Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Originile Europei



Originile Europei


Originile Europei

Grecia antica

La sfarsitul epocii bronzului din civilizatiile precedente se naste cea greaca. Structura acesteia era de orase-state (de exemplu Athena sau Sparta), extrem de diferite in ce priveste cultura si organizarea politico-economica. Expansiunea teritoriala prin coloniile grecesti extind cultura elena in intreagul bazin mediteran, inclusiv in Asia Mica (dintre care amintim Troada sau Ionia).

Parthenon circa 480 i.Hr.-479 i.Hr.

In secolul IV i.Hr. disputa dintre orasele-state, referitoare la teritoriile lor, faciliteaza ocuparea peninsulei elene de catre Filip al II-lea (382 i.Hr.-336 i.Hr.), rege al Macedoniei (359 i.Hr.-336 i.Hr.) desi oratorul atenian, Demostene, ii avertizase pe greci in nenumarate randuri ca acest lucru se va intampla daca situatia va continua in acest mod. Fiul lui Filip al II-lea, Alexandru cel Mare (356 i.Hr.-323 i.Hr.), rege al Macedoniei (336 i.Hr.-323 i.Hr.) cucereste cea mai mare parte a Asiei si a Africii de nord, raspandind elenismul in aceste teritorii.



Persia

Triburile persilor, stabilite in sud-vestul Iranului de astazi, sunt unificate, potrivit traditiei, circa 700 i.Hr, de Ahaimene, intemeietorul dinastiei Ahemenizilor. Succesorul sau, Teispe extinde posesiunile Persiei spre apus. Cyrus I recunoaste suzeranitatea Asiriei, iar Cambyses I (600 i.Hr.-559 i.Hr.) pe cea a Mediei. In anul 333 i.Hr, Persia este cucerita de macedonenii condusi de catre Alexandru cel Mare.


Starea Germaniei secolului al XX-lea demonstreaza ca exista o legatura stransa intre crizele economice și antisemitismul violent și brutal. S-a speculat deseori ca revolta antisemita a fost produsul concurenței pe care burghezia evreiasca a facut-o burgheziei neevreiești. Inainte sa existe burgheziile naționale, evreii erau indispensabili si chiar doriți, insa dupa apariția burgheziilor naționale, concurența acestora nu mai este tolerata. Antisemitismul e vazut in mare parte ca ,, un fenomen de concurența economica și de trista invidie."95 -o invidie izvorata din conștiința incapacitații proprii- și prin urmare victimele acestuia sunt doar cei afectați de o incapacitate sociala evidenta. Atunci cand astfel de atitudini se intalnesc și la cei la fel de capabili, ele sunt efectul crizei economice, care indeamna la dorința dispariției concurentului evreu. Totuși, cauzele economice par a fi mult mai multe decat simpla concurența facuta burgheziilor naționale.

Exista insa și alte nemulțumiri care au dus in final la alungarea evreilor din anumite țari: ,,camatarie, apasare fiscala prin maini evreiești, saracie generala a populației, deposedare a multora de case și pamanturi prin ipoteci". Leon Poliakov explica altfel cauzele apariției cametei, argumentand ca, in ciuda opiniei generale, evreii nu au pastrat vreme indelungata monopolul comerțului internațional. In secolul XII, dupa o stagnare de mai multe secole, orașele se dezvolta rapid, și o economie de schimb inlocuiește economia de consum, acesta fiind momentul in care apare o clasa de negustori creștini care o inlocuiește incetul cu incetul pe cea a negustorilor evrei. ,,In acest caz este mai puțin vorba de o rivalitate interconfesionala, cat de un process organic de lunga respirație, legat de transformarile generale care au loc in societațile medievale, proces la care vin sa se adauge numeroși factori diverși care ii vor sili pe evrei in mod aproape inevitabil sa se ocupe cu camata."96 Prin urmare, evreul devine camatar pentru ca dispune in acest domeniu precis de un avantaj sigur, și anume acela ca nu este expus cenzurii ecleziastice; in acest caz, in care un evreu nu poate poseda nici campuri, nici vii care sa-i permita sa traiasca, imprumutul acordat neevreilor este necesar și in consecința autorizat.

Se poate spune deci ca ura pentru evrei nu este ura unor concurenți profesionali, ci ura mulțimii care sufera din cauza opresiunii fiscale și camatarești, incurajata de regii care profitau de aptitudinile lor financiare și economice, și care se foloseau de ei pentru a colecta bani, atribuindu-le apoi cu bucurie rolul de țap ispașitor al suferințelor marii mulțimi și profitand de indreptarea nemulțumirii populare catre evrei (nu mai poate fi vorba de un antisemitism al concurenței, ci de unul al dușmaniei contra celor care saracesc mulțimea prin fisc si camata). Este important de precizat insa ca evreii nu erau unica sursa de venituri a prinților; ba mai mult, in acest camp de activitate au fost nevoiți sa faca fața unei puternice concurențe creștine. Camatarii creștini au facut afaceri in toate epocile Evului Mediu, și de multe ori, oamenii se plangeau ca evreii sunt mai blanzi in afaceri decat creștinii.97 Cu toate acestea, ,,camatarul evreu a supraviețuit fiind chiar promovat la rangul de arhetip tocmai pentru ca in spatele lui se proiecta silueta unui arhetip: Iuda Iscariotul-omul celor treizeci de arginți." 98 El a ramas o posesiune prețioasa pentru prinți, care, in ciuda faptului ca se bucurau de beneficiile și caștigurile aduse de camata, au continuat sa direcționeze revolta mulțimii afectata de aceasta tot catre evrei.

Aici apare identificarea unei alte ramure a antisemitismului - ,,antisemitismul ca diversiune politica", definit ca o canalizare voita a revoltei populare catre evrei. Intervine in acest moment și o latura psihologica a antisemitismului. Este vorba de nevoia de descarcare a unui necaz apasator. In acest caz, razbunarea omeneasca nu ține seama de cel care a provocat suferința. Se manifesta acea ,,lipsa de orientare a pedepsei" , acea nevoie de a pedepsi pe oricine, identificata mai ales in cazul mulțimilor. (pentru ca mulțimile nu pot cunoaște exact autorii suferințelor lor). Diversiunea (in acest caz dirijata de sus) dușmaniei se indreapta, in consecința, spre cel care poate fi atins cu mai multa ușurința și cu mai puțina teama de represalii -evreul- pentru ca el nu beneficiaza de apararea unui stat propriu. Dar aceasta tendința psihologica nu este o justificare a unui comportament negativ: nu este justificat ca o persoana sa devina agresiva doar p

Ruinele Persepolisului.

Egiptul ptolemeic

In anul 332 i.Hr., Egiptul este cucerit de Alexandru cel Mare, iar dupa moartea sa, este instaurata dinastia faraonilor Ptolemei. In aceasta perioada, Egiptul este influentat esential de civilizatia elenista. Intre alte expresii ale noii culturi si civilizatii eleniste in Egipt, a fost intrerupta mumificarea faraonilor. Dupa moartea Cleopatrei, Egiptul a fost cucerit de romani in anul 30 i.Hr.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright