Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica




Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Geo Bogza



Geo Bogza


Geo Bogza


Jurnal de sex, 1929, Poemul invectiva, 1930, Ioana-Maria, 1937, Cantec de revolta, de dragoste si moarte, 1945, Orion, 1978.


Are si Geo Bogza (1908-1993) un loc vizibil intre avangardisti.

Marin Sorescu l-a recitit si s-a aratat convins ca opera sa 'suprarealista' va dura.

Poezia ca expresie a revoltei afisa un suprarealism al stangii care se deschidea la extrem.  Poemul politic renaste si in avangarda.

La revista unu, Bogza a publicat chiar articole de idei, innoitoare si iconoclaste pentru transformarea poeziei. Atunci s-a tinut seama de ele.

In poemele sale, dupa acomodarea vitalismului si a nihilismului, au urmat texte  lascive, orgiastice, de o paroxistica eliberare senzuala. Poezia sa devenise expresia deplina a senzorialitatii explozive, mentinuta obsesiv.

Poemele nu cautau metafora tare, suprarealista, distanta dintre formele cele mai diferite ale realului, ci limbajul nonfigurativ, ludic si oral.



Bogza s-a lasat atras chiar si de modelul oracular folcloric, inventiv lexical si desfranat pana la injuria cea mai violenta.

A experimentat sintactic, in discurs mimetic, univoc, antipoetic.

S-a expus invaziei realului in textul literar.

Experimentul sau e hiperrealist. Retoric, el se afla in marginea dicteului suprarealist. Bogza a incetat sa epateze etica si estetica poeziei stereotipe si anacronice ori pe burghezi, trecand si printr-un proces in care a fost acuzat de obscenitate.

El a parasit uneltele poetului pentru reportajul pornit in cautarea realitatii autentice, dar pe care l-a pus ulterior in slujba ideologiei comuniste. A evitat, astfel, sa ajunga, asemenea unor avangardisti ramasi in tara, poet proletcultist.

Dupa 1990, opera care-i conferise un prestigiu literar si moral considerabil, in context comunist, s-a erodat galopant. Delirul sau tezist si ceremonios nu mai putea confisca cititorii.

Limbajul sau poetic detabuizat, senzorial, visceral, dupa ce el insusi scrisese mult in registru solemn, a revenit, din cand in cand, in inconstientul poeziei tinerilor, care profitau de sansa de a putea publica fara cenzura politica.








Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright