Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna

Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Legislatie


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept » legislatie
Purtarea abuzivǍPurtarea abuzivǍ


(art. 250 C. pen.)

1. Continutul legal:

“Intrebuintarea de expresii jignitoare fatǎ de o persoanǎ, de cǎtre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amendǎ.

Amenintarea savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.           

Lovirea sau alte acte de violentǎ sǎvarsite de catre un functionar public, in conditiile alin. 1 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni  la 3 ani sau cu amenda.

Vatamarea corporala  sǎvarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni  la 6 ani.

Vatamarea corporala grava  sǎvarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1 se pedepseste cu inchisoare de la 3  la 12 ani.”

2. Conditii preexistente:

2A. Obiectul infractiunii:

- obiectul juridic special - este reprezentat de acele relatii sociale referitoare la comportarea corectǎ si cuviincioasǎ a functionarului public sau functionarul fatǎ de orice persoanǎ, cu excluderea folosirii unor expresii jignitoare ori a actelor de violentǎ. Prin incriminarea acestei infractiuni se asigurǎ apǎrarea persoanelor care vin in contact cu anumiti a functionari publici sau functionari.

- obiectul material – acesta existǎ numai in forma agravatǎ a infractiunii si constǎ in corpul persoanei asupra cǎreia se sǎvarsesc actele de violentǎ.

2B Subiectii infractiunii:

- subiectul activ – acesta este calificat – fiind un functionar public sau functionar. Aceste notiuni sunt definite in art. 147 C. pen. Cfm. art. 147, functionar poate fi orice salariat in serviciul altei persoane juridice. Calitatea de functionar sau de functionar public trebuie sǎ existe in momentul sǎvarsirii faptei. Participatia este posibilǎ in toate formele sale. Pentru instigatori si complici nu este necesarǎ vreo calitate anume.- subiectul pasiv - poate fi orice personǎ fizicǎ cǎreia i s-au adresat expresiile jignitoare sau care a suferit o lovire sau o vatamare corporala. Cand elementul material se sǎvarseste tot asupra unui functionar public sau functionar care se afla in exercitiul functiunii actele de purtare abuzivǎ constituie infractiunea de ultraj. Pluralitatea de subiecti pasivi va reprezenta un concurs ideal sau real de infractiuni.


3. Continutul constitutiv:

3A. Latura obiectivǎ:

- elementul material constǎ in intrebuintarea de expresii jignitoare fatǎ de o persoanǎ – in forma tip de naturǎ sǎ aducǎ atingere demnitǎtii persoanei. Acestea pot imbrǎca o formǎ scrisǎ, oralǎ sau prin gesturi. In cadrul formei agravate elementul material constǎ intr-o faptǎ de amenintare, lovire sau alte violente, precum si acte de vatamare corporala sǎvarsite asupra subiectului pasiv. Toate acestea trebuie sǎvarsite de subiectul activ in cadrrul atributiilor de serviciu.

3B. Latura subiectivǎ:

- forma de vinovǎtie intentia directǎ sau indirectǎ.


4. Forme.Modalitǎti. Sanctiuni.

FORME:

1. actele preparatorii – desi posibile, nu sunt pedepsite;

2. tentativa – nu este pedepsitǎ;

3. fapt consumat aceastǎ infractiune se consumǎ in momentul in care s-au intrebuintat expresiile jignitoare, s-a realizat amenintarea ori s-a recurs la loviri.

MODALITǍTI: Fapta este mai gravǎ cand s-a realizat prin amenintare, loviri sau alte acte de violentǎ, vatamare corporala, vatamare corporala grava sǎvarsite in conditiile alin. 1 si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

SANCTIUNI:

- inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amendǎ – in forma tip si

- inchisoare de la 6 luni la 12 ani  – in forma agravatǎ.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright