Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Economia moderna



Economia moderna


ECONOMIA MODERNA


Caracteristici ale economiei moderne

Contactul constant intre civilizatii are loc o data cu mariile descoperiri geografice.Pentru europeni expeditiile care au dus la mariile descoperiri geografice au avut doua motivatii principale:

accesul direct la produsele scumpe si rare ale Orientului, mai ales mirodeniile

perspectiva gasiri unei zone din care aurul sa fie jefuit in cantitati mari

Consecintele economice ale marilor descoperiri geografice au fost imense. S-au format imperiile coloniale ale Portugaliei si Spaniei si apoi ale Angliei, Frantei, Olandei, Danemarcei, Germaniei si Rusiei.



Treptat imperiul colonial englez va ajunge cel mai mare din lume la inceputul secolului XX ocupand circa un sfert din suprafata uscatului planetar.

Pentru valorificarea economica a teritorilor descoperite de catre europeni, au fost colonizate populatii aduse de pe alte continente.

Colonizarea cu albi a fost in principal voluntara iar colonizarea cu sclavi negri a insemnat cea mai mare migratie fortata din istorie.

Comertul cu sclavi a depopulat Africa dupa unele estimariau fost stramutati din Africa in America15 milionane de negri intre 1518-1580. Axa comerciala a lumii se extinde dinspre Marea Mediterana la vest spre Caraibe si America de Nord, iar la est spre India, China si Japonia.

Prezenta banilor este din ce in ce mai intensa fiind manuiti din ce in ce mai bine prin intermediul bancilor si burselor de marfuri.

Lisabona, Lion, Anvers, Amsterdam devin centre ale transferurilor internationale de titluri de credit , marfuri, bani.

In perioada moderna consolidarea statului a fost conditionata de un anumit tip de politica economica curent denumit mercantilism.

Pe plan intern mercantilismul are ca rezultat crearea unitatii vietii economice prin eliminarea barierelor comerciale interne, dezvoltarea transporturilor si baterea de moneda.

Pe plan extern politica mercantilista a avut in vedere afluxul de aur catre propria tara. O tara era cu atat mai bogata cu cat acumula mai mult aur.

Prima tara in care s-au nascut relatiile capitaliste a fost Olanda avand ca centru Amsterdamul.



Revolutia industriala

Prima tara in care a avut loc revolutia industriala a fost Anglia. Aceasta a insemnat un proces complex de transformare calitativa a productiei prin inlocuirea sistemului manufacturier cu productia de fabrica care folosea motoarele cu abur.

Pus la punct de Watt intre 1760-1785, folosit la inceput pentru pomparea apei din mine, motorul cu aburi devine sursa de energie capabila sa puna in miscare masinile. Prima ramura industriala in care s-au introus masinile a fost productia de textile pe baza de bumbac.

Dupa locomotiva lui George Stephenson aparuta in 1815, se construiesc in anii 1830 primele linii de cale ferata. Din 1840 pana in 1880, liniile de cale ferata impanzeste Europa. Recurgerea la calea ferata constituie motorul dezvoltarii metalugiei.

Pe masura imultirii masinilor a crescut volumul extractiei de carbune pentru nevoile metalurgiei si alimentarea cu combustibil a masinilor cu abur. In jurul anului 1840 procesul industralizarii se incheiase in Anglia, aceasta fiind prima tara industrializata a lumii.

A doua revolutie industriala se intemeiaza pe utilizarea a noi surse de energie: din 1880 electricitatea incepe sa fie folosita intr-o proportie tot mai insemnata. Motorul cu explozie, pus la punct la sfarsitul secolului, ingaduie utilizarea gazului si a petrolului.

Otelul incepe sa castige teren, chiar daca turnul Eiffel este facut din fier.

O multime de descoperiri schimba viata europenilor: masina de cusut, bicicleta, telefonul lampa electrica, automobilul si avionul la inceputul secolului XX.


Aparitia relatiilor capitaliste in Tarile Romane

Inca de la inceputul sec. XVIII s-au vadit semne ale destramarii relatiilor de tip feudal si de aparitie a unor noi relatii de tip capitalist. Intre aceste fenomene amintim:

sporirea diviziunii sociale a muncii, implicit a productiei mestesugaresti, manufacturiere si in final masiniste

formarea si dezvoltarea economiei de piata exprimata prin largirea pietei interne si inlocuirea economiei naturale cu cea de schimb

orientarea tot mai decisiva a productiei agricole crescande pe piata orasaneasca si spre export

crearea sistemului monetar national

intensificarea relatiilor economice intre Tarile Romane

amplificarea luptei taranimii impotriva exploatarii feudale

cresterea demografica si desavarsirea procesuluio de constituire a natiunii romane

Cresterea populatiei a fost constanta incepand cu a doua jumatate a secolului XVIII. In decurs de circa un secol pana in 1907, populatia Tari Romanesti a sporit de la 1,5 milioane locuitori la 2,5 milioane locuitori, iar a Moldovei de 500 de mii la 1,5 milioane. Transilvania avea inca din 1874 peste 2,5 milioane locuitori.

Cresterea si diferentierea populatiei orasenesti, aparitia de noi targuri si orase sunt trasaturi definitorii pentru aceasta perioada. In 1853 Bucurestiul avea 65 de mii de locuitori, Iasi cu 60 de mii locuitori. Existau si alte orase cu peste 20 de mii de locuitori, precum Brasov, Arad, Sibiu si Timisoara.

Evolutia demografica a fost completata de modificari structurale: creste ponderea si rolul meseriasilor, al negustorilor in viata oraselor, apar categorii noi.

De procesul de stratificare este afectata si taranimea care isi pierde omogenitatea. De asemenea si boierimea isi pierde omogenitatea in conditiile in care rangurile boieresti puteau fi cumparate, in randurile boierimii inregistrandu-se un aflux provenit din clasele sociale inferioare.

In Tarile Romane extra carpatice trecerea spre productia de marfuri in agricultura se realizeaza pe urmatoarele cai:

reducerea suprafetelor de pamant acordate in folosinta taranilor

imultirea obligatiilor feudale

imultirea monopolurilor

incercarile constante de modificare a regimului juridic




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright