Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Management


Qdidactic » bani & cariera » management
Raspunderea lichidatorilor



Raspunderea lichidatorilor


Legea 31/1990 prevede ca lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii societatii. Aceasta inseamna ca au o raspundere civila, contractuala, delictuala si penala.

Raspunderea lichidatorilor se angajeaza potrvit dispozitiilor stabilite de lege pentru raspunderea administratorilor care se aplica in mod corespunzator.

Lichidarea activului si pasivului Societatilor Comerciale

Scopul operatiunilor de lichidare a activului si pasivului societatii il reprezinta transformarea bunurilor societatii in bani si achitarea datoriilor societatii. Eventual activul net se repartizeaza asociatilor.

Lichidarea activului societatii

Operatiunile de lichidare a activului societatii cuprind tranformarea bunurilor societatii in bani si incasarea creantelor pe care societatea le are fata de terti.

Transformarea bunurilor societatii in bani se realizeaza pe calea licitatiei publice; lichidatorii pot vinde orice bun mobil sau imobil care apartine societatii pe calea licitatiei publice.

Anumite bunuri ar putea fi sustrase vanzarii la licitatie publica daca prin actul constitutiv s-a stabilit ca anumite bunuri vor reveni in contul partilor ce li s-ar fi cuvenit din lichidare asociatilor care le-au adus ca aport in societate.

Solutia se intemeiaza pe prevederile legii 31/1990 care recunoaste drepturile asociatilor de a hotara prin contractul de societate regulile de lichidare a societatii.

Incasarea creantelor: lichidatorii au obligatia de a incasa creantele de la debitorii societatii.



Actiunile lichidatorilor



In situatia in care fondurile societatii realizate din vanzarea la licitatie a bunurilor societatii, si din incasarea creantelor societatii, nu sunt indestulatoare pentru plata creditorilor societatii, lichidatorii au obligatia sa ceara sumele necesare asociatilor care raspund nelimitat sau celor care nu au efectuat integral varsamintele daca acestia erau obligati ori sa le procure, ori sa le efectueze in calitatea lor de asociati.

Fondurile necesare platii creantelor societatii pot fi asigurate si prin contractarea de imprumuturi neipotecare si de obligatii in conditiile prevazute de legea 31/1990.

Lichidarea pasivului societatii

Prin lichidarea pasivului societatii se intelege plata datoriilor societatii catre creditorii sai. Operatiunile de lichidare se realizeaza de catre lichidator in conditiile legii.

Plata datoriilor fata de creditorii sociali se face cu sumele de bani rezultate din lichidarea activului societatii.

Datoriile societatii pot fi achitate de catre lichidator si cu banii lor personali, dar in acest caz ei au dreptul la restituirea sumelor achitate.

Plata datoriilor se face la scadenta si integral.


Actiunile creditorilor:

Creditorii societatii au dreptul de a exercita contra lichidatorilor actiunile care decurg din creantele ajunse la termen pana la concurenta bunurilor existente in patrimoniul societatii.

Apoi, in subsidiar, creditorii societatii au o actiune impotriva asociatiilor pentru plata sumelor datorate din valoarea actiunilor subscrise sau din aceea a aportului la capitalul social. Aceasta actiune are ca obiect plata sumelor de bani datorate ca aport de catre asociati.

Creditorii sociali pot actiona in subsidiar si pe asociatii care raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale.

Plata anticipata in contul partilor cuvenite asociatiilor din lichidare

Lichidatorii nu pot plati asocaitiilor nicio suma in contul partilor ce li s-ar fi cuvenit din lichidare inaintea achitarii creditorilor societatii.

Prin derogare de la aceasta regula legea prevede ca asociatii vor putea cere lichidatorilor ca sumele realizate prin operatiunile de lichidare sa fie depuse la CEC, ori la administratia financiara si sa se faca repartizarea asupra actiunilor sau partilor sociale chiar in timpul lichidarii.

Este posibila o asemenea cerere numai daca afara de ceea ce este necesar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor societatii scadente sau care vor ajunge la scadentea mai ramane un disponibil de cel putin 10% din cuantumul sumelor depuse.

Drepturile asociatiilor cuvenite din lichidarea Societatii Comerciale

La lichidarea societatii, asociatii sunt indeptatitri sa li se restituie valoarea aporturilor efectuate la constituirea societatii sau cu ocazia majorarii capitalului social, precum si sa primeasca partea ce li se cuvine din eventualele beneficii ramase nedistribuite. Asemenea drepturi pot fi valorificate numai dupa ce au fost achitate datoriile fata de creditorii societatii si numai daca a mai ramas un sold activ.

Legea 31/1990 impune un termen de 3 ani pentru efectuarea lichidarii societatii, care curge de la data dizolvarii pentru motive temeinice. Termenul poate fi prelungit cu cel mult 2 ani.

Inchiderrea lichidarii societatii

Radierea societatii comerciale din Registrul Comertului

Legea 31/1990 prevede ca dupa incheierea lichidarii, lichidatorii trebuie sa ceara radierea societatii din Registrul Comertului.

Radierea soceitatii trebuie ceruta oficiului Registrului Comertului in termen de 15 zile de la data ultimului act de lichdiare care este repartizarea activului net intre asociati.

De la data radierii inceteaza personalitatea juridica a societati.

Depunerea registrelor societatii spre pastrare

Pentru societatile in nume colectiv, societatile in comandita simpla si Societatile cu raspundere limitata, dupa lichidare, registrele se depun spre pastrare la unul dintre asociatii desemnati prin votul majoritatii asociatilor.

Pentru societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni, registrele si actele soceitatii vor fi depuse spre pastrare Oficiului Registrului Comertului.

Registrele si actele tuturor societatilor comerciale trebuie pastrate timp de 5 ani de la data depunerii lor.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright