Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Imperiul Bizantin



Imperiul Bizantin


Imperiul Bizantin

Imperiul Bizantin este termenul folosit, in mod conventional, pentru a numi Imperiul Roman de limba greaca avand capitala la Constantinopol, in Evul Mediu. In anumite contexte specifice, in mod obisnuit, atunci cand se vorbeste despre perioada de dinaintea caderii Imperiului Roman de Apus, Imperiul Bizantin este numit si Imperiul Roman de Rasarit. Nu exista un consens in ceea ce priveste data de inceput a perioadei bizantine. Unii o plaseaza in timpul domniei lui Diocletian (284-305), datorita reformelor administrative pe care acesta le-a introdus, impartind imperiul in pars Orientis si pars Occidentis. Altii plaseaza evenimentul in timpul domniei lui Teodosiu I (379-395) si a victoriei crestinismului impotriva paganismului, sau, dupa moartea sa din 395, in momentul divizarii Imperiului in jumatatile de vest si de est. Altii plaseaza aceasta data mai tarziu, in 476, cand ultimul imparat vestic, Romulus Augustus, a fost fortat sa abdice, astfel lasandu-l pe imparatul din estul grecesc ca singur imparat roman. In orice caz, schimbarea a fost graduala si, pana in 330, cand imparatul Constantin I si-a inaugurat noua capitala, procesul de elenizare si crestinare erau deja in curs.



Numele Imperiul Bizantin este un termen modern, care era necunoscut celor care au trait in vremurile de glorie ale imperiului. Numele original al imperiului in limba greaca era Ρωμανία Romanía sau Βασιλεία Pωμαίων Basileía Romaíon, o traducere din limba latina a numelui Imperiului Roman, Imperium Romanorum. Termenul Imperiul Bizantin a fost inventat in 1557, la aproximativ un secol dupa caderea Constantinopolului, de catre istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantina in lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, in scopul de a deosebi istoria antica romana de istoria medievala greaca, fara a atrage atentia asupra predecesorilor lor antici. Standardizarea termenului a aparut in secolul al XVII-lea, cand autorii francezi, precum Montesquieu, au inceput sa-l popularizeze. Hieronymus a fost si el influentat de disputa aparuta in secolul al IX-lea intre romei, (bizantini, asa cum ii numim azi), si francii, care, sub conducerea lui Charlemagne (Carol cel Mare), fondasera un imperiu in vestul Europei si, avand sprijinul Papei, incercau sa-si legitimeze cuceririle din Italia, nerecunoscand vecinilor de la rasarit dreptul de a se numi romani. Donatia lui Constantin, unul dintre cele mai faimoase documente falsificate din istorie, a jucat un rol de capatai in aceasta. Din acel moment a devenit o regula, in vest, ca imparatul din Constantinopol sa nu mai fie numit 'Imperator Romanorum' (Imparat al Romanilor), titlu care a fost rezervat imparatilor franci, ci 'Imperator Graecorum' (Imparatul grecilor), iar tara condusa de acesta din urma ca 'Imperium Graecorum', 'Graecia', 'Terra Graecorum' sau chiar 'Imperium Constantinopolitanus'.


Aceste fapte au folosit ca precedente pentru Wolf, care a fost motivat, cel putin partial, sa reinterpreteze istoria romana in termeni diferiti.

Mai tarziu, a aparut folosirea peiorativa a cuvantului bizantin.

Imperiul Bizantin pe vremea lui Iustinian I, la apogeul sau. Teritoriile in mov sunt cele recucerite.

Capitala

Constantinopol
(330-1204 si 1261-1453)

Capitala in exil

Niceea
(1204-1261)

Limba/limbi

Limba greaca impreuna cu limba latina in primele secole

Religie

Biserica Ortodoxa

Forma de guvernare

Monarhie

Imparat

 - 306-337

Constantin I

 - 1449-1453

Constantin XI Paleolog

Epoca istorica

Medievala

 - Constantinopolul este fondat

11 mai 330

 - Constantinopolul este cucerit de catre turci

29 mai 1453

Suprafata

 - apogeu (secolul al VI-lea)

4.500.000 km² (1.737.460 mile patrate)

Populatie

 - secolul al IV-lea est.

34.000.000 

Moneda

Solidus, Hyperpyron




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright