Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Resursele litosferei



Resursele litosferei


Resursele litosferei



Litosfera este geosfera cea mai importanta sub raportul resurselor de substante minerale care stau la baza dezvoltarii industriei. Litosfera este, in acelasi timp, suportul invelisului de sol, precum si al unei insemnate parti a biosferei, contribuind astfel in mod direct la asigurarea principalelor surse de existenta ale omului.

Dupa particularitatile si importanta lor economica, substantele minerale se grupeaza astfel:


       resurse energetice, care cuprind combustibilii fosili (carbunele, petrolul, gazele naturale, sisturile bituminoase), substantele radioactive (uraniu, thoriu, plutoniu), formand impreuna 4/5 din resursele energetice utilizate in prezent (DOC 1);




       resurse metalurgice, care cuprind minereurile feroase (cel mai important fiind fierul) si minereurile neferoase (cuprul, plumbul, zincul, cositorul, bauxita etc);


       resurse chimice, dintre care pot fi mentionate: sarurile de potasiu, sarurile de natriu, piritele, fosforitele si apatitele;


       rocile de constructie, cele mai insemnate fiind marmura, granitul, calcarul, argila etc.



A. Resursele energetice


Carbunii sunt roci sedimentare, formate prin acumularea si transformarea complexa a resturilor vegetale in conditii anaerobe.

Dupa gradul de incarbonizare, carbunii se impart in:

carbuni superiori: antracitul si huila;

carbuni inferiori: carbunele brun, lignitul si turba.

O importanta deosebita o are huila; celelalte tipuri de carbuni se gasesc in cantitati mici (antracitul) sau de calitate slaba (turba, lignitul, carbunele brun). Fiind cocsificabila, huila se utilizeaza si in industria siderurgica.

Cele mai importante bazine de huila se afla in China (partea de nord-est), SUA (Appalachi), India, Australia etc; bazinele europene (Ruhr, Donetk, Silezia) si-au redus,  in ultimii ani, productia. Tarile producatoare sunt redate alaturat (DOC 2, Fig. 2).


       Petrolul. Regiunea Orientului Apropiat si Mijlociu este cea mai bogata in petrol (66% din totalul mondial). Pe locurile urmatoare se situeaza America de Nord si Centrala (8,3%), America de Sud (8,2%), Africa (7,2%), Europa (6,8%, inclusiv Federatia Rusa) si Oceania (0,2%) (DOC 3 si Fig. 3).

O mare parte din aceste rezerve sunt cantonate in zona platformelor continentale (rezerve off-shore) si dau 20% din productia totala actuala. Principalele rezerve off-shore se gasesc in apele teritoriale ale statelor din regiunea Golfului Persic, a Marii Nordului, a Golfului Mexic si a Golfului Guineii.


       Gazele naturale pot fi cantonate in scoarta terestra in zacaminte singulare sau asociate cu rezervele de petrol. Ele sunt clasificate dupa compozitia chimica in gaz metan si gaz de sonda (DOC 4, Fig. 4).


       Substantele radioactive

Uraniul si thoriul au un rol important in asigurarea consumului de energie, prin utilizarea lor in centrale atomoelectrice. Rezervele de uraniu sunt concentrate, in principal, in trei regiuni: America de Nord (35,5%), Europa (25,6%) si Africa (18,6%).


       Energia geotermala, reprezentand caldura din interiorul planetei noastre, urca la suprafata scoartei terestre in zonele de rift (de exemplu, Islanda - Fig. 1) sau in zonele de coliziune a placilor tectonice.

O problema importanta legata de resursele energetice de baza (carbuni, petrol, gaze naturale) o reprezinta epuizarea acestora in timp. Ele sunt rezultatul unor procese geologice indelungate si nu se pot regenera.

In perioada "crizei petrolului" (deceniul 8 al secolului XX), s-a ajuns la concluzia ca acestea vor fi epuizate intr-un interval limitat de timp, de la cateva decenii (petrolul si gazele naturale) la cel mult 2-3 secole (carbunii).

De aceea, o problema importanta o reprezinta utilizarea lor rationala si inlocuirea lor, in timp, cu alte resurse.


Dictionar


Resurse regenerabile - surse de energie care se regenereaza in timp (energia geotermala, eoliana, a bio-masei).

Resurse neregenerabile - resurse care se formeaza la scara timpului geologic si nu se regenereaza intr-un interval scurt de timp.



Doc. 1 - Ponderea diferitelor resurse energetice utilizate de societatea contemporana


Fig. 1 - Repartitia rezervoarelor de carbuni *

Fig. 2 - Repartitia rezervelor de petrol

(cifrele reprezinta miliarde)


Fig. 3 - Repartitia productiei de gaze naturale


Rezervele reprezentate sunt proportionale cu marimea semnului conventional utilizat.


Fig. 1 - Repartitia rezervelor de carbuni



Fig. 3 - Repartitia rezervelor de petrol (cifrele reprezinta miliarde de tone)



APLICATII:


1. Analizati comparativ hartile alaturate si tabelele corespunzatoare cu principalele tari producatoare.

2. Comentati ceea ce observati.




Fig. 4 - Centrala de captare a energiei geotermale - Islanda



Doc 2. Principalele state producatoare de huila (2002)


Statul

Productie (mil. tone)

China

1393

SUA

936

India

335

Australia

260

Rep. Africa de Sud

223

Fed. Rusa

182 

Polonia

103


DOC 3. Principalele state producatoare de petrol (2003)*


Statul

Productie (mil. tone)

Arabia Saudita

454,0

Fed. Rusa

421,4

SUA

342,5

Mexic

188,9

Iran

184,1

China

170,9

Norvegia

151,1

Venezuela

144,8

Canada

138,9

Nigeria

116,0

Regatul Unit

106,1

Kuwait

103,3


*L'etat du Monde (2005)



DOC 4. Principalele state producatoare de gaze naturale (2003)* (mld. m3)


Statul

Productie

(mld.m3)

Fed. Rusa

616,5

SUA

550,1

Canada

180,3

Regatul Unit

107,7


Statul

Productie

(mld.m3)

Algeria

82,4

Iran

79,0

Norvegia

74,4

Olanda

72,8

Indonezia

72,6

Arabia Saudita

61,0


L'etat du Monde (2005)



B. Resursele de substante minerale utile


       Fierul este principala resursa pentru siderurgie, alaturi de care mai sunt utilizate si alte metale: mangan, crom, nichel, vanadiu, molibden, wolfram, titan etc.

Rezervele de minereuri de fier sunt amplasate in vechile scuturi continetale, mai mult de jumatate din ele fiind cantonate in perimetrul continentului european, in special in Federatia Rusa si Ucraina. Principalele tari producatoare sunt Brazilia si Australia (Fig. 5, DOC 6).


       Metale neferoase grele

Cuprul poate fi intalnit in stare nativa sau in asociatie cu alte metale (minereuri polimetalice) sau nemetale. Rezervele mondiale de cupru sunt concentrate in cateva tari: (SUA, Chile, Indonezia, Australia etc. - Fig. 6, DOC 7).

Plumbul se gaseste in zacamintele complexe iar zincul este, de regula, asociat cu plumbul. Alte metale de acest fel sunt: staniul, stibiul si bismutul.


       Metale neferoase usoare Aluminiul are o larga raspandire in natura, mai ales sub forma de oxizi, iar principala roca din care se extrage este bauxita. Aluminiul si aliajele sale au o larga utilizare in economie datorita proprietatilor specifice: conductibilitate termica si electrica, densitate mica, maleabilitate, rezistenta la coroziune, netoxicitate.


       Metale pretioase

Aurul este folosit indeosebi ca etalon monetar, dar mai este utilizat in industria electronica, tehnica medicala si aerospatiala, confectionarea bijuteriilor etc. In natura, aurul se poate gasi atat singur in zacamant, cat si in compozitia unor minereuri complexe. Din diferite motive, unele state nu dezvaluie volumul total al rezervelor de aur pe care le detin si, ca atare, este dificil a aprecia rezervele si productia mondiala de aur (Fig. 7, DOC 8).

Argintul, cu o larga utilizare economica (bijuterii, instrumente medicale, in tehnica fotografica, la fabricarea oglinzilor etc), se gaseste in natura in cadrul zacamintelor complexe si mai rar in stare nativa (DOC 5).

Platina este asociata zacamintelor de aur, avand aceeasi repartitie teritoriala.



C. Resurse minerale nemetalifere


Ca o consecinta a dezvoltarii economice, au intrat, pe rand, in exploatare o serie de resurse nemetalifere cantonate in litosfera, folosite ca materii prime in diverse ramuri ale industriei.


       Sarea gema (NaCl); rezervele mondiale sunt localizate atat in scoarta terestra, cat si in apele Oceanului Planetar. Cele mai mari productii sunt concentrate in cateva tari (SUA, China, Germania, Canada, Regatul Unit, Polonia).


       Sarurile de magneziu apar frecvent impreuna cu cele de potasiu si constituie cele mai importante zacaminte de materie prima pentru industria ingrasamintelor chimice.


       Sulful, folosit pentru obtinerea acidului sulfuric, se gaseste in depozite de natura sedimentara (in Golful Mexic, SUA, Polonia) sau in arealele vulcanice (Japonia, Chile, Mexic, Romania, Italia, Noua Zeelanda etc).


D. Rocile de constructie


Sunt cele mai abundente resurse naturale ale litosferei, avand o larga repartitie.


       Rocile eruptive sunt utilizate mai ales in constructia de drumuri si cai ferate, precum si pentru constructii monumentale. Cariere mari de granit sunt in Finlanda (Carelia), Scotia, Franta, Canada, Siberia.


       Rocile metamorfice prezinta o serie de proprietati fizico-chimice care le dau o larga utilizare in economie. Roca cea mai utilizata este marmura, exploatata in numeroase centre din Grecia, Italia (Carrara), Portugalia, Norvegia, Romania etc.


       Rocile sedimentare cuprind o varietate de roci folosite in diverse ramuri ale industriei. Calcarele si marnele sunt utilizate in industria liantilor. La fabricarea sticlei se foloseste nisipul cuartos. Argila caolinoasa, folosita la realizarea portelanurilor, este exploatata in China, Japonia, SUA, Franta, Marea Britanie etc. Argila refractara este folosita ca material de constructie datorita rezistentei mari la temperatura.



Doc 5. Principatele state producatoare de argint (tone)




Fig. 5 - Repartitia productiei de minereu de fier

Fig. 6 - Repartitia rezervelor de minereu de cupru

* Rezervele reprezentate sunt proportionale cu marimea semnului conventional utilizat


Fig. 7 - Repartitia productiei de minereu de aur

Fig. 5 - Repartitia productiei de minereu de fier



Fig.6 - Repartitia productiei de minereu de cupru



Fig. 7 - Repartitia productiei de minereu de aur


DICTIONAR


Minereuri polimetalice - minereuri care cuprind mai multe metale neferoase, de obicei cupru, plumb si zinc.


APLICATII:


1. Utilizand harta, localizati principalele resurse energetice si minerale ale Terrei.

2. Utilizand harta de la Fig. 5, denumiti statele cu rezerve de minereu de fier.

3. Utilizand harta de la Fig. 6, denumiti statele cu rezerve de minereu de cupru.

4. Utilizand harta de la Fig. 7, denumiti statele cu rezerve de minereu de aur.



Doc 6. State producatoare de minereuri de fier (2002)


Statul

Productie (mil. tone)

Brazilia

137

Australia

112

China

60

Fed. Rusa

52

India

47

SUA

30

Ucraina

30



Statul

Productie (mil. tone)

Rep. Africa de Sud

22

Canada

17

Suedia

12


Doc 7. State producatoare de minereu de cupru (2002)


Statul

Productie (mil. tone)

Chile

4904

SUA

1130

Indonezia

1003

Australia

869

Peru

839


Doc 8. State producatoare de minereu de aur (2002)


Statul

Productie (tone)

Rep.Africa de Sud

376,0

Australia

284,0

SUA

276,0

Chia

194,0

Fed.Rusa

177,0




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright