Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Marketing


Qdidactic » bani & cariera » marketing
Esenta Marketingului



Esenta Marketingului


Esenta Marketingului


Tranzactia spre economia de piata, proces aflat in plina derulare in Romania contemporana a generat si continua sa generezeschimbari substantiale ale cadrului de desfasurare a activitatii intreprinderilor. In conditiile promovarii ferme a liberi initiative si a pluralismului formelor de proprietate - in cadrul carora proprietatea privata ocupa o pozitie predominanta in tot mai multe sectoare s-a produs o crestere constanta atat a numarului si gradului de eterogenitate a intreprinderilor cat si autonomia aacestora.

Aplicarea si functionarea marhetingului in procesul de tranzactie sunt marcate de o serie de particularitati ale cadrului in care actioneaza intreprinzatorii ale mediului actual deosebit de tulburent, ce genereaza un grad ridicat de risc.


1.1 Contextul aparitiei si promovarii marhetingului


In limbajul si in general, in actiunile intreprinzatorilor si ale specialistilor implicati in relatile de piata si-a facut tot mai amplu, mai ferm ,simtita prezenta in secolul nostru si cu deosebire in ultima sa jumatate un nou termen cu o rezonanta si o atractie deosebita, cu tot mai adanca conotatii marketingului.

Interesul deosebit pe care l-a generat markrtingul in lumea oamenilor de afaceri, din diferite domenii de activitatii economice si mai recent chear dincolo de granitele acesteia, a agcut posibila printre altele dezvoltarea unor tot mai ample cercetari in domeniu si pe aceasta baza, aparitia unei librari de specilalitate deosebit de bogate.

Desi in privinta momentului aparitiei marketingului au existat si inca mai exista o seri de contraverse, majoritatea spcialistilor considera in prezent ca acesta este un produs al secolului nostru.

Fata de acest punct de vedere, cu cel mai larg consens, unii autori situeaza aparitia in timp a marketingului cu multa vreme in urma s-a ajuns insa sa se sustina chiar ca marketingul semnifica " o activitate ce a fost practicata de la primele tranzactiii comerciale"



Se poate sustine, deci aparitia orientarii de marketing de abea din momentul in care intreprinzatorii au inceput sa aiba in vedere faptul de a-si dimensiona si structura oferta pornind de la cunoasterea prealabila a cerintelor consumatorilor si pe aceasta baza de a urmari asigurarea unei cat mai depline, mai complexe, satisfaceri a lor.

In realitate aparitia si promovarea marketingului a fost rezultatul actiunii unor factori favorizati, mult mai apropriati in timp. Mai concret ei au inceput sa actioneze intr-o perioada premergatoare secolului nostru si cu deosebire la inceputul si incursul acestuia. Astfel ca marketingul are o istorie relativ scurta, el find o consecinta fireasca obiective necesara a manifestarilor spectaculoase ale cadrului de desfasurare a relatiilor de schimb si cu deosebire ale amplificari dificultatilor in care au inceput sa actioneze intreprinzatorii pentru realizarea ofertei lor, dificultati ce au condus la cresterea gradului de risc.

1.2 Conceptul de marketing


Trecerea la sistemul economiei de piata se constitiui in opinia specialistilor drep singura alternativa a renasterii economice romanesti. Realizarea acestui deziderate genereaza nenumarate intrebari legate de caile si dinamica procesului de tranzitie, de fortele pietei ce se cer antrenate de alternativele posibile de realizat, de metodele si tehnicile ce pot fi folosite.

Pe masura ce mediul economic devine tot mai concurential , concurenta reprezentand o performanta a economiei de piata, alinierea activitati firmei la cerintele pietei devine o conditie indinspensabila pentru supreavetuirea si prosperitatea acesteia. O aemenea atitudine cere o schimbare de optica din partea tuturor agentilor economici, indiferent de ramura in care isi desfasoara activitatea.

Paralel este necesar constientizarea purtatorului de cerere (fie el utilizator industrial, fie consumator individual ) asupra rolului sau in luarea decizilor de cumparare.

Acestei schimbari de optica in care centrul de interes se deplaseaza din sfera primatului productiei spre cea a cerintelor consumatorului vine sa-i raspunda conceptia de marketing.

Activitatea de marketing desfasurata de agentul economic urmareste sa satisfaca cerintele efective si potentiale ale consumatorului astfel:

Intodeauna productia sa se orienteze in functie de nevoile pe care le exprima consumatorul si nu invers;

Intreaga activitate a agentului economic sa se orienteze spre consumatorul care cumpara produsul;


Programele de activitate ale intreprinderii sa se fundamenteze pe cerintele anticipate ale consumatorului;

In marketing se folosesc o serie de activitati practice formand un ansamblu de metode, procedee, tehnici, cercetare si actiune, asfel cum reiese din figura urmatoare:


Analiza Previziune


MARKETING


Control Organizare

Figura nr.1 Thenici de cercetare si actiune in marketing


1.3 Obiectivele si principiile marketingului


Obiectivele fixate de catre agentul economic trebuie sa fie realist. Nivelurile stabilite trebuie sa fie rezultatul analizei ocaziilor si a punctelor tari ale organiztiei si nu dorintelor personale ale managerilor.

Obiectivele activitatii de marketing la nivelul intreprinderii se inpart in:


Obiective economice:

  • Cresterea cifrei de afaceri, cresterea profitului;
  • Cresterea sau mentinerea cotei de piata ;
  • Cresterea profitului si a ratei profitului;
  • Cresterea nivelului investitiilor;
  • Reducerea ricului;

Obeictive psihologice:

  • Imagine favorabila in randul consumatorilor sau imagine de marca sau firma;
  • Gradul de cunoastere a produselor intreprinderii;
  • Gradul de satisfactie a clientului;
  • Fidelizarea clientilor ;

Obiectivele fixate de catre agentul economic trebuie sa fie realiste.

Nivelurile stabilite trebuie sa fie rezultatul analizei ocaziilor si a punctelor tari ale organizatiei si nu dorintele personelor ale managerilor.

Principiile marketingului sunt realizate prin, satisfacerea clientilor si obtinerea de profit. Aceste principii sunt materializate in:

Maximizarea consumului

Se considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul, ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.

Maximizarea satisfactiei consumatorului

Trebuie sa evidentieze latura calitativa a consumului de bunuri si servicii.

Evaluarea nivelului de satisfactie pe care o produce bunul sau serviciul oferit consumatorului este dificil de facut intruncat nu exista mijloace de masurare, iar oamenii sunt influentati de o multime de factori subiectivi in aprecierea grdului de satisfacere a necesitati lor.

Maximizarea posibilitatilor

De alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imense, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatile de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.

Maximizarea calitatii vietii

Vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si sreviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright