Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Silvicultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura » silvicultura
Artari (acerine)



Artari (acerine)


Artari (acerine). In tara noastra se gasesc urmatoarele specii de artari:
1. in flora spontana din paduri, paltinisul de camp, jugastrul, artarul tatarasc (gladisul), paltinul de munte, jugastrul de Banat; toate aceste specii prezinta mai multe varietati si forme; 2. artarii exotici aclimatizati: artarul american, artarul alb cu frunze de frasin si artarul de zahar (paltinul, artarul argintiu).
Paltinul de camp, jugastrul si artarul tatarasc traiesc de obicei prin padurile de amestec de foioase (stejar, gorun, fag), prin poieni, tufisuri, la margine de paduri din regiunea de dealuri si de campie. Artarul tatarasc se intinde mai mult spre campie, iar in padurile de conifere rasinoase se gaseste paltinul de munte. Prezenta lor face sa se imbunatateasca componenta padurilor ridicand astfel valoarea economica. Diferite specii de artari se deosebesc mult una de alta din punct de vedere al raspandirii lor, al factorilor ecologici, precum si al valorii lor melifere. Acerineele au talia diferita: astfel, paltinul de camp atinge inaltimea de 25 m, jugastrul de 10 -15 m, artarul tataresc de 10 m, paltinul de munte 30 m, artarul american cu inaltimea de 10 - 15 m si in fine paltinul argintiu pana la 20 m. Aceste doua specii din urma se cultiva ca arbori ornamentali de-a lungul soselelor, in parcuri, spatii verzi etc.
Artarii cer un sol mai afanat si fertil (mai ales paltinul de camp), multa caldura, umiditate moderata si nu se dezvolta bine pe solurile nisipoase.
Artarii infloresc cu 8 - 10 zile mai devreme decat salcamul si formeaza, pe langa nectar, cantitati insemnate de polen.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright