Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Calculatoare


Qdidactic » stiinta & tehnica » informatica » calculatoare
Bazele calculatorului



Bazele calculatorului


BAZELE CALCULATORULUI


T        Calculatoarele pot fi de mai multe tipuri:

T        a] supercalculatoare

T        b] mini calculatoare

T        c] P.C.-uri

T        d] laptopuri


Indiferent de ce tip de calculator folosim, el are o structura fizica [hardware] si o structura logica [software] alcatuita din toate programele instalate in calculator.

T          Acesrea se impart in:



T        -program sistem de operare

T        -programe de aplicatii

Unitatea centrala este cea mai complexa componenta a unui calculator pt. ca pe ea se gasesc:

-placa de baza care cuprinde procesorul

-memoria RAM

-memoria ROM

-placa video

-placa audio

-placa de retea

Tot in cadrul unitatii centrale intilnim si unitatea de hard disc,unitatea de CD-ROM, si unitatea de discheta

Infunctie de marimea ei U.C.poate fi MINI TOWER la care inaltimea este mai mare decat latimea si U.C. DESKTOP la care latimea este mai mare decat inaltimea.

Pe carcasa U.C. se gaseste butonul POWER folosit pt. pornirea corecta a calculatorului


Procesorul trebuie inteles ca un creier al sistemului de calcul, el asigurand prelucrarea datelor.Caracteristica cea mai importanta a unui processor este frecventa sau viteza de lucru [reprezinta numarul maxim de operatii pe care-l poate procesa in interval de o secunda].

Memoria ROM este incarcata din fabrica cu informatiile necesare sistemului de calcul la pornire. Aceste date pot fi vizualiate si interpretate doar de catre calculator.

Memoria RAM este numita si memorie cu acces aleator, in ea vin si se stocheaza programele si datele utilizate la un momendat de processor si din ea pleaca datele care au fost prelucrate de processor catre unitatile de stocare.

La intreruperea accidentala sau voita a calculatorului continutul memoriei RAM se pierde ireversibil.Pentru a se evita pierderea datelor se realizeaza operatiunea de salvare pe suporturi sau dispozitive de stocare.

HARD DISC-stocheaza date in cantitati foarte mari sip e termen indelungat. Are si capacitatea de scriere sicitire a informatiei. Este recunoscut decatre calculator prin litera C:

FLOPPY DISC-A: foloseste pentru stocarea informatiei un disc portabil (discheta). O discheta poate fi scrisa si citita de un numar nelimitat de ori.

CD-ROM-recunoscuta de catre calculator prin litera D:. Foloseste pentru stocarea datelor un disc portabil.Datele nu pot fi modificate de catre utilizator atunci cand se afla pe un CD.Pentru a putea scrie date pe un CDtrebuie sa avem o unitate de CD-ROM speciala numita CD-WRITER.O alta unitate de CD este unitatea de DVD, care foloseste DVD-ul.Diferenta dintre un CD si un DVD este aceia ca DVD foloseste ambele fete ale discului si are o capacitate mai mare de citire, scriere si rescriere a datelor.

Pentru ca informatia sau datele sa fie manevrate cu ajutorul calculatorului ele trebuiesc organizate si masurate. Unitatea de masura pentru cantitatea de informatie poarta numele de BIT. Un sir de 8 biti poarta numele de BYTE.

Datorita capacitatii de stocare mari ale dispozitivelor actuale se utilizeaza multipli Baitului respective Kbyte, Mbytes au Gbyte

Dispozitivele atasate U.C. care sunt monitorul, tastatura,mouse,imprimanta schemer, camera video se numesc dispositive periferice inrtucat se afla in exteriorul calculatorului

Monitorul-este un dispozitiv de iesire a sistemului de calcul. Prin intermediul sau putem urmari vizual comenzile pe care le dam siputem vedea rezultatele acestor comenzi. Monitorul este conectat la calculator prin intermediul placi video. In legatura cu un monitor utilizatorul poate fi interesat de:

-posibilitatea monitorului de a afisa imaginea color

-modul de afisare a imagini

-finetea afisari imaginii

-marimea diagonalei

Imagine ape un monitor este compusa dintr-un numar de puncte elementarenumite PIXELI. Totalitatea pixelilor reprezinta rezolutia monitorului.Cu cat rezolutia este mai mare cu atat imaginea este mai clara, rezolutia fiind o expresie a finetii imagini.Dupa modul de formare a imaginii, monitoarele pot fi:

-cu tub cinescop

-cu cristale lichide(LCD)

-plasma

Tastatura- este dispozitivul destinat introducerii si prelucrari datelor.Din punct de vedere al functionalitatii, tastatura se imparte in 4 zone:

a)tastatura alfanumerica alcatuita din litere, cifre si semene de punctuatie-se afla in zona centrala stanga a tastaturii.Cea mai importanta tasta este tasta ENTER.Apasarea acestei taste semnifica sfarsitul unei comenzi si inceperea executiei unei aplicatii Pentru stergerea intr-un text se pot utilize tastele BACK SPACE sau DELETE. O alta tasta din aceasta zona este tasta SPACE, este tasta cea mai larga, se gaseste la baza de jos a tastaturii.Cu ajutorul acestei taste se adauga spatii intre caractere.

Exista taste pe care se afla doua semen(! Si 1), atunci pentru a scrie semnul 1 se apasa direct tasta 1 iar pentru a scrie ! se tine apasat pe SHIFT si se apasa tasta 1.Pentru a scrie numaicu majuscule se activeaza tasta CAPS LOCK .

b)tastatura functionala –cuprinde tastele aflate in primul rand de sus format din F1-F12, care au roluri diferite in functie de programele in care se lucreaza.

c) tastatura numerica si de calcul-se afla in partea dreapta a tastaturii si contine cifrele si operatiile aritmetice de baza (inmultire, impartire, adunare si scadere).Aceste taste pot fi folosite numai daca tasta NUMER LOOK este activate (daca ledul corespunzator acestei taste este aprins). Daca tasta NUMER LOOK nu este activate atunci se executa prin apasarea functiei secundare de pe tasta, respective cele de orientare si de pozitionare.

d) tastatura directionala si de orientare-este formata din tastele directionale sau sageti si setul de taste aflate deasupra lor.

Mouse-este dispozitivul utilizat pentru indicare pe ecran si declansarea diferitelor actiuni, se utilizeaza pentru lucrul cu programele care dispun de interfata grafica cu utilizatorul.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

stiinta

Calculatoare



Access
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Catia
Excel
Foxpro
Grafica design
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Oracle
Outlook
Photoshop
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word

Documente online pe aceeasi tema


Gestionarea intreruperilor - surse de intrerupere, mecanismul de functionare a intreruperilor
Cum sa extrageti cel putin o subtitrare de pe un DVD si care sa fie convertita automat in formatul SubRip (.srt)?
Configurarea bios-ului
Sistem informational - sistem informatic - sistemele informatice in activitatea economica
Generalitati Windows - principalele avantaje ale sistemului de operare
Gestiunea proceselor si a procesoarelor - un proces se caracterizeaza prin
Fox-pro – comenzi fox
Etapele realizarii sistemelor informatice
Lucrare de atestat la INFORMATICA - limbaj de programare Pascal
Contul de profit si pierdere - aplicatia informatica



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.