Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica
Botanica


Qdidactic » didactica & scoala » botanica
Plante poliniferePlante polinifere


Plante polinifere

 Plantele melifere de pe florile carora albinele aduna polenul poarta denumirea de plante polinifere.

    

    

    

     Desigur ca exista multe specii de plante care produc, pe langa nectar, si polen, intr-o anumita cantitate. Exista insa anumite specii de plante melifere care produc polen intr-o cantitate insemnata.
Dintre arbori si arbusti, alunul comun, aninul negru, aninul alb, nucul, ricinul si coniferele produc cantitati insemnate de polen.

Macul

Este o planta medicinala si polinifera.Macul rosu apare spontan prin lanurile de cereale sau pasuni. Polenul macului rosu spontan este negru. Macul se cultiva si in gradini, culoarea polenului recoltat de la aceasta varietate de mac fiind cafenie.

Porumbul este o planta polinifera si uneori se realizeaza productii mari de miere de mana care se ridica pana la 140 kg de familie.

De asemenea, polenul poate fi recoltat usor si manual. Colectarea polenului se poate face folosind cutii mari de car­ton, deasupra carora se scutura inflorescentele mascule (pani-culele) din care cade o cantitate mare de grauncioare de polen. Operatia este usoara, un muncitor putand recolta zilnic intre 5-10 kg. Polenul recoltat se cerne si se usuca la umbra. Se administreaza albinelor primavara si toamna in amestec cu sirop de zahar sau miere in proportie de cel mult 20%. O alta intrebuintare a porumbului in apicultura este folosirea lui ca planta protectoare in amestec cu sulfina alba anuala sau mazare si lupin, mazare si facelia sau cu facelia.

Canepa (Cannabis sativa L.)este una dintre cele mai vechi plante tehnice cultivate in tara noastra (peste 2000 de ani), produce cantitati foarte mari de polen intr-o perioada lipsita de cules. De asemenea, albinele culeg de la ea si clei.

Samanta de canepa se semana in luna mai pe un teren intins, care a fost pregatit inca din toamna: arat si fertilizat cu ingrasaminte naturale (gunoi de pasare de curte). Dupa semanat se grapa. In luna iulie rasar doua feluri de canepa: una cu flori (plante barbatesti) si una cu seminte (plante femeiesti). Canepa cu flori este mai scunda ca cea cu seminte si cu tulpina mai subtire. In perioada infloririi albinele le cercereaza intens.

Sunatoarea este o planta erbacee cu florile de culoare gal­bena lipsita de nectar, cu foarte multe stamine adunate intr-un manunchi de pe care albinele, dimineata aduna mult polen.
Verbascul (urechea ursului) este o planta erbacee, perena, inalta, cu florile de culoare galbena-intens, cu frunze mari, aco­perite cu perisori. Creste in locurile paraginite, langa garduri, gramezi de gunoi, pe pajisti etc. infloreste in iunie-august.
Macrisul este o planta erbacee, din buruienile de pe pajisti. Albinele aduna de pe florile lui foarte mult polen de culoare cenusie.
Spanacul alb este o planta erbacee anuala, mult raspandita ca buruiana in lanuri de cultura, gradini de zarzavat si parloage. Exista foarte multe soiuri si forme. In a doua jumatate a verii si toamna, cand flora polinifera este saraca, albinele aduna polenul de pe florile spanacului alb, mai ales dimineata.
Traista ciobanului este o planta erbacee perena, inalta pana la 50 cm. Iinfloreste din mai pana in septembrie si produce mult polen.
Coltunul doamnei este o planta erbacee vivace, inalta de 25-60 cm. Creste pretutindeni, pe malul raurilor si paraielor, lacuri, rapi, in paduri si pajisti umede. infloreste in mai si iu­nie si ofera albinelor polen.Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2023 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Botanica
Documente online pe aceeasi tema


Costrei-Sorghum halepense
Plante melifere speciale
Floarea la angiosperme
Citologia - deosebiri intre celula vegetala si animala
Inflorescente simple si compuse
Iarba vantului-Apera spica-venti
Buruiana Hirusor - perioada de inflorire
Plante polinifere
Lizozomii (corpusculi litici)
Tipuri de inflorescente cimoaseRamai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.