Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Vatamarea corporala



Vatamarea corporala


Vatamarea corporala

1. Continutul legal

Sub aceasta denumire, este incriminata in art. 181 C.pen., fapta prin care s‑a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vinde­care ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile. Fapta este mai grava daca a fost savar­sita asupra membrilor familiei.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vata­mate. In cazul formei agravate, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu‑si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu[1].

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special si cel material sunt identice cu cel al infractiunilor din aceasta sectiune, "Lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii".

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi, de regula, orice persoana, deoa­rece legea nu prevede o calitate speciala. Pentru forma agravata este necesar ca subiec­tul activ sa fie sot sau ruda apropiata cu victima, daca aceasta din urma locuieste sau gospodareste impreuna cu el. Participatia penala este posibila sub toate formele sale.



b) Subiect pasiv poate fi orice persoana in viata (violentele exercitate asupra unor cadavre constituie infractiunea prevazuta de art. 319 C.pen.), indiferent de varsta, starea sanatatii subiectului pasiv. Daca subiectul pasiv are calitatea ceruta de art. 160 sau 171, se aplica acele dispozitii, daca sunt retinute si celelalte conditii de incrimi­nare. In varianta agravata, subiectul pasiv trebuie sa fie membru al familiei faptuitorului.

Subiect pasiv general este statul. Nu exista cerinte speciale de loc si de timp pri­vind aceste infractiuni.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective se realizeaza prin orice actiune sau inactiune ce are drept rezultat (explicit descris in norma de incrimi­nare) o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii victimei care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de la 21 de zile pana la cel mult 60 de zile. Fapta poate consta intr‑o lovire sau un alt act de violenta, daca prin aceasta s‑a produs o vata­mare a integritatii corporale sau a sanatatii in limitele de gravitate cerute de lege. Fapta poate fi comisa si prin acte de nonviolenta (de exemplu, infectarea apei, otravirea mancarii etc.); de asemenea, poate fi comisa prin mijloace directe sau indirecte. Daca durata ingrijirilor medicale este de cel mult 20 de zile, fapta se incadreaza in art. 180 alin. (2) C.pen., iar daca aceasta durata este mai mare de 60 de zile, fapta se inca­dreaza in art. 182 C.pen.

In practica judiciara s‑a precizat in mod corect ca ceea ce intereseaza, din punctul de vedere al incadrarii juridice, este durata ingrijirilor medicale necesare pentru vindecare, iar nu durata concediului medical acordat victimei sau durata incapacitatii ei de munca.[2]


b) Intre actiunea (inactiunea) faptuitorului si rezultat (vatamarea suferita de victima) trebuie sa existe o legatura de cauzalitate. Aceasta trebuie demonstrata in fiecare caz particular.

B. Latura subiectiva. Infractiunea de vatamare corporala se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Nu intereseaza mobilul sau scopul urmarit. Infractiunea sub­zista daca autorul si‑a dat seama ca prin lovire sau alte acte de violenta va produce o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale intre 21 si 60 de zile, urma­rind sau acceptand posibilitatea producerii acestui rezultat. Vatamarea corporala poate imbraca si forma unei infractiuni praeterintentionate[3] daca autorul a comis cu intentie directa sau indirecta lovirea victimei, insa in raport cu rezultatele mai grave (producerea unei vatamari care necesita intre 21‑60 zile ingrijire medicala) are o pozitie subiectiva caracteristica culpei (neglijenta sau usurinta).

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Infractiunea se consuma in momentul cand se produce rezultatul des­cris in norma de incriminare, adica vatamarea care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale cel putin 21 de zile si cel mult 60 de zile. Actele de pregatire si tentativa, desi posibile, nu se pedepsesc.

B. Modalitati. Infractiunea de vatamare corporala, reflectandu‑se sub aspectul ele­mentelor materiale prin lovire sau alte acte violente, va avea aceleasi modalitati normative ca si infractiunea de lovire sau alte violente (exceptie face modalitatea agravata). Fiecare din modalitatile normative poate avea o varietate de modalitati faptice. Infractiunea mai cuprinde si o forma agravata, constand in pricinuirea unei vatamari a integritatii corporale sau sanatatii unui membru de familie, acestuia fiindu‑i necesare pentru vindecare cel mult 60 de zile de ingrijiri medicale.

C. Sanctiuni. Pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea de vatamare cor­porala este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. In forma agravata, pedeapsa este inchi­soarea de la unu la 5 ani. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate, in forma simpla. In forma mai grava, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu‑si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.




I. Pascu, E. Neata, Conceptul de membru de familie in legislatia penala romana, R.D.P. nr. 4/2004, p. 53.

V. Iftenie, St. Pistol, op. cit., p. 83.

A se vedea M. Mihai, Vatamarea corporala. Latura subiectiva, R.D.P. nr. 2/2003, p. 129.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright