Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport




Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Psihologie experimentala



Psihologie experimentala


Examen restant


1.Exemplul meu este descris in cartea " Perspective in psihologie" de Tony Malim, Ann Birch si Alison Wadeley , publicat la Editura Tehnica , Bucuresti 1999.

La pagina 114-115 este descris experimentul lui Schachter si Singer (1962) care au investigat influenta factorilor cognitivi in experienta emotionala, plecand de la observatia ca emotia implica mai mult decat schimbari corporale .Participantilor li s-a spus ca li se va face o injectie de "suproxin", ceea ce le va imbunatatii performanta la testele de perceptie vizuala. In realitate, participantii au fost impartiti , aleator in patru grupuri:


-participantii "informati in legatura cu adrenalina" erau corect informati cu privire la efectele injectiei cu adrenalina, adica erau pregatiti pentru simtomele obisnuite legate de stimularea sistemului nervos simpatic ;

-participantii "dezinformati despre adrenalina" stiau ca trebuie sa se astepte la o stare de usoara amortire si mancarime;

-participantilor " neinformati despre adrenalina" li s-a spus ca nu vor exista efecte secundare;

-participantilor din grupul de control li s-a administrat o injectie placebo si li s-a repetat ca nu vor exista efecte secundare.


Jumatate din participantii din fiecare grup a trebuit sa astepte o anumita perioada de timp , timp in care cealalta jumatate intra intr-o stare de asteptare unde se afla un complice al experimentatorilor. Jumatate din participanti au perceput aceasta persoana ca fiind euforica, facand proiectiile de hartie si fiind frivola . Cealalta jumatate a fost martora unui nemultumit furios care se plangea de experiment si de chestionarul pe care el si participantul real il aveau de completat. Nemultumitul rupea chestionarul si iesea furtunos din sala.



Participantii erau evaluati prin observatii si prin autocaracterizari. Participantii neiformati si cei dezinformati pareau mai disponibili sa preia indicatii din mediu, astfel incat gradul de manie sau de euforie raportat de ei era mai mare decat la grupul de participanti informati care au avut la indemana o explicatie simpla a experientei lor fiziologice. De aici , Schachter si Siger au tras concluzia ca experienta emotionala este determinata partia de schimbarile corporale si ca la fel de important este si procesul de etichetare si de evaluare a experientei personale pe baza celorlalte informatii disponibile.


2. Variabila independenta = experienta emotionala

Variabila dependenta = schimbari corporale


3. In cazul prezentat mai sus este vorba despre un design experimental de baza pentru ca se manipuleaza un singur factor.


4.Critica ar fi artificialitatea : situatia din experient este nenaturala, iar adrenalina nu este singurul factor fiziologic implicat. Orice injectie este urmata de anumite raspunsuri emotionale.


5.Probabil printre subiecti se afla persoane care manifesta o reactie pe care nu o pot controla la orice fel de injectie. In cazul acestor subiecti manifestarile fizice vor fi mai accentuate din cauza secretiei de adrenalina a corpului.Chiar daca voluntar s-au supus experimentului si stiau ca nu e "injectia" aceea de care ii este frica, totusi reactiile apar involuntar. De aceea cred ca aceste reactii ar putea modifica concluziile studiului.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Psihologie



Criminalistica

Referate pe aceeasi tema


Psihologia comunicarii - test
Psihologia judiciara ca stiinta - originile psihologiei si personalitati romane
Abuzul asupra copilului - neglijarea fizica, neglijarea emotionala - abuzul
Personalitatea - directii de definire a personalitatii in psihologie
Somnul - cu vise si starea de veghe
Frumusetea proverbelor si caracteristica a proverbelor
Lupta impotriva umanitatii - controlul educatiei tinerei generatii
Dictionar de psihologie jungiana
PSIHOLOGIA JUDICIARA - obiectivul psihologiei judiciare si conexiunile interdisciplinare
Cum ameliorǎm/schimbǎm comportamentele problematice ale adolescentului sau copilului?



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.