Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate

Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
SchizofreniaSchizofrenia


SCHIZOFRENIA

in 1911, Leuler descrie schizofrenia, accentuind caracteristica acestui psihoze, si anume discordanta tulburarilor psihice (schizein = a desparti). Prin schizofrenie definim boala caracterizata prin disocierea functiilor psihice, tulburari de gandire, idei delirante, halucinatii, inversiuni afective, tulburari catatonice, cu pastrarea in memorie a datelor achizitionate. Este una dintre psihozele cele mai frecvente si care ridica cele mai multe probleme in psihiatria actuala. Poate aparea brusc sau lent, imbracand aspectul unei nevroze, tulburari de comportament, cu debut depresiv, expansiv sau chiar aspect demential. La inceput, bolnavul sau cei din jurul sau pot constata ca s-a schimbat ceva in personalitatea si comportamentul sau, in sensul ca acesta devine mai izolat, mai retras; Prin scaderea randamentului in munca, elevul sau studentul bolnav ramane in urma celorlalti;

intreaga comportare se modifica, isi schimba in-deletnicirie, preocuparile, in special dedicandu-se problemelor abstracte de filozofie. Alteori, bolnavul prezinta tulburari nevrotice, cefalee, senzatie de 'cap gol', astenie, insomnii sau acuza diverse senzatii neplacute, vegetative. Indiferent de ceea ce se intampla in jur, scade sfera intereselor, scad sentimentele fata de cei din jur, se inverseaza sau apare o ambivalenta afectiva, interesul pentru tinuta si preocuparile fata de igiena personala ramand in urma. De multe ori bolnavul este surprins cu privjrea fixa intr-un punct, avand intr-adevar aspectul unui individ rupt de realitate (fig. 84). in perioada de stare, fenomenele se accentueaza, apar masive tulburari afective, tulburari de gandire, perceptie, activitate, instincte si vointa. Memoria ramane invariabil nealterata.

Dupa aspectul clinic deosebim 4 forme clasice de schizofrenie:

Forma simpla - simpla prin saracia simpto-melor, dar destul de grava prin prognosticul sau - se caracterizeaza printr-o evolutie lenta, fara remisiuni. Cu gandire autista, rar populata de idei delirante, cu asociatii de idei inadecvate mergand pana la 'salata de cuvinte', bolnavul cu schizofrenie simpla prezinta rar tulburari de perceptie de tip iluzie sau halucinatie. in general, cu o activitate redusa, devenind chiar abulic, bolnavul se izoleaza, isi restrange sfera intereselor personale, devine iritabil, intra in conflict cu familia, prin scaderea vietii afective. Apare inversiunea afectiva sau indiferenta fata de cei din jurul sau. Conflictul se poate extinde si asupra celor din societatea apropiata. in plus, poate manifesta grimase, manierisme, puerilism. Bizar, ciudat in actiunile sale, schizofrenicul prezinta frecvent senzatia de derealizare, de instrainare de cei din jurul sau si chiar fata de sine insusi (fenomene de depersonalizare); are senzatia ca s-a schimbat, ca nu mai este ca inainte, ca s-a dedublat in sine, soliloc-veaza. Evolutia acestei forme este torpida si, prin cronicizare, merge catre o stare pseudo-dementiala, predominand fenomenele apato-abulice.Schizofrenia hebefrenica apare la o varsta foarte tanara, cel mai frecvent in perioada de pubertate sau in adolescenta, si se caracterizeaza printr-o serie de simptome polimorfe: comportament oscilant, pueril, cu tendinta la acte antisociale, bizare. Tulburarile afective imbraca diverse aspecte: de la o stare de buna-dispozitie, de obicei nemotivata, pacientul poate trece repede la o stare de indispozitie, iritabilitate sau chiar plans nejustificat. Sentimentele sale sunt oscilante, ambivalente sau inversate. Ideatia este modificata, in sensul prezentei unei marcate incoerente, bolnavul dand raspunsuri alaturi de intrebarile puse. Fondul ideativ este de multe ori afectat, in sensul aparitiei ideilor delirante, cu teme multiple, insa labile, trecatoare. Hebefrenia este considerata cea mai grava forma de schizofrenie, debutand la o varsta in care are loc schimbarea personalitatii si ducand la destramarea gandirii si a intregii vieti psihice.

Schizofrenia catatonica se caracterizeaza in primul rand prin tulburari in sfera activitatii si vointei, realizand sindromul catatonic. Este considerata cea mai benigna forma de schizofrenie. Debutand in jurul varstei de 18 - 20 de ani, schizofrenia catatonica se manifesta in primul rand prin atitudini catatonice: bolnavul ramane un timp indelungat in pozitii fixe, in nemiscare, in totala inhibitie motorie, in pozitii incomode, fara sa oboseasca. Catatonicul ramane ore intregi sau chiar zile in pozitie de 'cocos de pusca' sau in picioare intr-un colt de salon, cu grave tulburari circulatorii la extremitati (acrocianoza), sau lungit in pat cu capul ridicat nesprijinit ('perna psihica' sau 'perna de aer'). Fenomenul de catalepsie sau flexibilitate ceroasa este frecvent intalnit. Agitatia catatonica este o catatonie motorie, stereotipa, inversa celei inhibate. Bolnavul tipa, vocifereaza, pronuntand cuvinte stereotjpe, executand miscari stereotipe. Stereotipia se realizeaza si in vorbire (stereotipii verbale) sau in scris (stereotipii grafice). Tulburarile se manifesta de asemenea sub forma sugestibilitatii, a negativismului verbal sau alimentar, motor, activ sau pasiv. Bolnavul se opune ordinelor noastre motorii, executand chiar actiuni inverse. Alteori pacientul prezinta sugestibilitate exagerata, repetand ca in oglinda mimica (ecomimie), gesturile (ecopraxie) sau vorbirea interlocutorului (ecolalie). Catatonia reprezinta o stare de urgenta, mai ales cand se manifesta cu negativism alimentar. Totusi, pe cat de spectaculos este tabloul clinic, pe atat de spectaculoasa este si remisiunea cand se intervine prompt (terapie electroconvulsivanta si neuroleptice majore).


Parteneriate de colaborare cu:IJP (comportamentul de prevenire) ONG-uri , Centrul de Prevenire Antidrog, DGASPC (Departamentul General de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ), cu ISJ (Inspectoratul Scolar Judetean), cu alte scoli.

RESPONSABILI: dirigintele, profesorii, directorul unitatii scolareIII.ACTIVITATI CONCRETE DE PREVENIRE A VIOLENTEI IN RANDUL ELEVILOR


a)Aria curriculara "Consiliere si orientare" - activitati specifice din programa de Consiliere si Orientare(clasele IX-XII si SAM)


GRUP TINTA: elevii

RESPONSABILI: dirigintele

FORME DE REALIZARE: programe de training, consiliere de grup

b). Programe privind preventia agresivitatii in randul elevilor


Paliere de consiliere:

Autocunoasterea si stima de sine;

Managementul comunicarii

Relationare interpersonala;

Influenta grupului;


GRUPURI TINTA: elevii

RESPONSABILI: profesorul consilierDiagnosticul diferential este greu de facut in faza de debut, cand schizofrenia poate simula tablouri de nevroza astenica sau psihastenie sau tablouri de excitatie maniacala in forma hebefrenica.

Tratamentul in formele catatonice este de urgenta, indicandu-se acolo unde nu sunt contraindicatii o terapie electroconvulsivanta, dublata de administrarea de psihotrope majore de tip Haloperidol, Majeptil, Levomepromazin. in schizofrenia hebefrenica, para-noida si simpla, tratamentul este mai indelungat, cu substante psihotrope, insulina, vitamine. Evoluand in general favorabil sub tratament, cazurile trebuie urmarite indeaproape si dupa externare, prin control periodic la policlinica si, mai ales, printr-un tratament de intretinere, cu doze mici, orale, de neuroleptice. Schizofrenia pune probleme prin evolutia si comportamentul bolnavului, atat medicale, cat si medico-sociale, de reinsertie in viata sociala, recuperare si reincadrare in munca - probleme de multe ori cu interferente medico-legale.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright