Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Agricultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura
Clasa antrisoluri



Clasa antrisoluri


clasa antrisoluri


Clasa recent introdusa pe plan national si international care prezinta orizonturi antropedogenetice (modificate prin activitatile omului, prin fertilizare sau adaos de material) de minim 50 cm. In aceasta clasa au fost incadrate si soluri puternic erodate sau decopertate.


1. Erodosoluri

Sunt soluri puternic erodate sau decopertate ca urmare a actiunii antropice astfel ca orizonturile ramase nu permit incadrarea intr-un anumit tip de sol. De regula, prezinta la suprafata un orizont Ap provenit din orizont B sau C, sau din AC sau AB avand sub 20 cm grosime.

Sedimentele (materialele parentale) ajunse la zi prin eroziune sau prin decopertare sunt considerate roci si incadrate ca atare.

Se poate mentiona faptul ca pentru erodosolurile rezultate prin decopertare se poate folosi denumirea de decosol.

Include orice tip de sol puternic erodat sau decopertat prin activitati antropice astfel incat orizonturile ramase nu ofera indicii suficiente pentru incadrarea intr-un anumit tip de sol. Sunt raspandite in Subcarpati, Podisul Transilvaniei, Podisul Barladului, Podisul Getic etc, sau in campiile valurite eolian (eroziune eoliana).

Relieful este reprezentat de versanti puternic inclinati cu folosinte agricole incorect amplasate, unde au fost favorizate procesele de eroziune.

Sunt caracterizate prin existenta unui profil intens trunchiat in care poate fi intalnit de la suprafata orizontului C, orizonturilor B si C sau AB, AC sub 20 cm, uneori cu un orizont Ap in partea superioara.



Prezinta textura variata, sunt nestructurate, sarace in humus si elemente nutritive, au reactie acida sau alcalina in functie de orizonturile ajunse la zi.

Fertilitatea acestor soluri este redusa, pot fi folosite pentru culturi agricole dar cu eficienta scazuta. Se recomanda lucrari de stavilire a proceselor de eroziune, administrare de ingrasaminte organice si chimice, precum si cultivarea de plante protectoare (furajere, paioase etc).

Pot fi cultivate cu vita de vie sau pomi fructiferi, insa folosinta ideala este padurea sau pajistea.



2. Antrosoluri

Soluri care prezinta la suprafata un orizont antropedogenetic de minim 50 cm, intens modificat prin activitate antropica. In functie de exploatarea acestora, au fost separate anumite subtipuri.

Antrosolul hortic, a rezultat prin modificarea radicala a unui orizont sau strat al solului prin fertilizare intensa, lucrare adanca si eventual adaos de material mineral sau organic o perioada indelungata.

Antrosolul antracvic, este rezultatul unei folosiri a solului pentru culturi irigate prin submersie (cultura orezului). In general, antrosolurile se gasesc pe suprafete restranse.








Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright