Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Stiinte politice


Qdidactic » istorie & biografii » stiinte politice
Consiliul European



Consiliul European


Consiliul European

Decizia de a infiinta un Consiliu care sa reuneasca sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre a fost luata la summit-ul de la Paris din 1974; la propunerea presedint,elui francez Valery Giscard d'Estaing. Prima intalnire a Consiliului European a avut loc la Dublin in martie 1975. Multe decizii de importanta majora privind viitorul Uniunii au fost luate de catre acest Consiliu. Rolul sau major este cel de a contura obiectivele Uniunii si de a-i conferi directii strategice. Destul de vag de altfel, rolul sau este stabilit in articolul D al Tratatului Uniunii Europene care mai stabileste componenta sa si frecventa intalnirilor.

Summit-urile Consiliului European au loc de doua ori pe an, in iunie si in decembrie. De asemenea pot exista si intruniri speciale, exceptionale. De regula, intrunile au loc in capitala tarii care detine presedentia Consiliului. La aceste intruniri participa sefii de guverne si ministrii de externe acompaniati de oficiali ai Comisiei si-ai Secretariatului Consiliului.. Consiliul European reprezinta un organism politic si nu unul legislativ, implementarea deciziilor sale fiind lasata pe seama Comisiei si a Consiliului U.E.



In general, activitatea Consiliului European a fost incununata de succes. Intrunirile sale au facilitat dezvoltarea unor politici comune privind securitatea si afacerile externe, asteptandu-se in continuare acelasi lucru in ceea ce priveste justitia si afacerile interne. Insa datorita rolului sau major in luarea unor decizii strategice, unii critici sustin ca a slabit pozitia Consiliului U.E, cu toate ca intalnirile sale sunt de departe mult prea. rare pentru a uzurpa pozitia Consiliului. De asemenea, Parlamentul European nu are nici un fel de control asupra Consiliului European, aceasta in ciuda faptului ca Tratatul U.E. cere Consiliului sa remita un raport Parlamentului dupa fiecare intrunire, plus un raport anual asupra progreselor inregistrate de Uniune. De aici, teama unora ca abilitatea Consiliului European de a opera in afara Tratatului de la Roma sa nu accentueze deficitul democratic al Uniunii.


Legaturile dintre stat si cetateni sunt extrem de precare indeosebi in Republica Moldova. Aceasta tara aflata la frontiera externa a UE are, potrivit ultimului recensamant, 3,58 milioane de locuitori, din care circa 600 de mii in afara granitelor. In 2006, aceasta diaspora moldoveneasca a trimis in tara sume de bani ce reprezinta, potrivit datelor Bancii Mondiale, 38,2% din PIB-ul Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova s-a plasat pe primul loc in topul primelor 10 tari beneficiare de remiteri pe plan mondial[4]. Doar o proportie infima din aceste remiteri este investita insa in mici afaceri in Moldova (6,5%). Covarsitoarea lor majoritate este investita in consum, educatia copiilor si aducerea membrilor de familie in strainatate. Imprejurarea vorbeste, o data in plus, despre caracterul extrem de fragil al relatiei stat-cetateni, ce poate sa submineze insesi bazele statalitatii moldovenesti.

Conflictele din regiunea Marii Negre nu numai ca au ramas nesolutionate, dar si-au pastrat intact potentialul de reaprindere. Relatiile dintre Armenia si Azerbaidjan raman afectate de conflictul din Nagorno-Karabagh. Georgia nu controleaza aproape 18 procente din teritoriul national, confruntata fiind cu miscarile secesioniste din Abkhazia si Osetia de Sud. Republicii Moldova ii este amenintata integritatea teritoriala de catre autoritatile de la Tiraspol ce controleaza Transnistria, o fasie ingusta de teritoriu la est de Nistru, dar extrem de importanta pentru elementele crimei organizate si imigrantii ilegali. Rusia



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright