calea orala si contraindicata calea i.v.

Procainanida, este un antiaritmic cu proprietati similare chinidinei. Fiind antagonista sulfamidelor, administrarea concomitenta cu acestea este contraindicata. Ca reactii adverse se semnaleaza: rareori intoleranta, uneori tulburari gastrointestinale, febra, frisoale, artralgii, eruptii cutanate, unori lupusul eritematos, care dispar la suprimarea drogului. Este comercializata sub denumirea de Pronestyl, sub forma de tablete - o tableta = 250 mg - si injectabil, in flacoane de 10 ml, 1 ml = 100 mg. Calea orala este preferabila. Doza este de 0,5 - 1 g (2 - 4 tablete/24 h). Indicatii speciale in tahicardia ventriculara (i.v) fibri-latia ventriculara (i.v. lent), extrasistole ventriculare si unele tahicardii supraventriculare.

Lidocaina (Xilina), actioneaza prompt, are scurta durata de actiune si este eficace in tulburarile de ritm ventriculare. Reactiile adverse sunt minime, iar contraindicatiile reduse (convulsii, blocul total). Este indicata in extrasistole ventriculare si tahicardii ventriculare. Este drogul de electie in tulburarile de ritm ventriculare, din infarctul de miocard si din intoxicatia cu digitala. Se administreaza 50 - 100 mg xilina i.v., urmata de o perfuzie cu aceeasi cantitate.



Difenilhidantoina (Dilantin, Di-Hydan), se administreaza fie i.v (doza initiala 250 mg si apoi doze de 50 - 100 mg pana la disparitia aritmiei), 'fie oral 300 - 400 mg/zi. Este indicata in aritmiile digitalice ventriculare sau supraventriculare, aritmiile din infarctul miocardic, aritmiile repetitive, profilactic in unele anestezii. Ca reactii adverse se semnaleaza hipotensiunea arteriala si decompensare cardiaca. Nu se administreaza la bolnavii cu miocardul alterat in insuficienta cardiaca si in caz de intoleranta.

Propanololul (Inderal), este un betablocant adrenergic cu rol important in tratamentul aritmiilor. Blocheaza efectele catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina). Uneori se asociaza cu chinipina. Este indicata in aritmii atriale: extrasistole, tahicardii cu bloc a-v sau fara, fibrilatia atriala, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si in aritmii ventriculare: extrasistole, tahicardii, in aritmiile din infarctul miocardic sau aritmiile digitalice. Dupa caz doza este, oral sau i.v 20 - 60 si chiar 120 mg. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,010 g si 0,040 g si fiole de 5 ml (0,05 g i.v). Ca reactii adverse pot apare: hipotensiunea arteriala, bronhospasm, greata, varsaturi, diaree si uneori decompensari cardiace. Alte beta blocante adrenergice utilizate in clinica sunt: Trasicor, Visken, Aptine, Lepressr, Timacor, Corgard, Cordanum.

Dimetil propranololul, este un derivat fara efecte betablocante, dar cu efecte anti-aritmice mai puternice (U.M. 272)


Pielea trebuie mentinuta curata si uscata.

Schimbarea lenjerie de pat si de corp, zilnic.

d)     Prevenirea formarii trombozelor

Asistenta va executa zilnic masajul membrelor inferioare in directia curentului venos.

Masajul contribuie si la mobilizarea edemelor.

Se va urmari sa se tina ridicate partile edematiate.

Bolnavul va fi invitat sa execute miscari active cu picioarele (flexie, extensie).

e)     Urmarirea functiilor vitale si vegetative

Se urmaresc zilnic T.A., pulsul central si periferic, respiratia, diureza, tranzitul intestinal, temperatura.

Se urmaresc semnele de agravare si complicatiile care pot aparea (edemul pulmonar, embolia, tromboflebita, sindromul Adam Stockes etc.) si se anunta imediat medicul.

Combaterea starilor de constipatie prin clisma, in cazuri mai grave prin purgative (retentia materiilor fecale si meteorismul ridica diafragmul, ingreunand functia respiratorie).

Asistenta va tine evidenta exacta a lichidelor consumate si eliminate.