Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Comunicare


Qdidactic » bani & cariera » comunicare
Comunicarea interculturala



Comunicarea interculturala


Comunicarea interculturala


Sintagma "comunicare interculturala" desemneaza apartenenta protagonistilor unui proces de comunicare la culturi diferite. P. A. Bruck sustine ca "interculturale sunt toate acele raporturi in care participantii nu se raporteaza exclusiv la propriile lor coduri, conventii, puncte de vedere si forme de comportament, ci in care vor fi descoperite alte coduri, conventii, puncte de vedere

si forme de comportament. In plus, acestea sunt traite si/sau definite ca straine" (apud Rambu, 2010, pp. 2-3).

Nucleul oricarei culturi este reprezentat de valori; de aceea, intelegerea valorilor celuilalt este un moment semnificativ al procesului de comunicare interculturala.

In general, termenul intercultural este preferat celor de multicultural sau pluricultural, datorita sensului bogat al prefixului "inter", si al sensului cuvantului cultura. Astfel, cand spunem intercultural, spunem ansamblul fenomenelor ce iau nastere la intalnirea dintre doua culturi. In prezent, ideea unei culturi strict legata de etnicitate este depasita. Limitele dintre cultura proprie si cea straina au devenit relative. Interculturalitatea cuprinde fenomene care tin de amestecul lingvistic, de forme de sincretism din domeniul aritecturii, muzicii, vestimentatiei etc. (Rambu, 2010, p. 10).



Comunicarea interculturala s-a dezvoltat mai ales cand:

(a) comunitatile diferite sub aspect cultural au fost aliati in apararea impotriva unui inamic comun si traditional;

(b) interesul si "fascinatia" unei comunitati fata de culturile si civilizatiile altora;

(c) conditiile comune au facut din culturi "parteneri" impusi de geografie si  de istorie;

(d) existenta unor interese economice si politice comune, care au favorizat interactiunile pozitive.

Calitatea comunicarii interculturale se bazeaza pe modul in care fiecare intelege, accepta si respecta diferentele culturale ale celuilalt. Dar comunicarea intre diferite culturi, prin contacte sistematice sau sporadice se izbeste de bariere semantice. Ele se datoreaza sistemelor de semne si simboluri carora le corespund sistemele de semnificatii specifice diferitelor culturi.

Corespondenta dintre semn, simbol si semnificatie fiind responsabila de stabilirea raportului dintre semn, simbol, pe de o parte, si reprezentare si imagine, pe de alta parte, ea este responsabila si de comunicarea dintre culturi. Acolo unde raportul semn, simbol/reprezentare, imagine a fost similar, culturile au comunicat participand la aceeasi forma de cultura.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright