Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Educatia profesionala



Educatia profesionala


Educatia profesionala



a)     Scopul educatiei profesionale


Exercitarea profesiunii este principala modalitate prin care se pun in practica toate laturile educatiei, deoarece profesiunea face jonctiunea dintre individ si societate si ii ofera omului sansa sa-si valorifice potentialul in mod creator. Integrarea sociala presupune doua aspecte complementare: socializarea (valorificarea in folosul comunitatii a potentialului actional-creativ al omului) si personalizarea (interiorizarea valorilor pe care societatea le ofera si le impune omului).



Scopul educatiei profesionale este formarea unui orizont cultural si tehnologic cu privire la o anumita profesiune, concomitent cu dezvoltarea unor capacitati, priceperi, deprinderi necesare exercitarii ei.


b)     Sarcinile educatiei profesionale


Orientarea scolara si profesionala - este un ansamblu de actiuni si influente pedagogice, sociale, medicale etc., care se exercita in mod continuu, cu scopul realizarii de catre tineri a optiunilor privind tipurile de scoala si de profesiune pe care le urmeaza, in concordanta cu particularitatile personalitatii lor si cu cerintele contextului social la care se raporteaza. Se are in vedere orientarea spre un grup de profesiuni, prin cunoasterea fenomenelor legate de specificul conditiilor de munca, a locului si importantei profesiunii pentru economia nationala, prin declansarea atractiei fata de profesiune. De la simpla familiarizare cu anumite profesiuni se trece la declansarea de preferinte si inclinatii, pentru ca apoi sa se stabilizeze interesele. Orientarea se intemeiaza, din punct de vedere psihologic, pe depistarea si cultivarea diverselor aptitudini si inclinatii personale. Din punct de vedere social, se cere respectarea cerintelor privind diviziunea sociala a muncii, adancirea specializarii si intensificarea dinamicii profesiunilor.


Formarea orizontului cultural profesional - cuprinde ansamblul de cunostinte necesare orientarii omului in domeniul profesiunii sau a unui grup de profesiuni. Diversitatea mare a profesiunilor face ca relativ aceleasi aptitudini sa poata fi valorificate in mod specific in cadrul unor profesiuni diferite. Cultura profesionala se inscrie ca o prelungire fireasca a culturii generale. Tanarul trebuie ajutat sa descopere el insusi resorturile spirituale si sociale ale profesiunii. Prin latura profesionala a procesului de invatamant se cere sa imprimam o finalitate practica informatiilor teoretice, stiintifice, acumulate la diverse obiecte de studiu. Cultura profesionala cuprinde si formarea si dezvoltarea dragostei fata de profesia aleasa, educarea  spiritului de deontologie (etica) profesionala, dar si educatia economico-profesionala, manageriala si insusirea limbajului informational.

Formarea unor capacitati, priceperi si deprinderi practice, necesare desfasurarii unor activitati productive - in functie de profesiunea aleasa, se urmareste dezvoltarea gandirii tehnice (aplicarea capacitatilor operationale ale gandirii intr-un domeniu, pentru a-i patrunde esenta), dezvoltarea aptitudinilor necesare acelui domeniu (aptitudini generale si specifice, configuratii de functii senzorio-motorii, reprezentari spatio-temporale, simboluri verbale sau figurative), dezvoltarea deprinderilor si priceperilor practice (care-i permit individului sa desfasoare cu succes o activitate concreta dintr-un domeniu, in conditii variabile).


Sensul profund al educatiei profesionale este asigurarea competentei profesionale, nu numai pentru exercitarea unei meserii, ci si pentru a raspunde cerintelor de mobilitate profesionala, necesara in societatea contemporana. Astfel, se urmareste realizarea unui echilibru intre profesionalizare si specializare, profesionalizarea referindu-se la o arie mai larga de domenii, pe care urmeaza sa se grefeze specializarea, prin adancirea unor componente ale acestor domenii.



c) Continutul educatiei profesionale


Toate disciplinele scolare contribuie prin continuturile informationale vehiculate, prin abilitatile intelectuale si practice formate, la educatia profesionala a tinerilor. Continuturile se adapteaza insa la varsta celor aflati in plin proces de formare.



d)     Modalitati de realizare a educatiei profesionale


Educatia profesionala este un proces de durata, care trebuie sa se realizeze succesiv, pe tot parcursul scolaritatii, in functie de varsta elevilor, astfel:

Activitati de orientare scolara si profesionala (vizite in institutii, intalniri cu personalitati din diverse domenii, activitati de consiliere scolara, de autocunoastere si dezvoltare personala);

Lectii la discipline din profilul si tipul de scoala pentru care s-a optat;

Activitati practice in laboratoare, ateliere, cabinete, terenuri de aplicatie ale scolii;

Activitati de practica in productie, la diferite institutii, conform profilului scolii etc.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright