Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Economia autista



Economia autista


Nici o constructie imaginara nu a scandalizat mai mult decat cea a unui actor economic izolat, in intregime dependent de el insusi. Dar economia nu se poate dispensa de ea. Pentru a studia schimbul interpersonal, ea trebuie sa-l compare cu conditiile in care acesta lipseste. Ea construieste doua variante ale imaginii economiei autiste, in care nu exista decat schimb autist: economia unui individ izolat si economia unei societati socialiste. Cand intrebuinteaza aceasta constructie imaginara, economistii nu se preocupa de a sti daca sistemul respectiv ar putea efectiv functiona. [8] Ei sunt pe deplin constienti de faptul ca constructia lor imaginara reprezinta o fictiune. Robinson Crusoe care, la urma urmelor, ar putea sa fi existat, si managerul general al unei comunitati socialiste perfect izolate, care n-a existat niciodata, n-ar putea sa planifice si sa actioneze asa cum pot face oamenii numai cu ajutorul calculului economic. Totusi, in limitele constructiei noastre imaginare, suntem liberi sa ne imaginam ca ei ar putea calcula, oridecateori o asemenea fictiune ar putea fi utila pentru discutarea problemelor vizate.



Constructia imaginara a unei economii autiste se afla indaratul distinctiei populare intre productivitate si profitabilitate, [p.244] asa cum s-a dezvoltat aceasta, ca etalon pentru judecatile de valoare. Cei ce recurg la aceasta distinctie considera economia autista, indeosebi cea de tip socialist, sistemul cel mai dezirabil si mai perfect de management economic. Toate fenomenle economiei de piata sunt evaluate in functie de felul cum sunt sau nu justificabile din perspectiva unui sistem socialist. Epitetul de productive nu le este rezervat decat actiunilor care ar corespunde obiectivelor incluse in planurile managerului unui asemenea sistem. Toate celelalte activitati desfasurate in cadrul unei economii de piata sunt numite neproductive, in ciuda faptului ca pot fi profitabile pentru cei ce le desfasoara. Astfel, bunaoara, vanzarile promotionale, reclamele si activitatile bancare sunt considerate activitati profitabile, dar neproductive.

Bineinteles ca teoria economica nu are nimic de spus despre asemenea judecati de valoare arbitrare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright