Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Infractorul



Infractorul


INFRACTORUL


FORMELE PLURALITATII DE INFRACTORI


PLURALITATEA NATURALA (NECESARA)

- este o forma a pluralitatii de infractori care apare in cazul unor infractiuni care prin natura lor nu pot fi savarsite decat de mai multe persoane. Ex. incestul, bigamia, incaierarea.

Nu se cere ca toate persoanele sa coopereze cu vinovatie. Caracteristic pluralitatii naturale de infractori este faptul ca fiecare participant la savarsirea faptei este privit ca autor al infractiunii.


PLURALITATEA CONSTITUITA (LEGALA)

- este o forma a pluralitatii de infractori care consta in incriminarea prin lege a actiunilor de alcatuire, formarea unui grup de persoane in vederea savarsirii de infractiuni.Ex. complotul etc.

Aceasta pluralitate este creata prin vointa legiuitorului, asta nu inseamna ca in toate situatiile in care avem o infractiune savarsita de mai multe persoane impreuna vom avea elemente de asociere. Conditia asocierii este reprezentata de intelegerea intre membrii grupului de a actiona impreuna , unita cu stiinta ca se urmareste o actiune ilicita comuna, dar o asemenea intelegere o putem intalni si in cazul unor infractiuni savarsite de mai multe persoane impreuna, in sensul agravantei legale.

Pentru caracterizarea faptei ca fiind pluralitate constituita este necesara referirea la inca doua aspecte: -elementul programatic,-durata asocierii.


PLURALITATEA OCAZIONALA ( PARTICIPATIA PENALA )




Notiune:

Participatia penala este o forma a pluralitatii de infractori care apare ori de cate ori o infractiune este savarsita de un numar mai mare de persoane decat cel necesar in raport de natura ei. Are caracter intamplator, ocazional, fiind determinata de anumite conditii concrete, in care realizarea prin cooperare a unei infractiuni apare ca mai avantajoasa sub raportul savarsirii.

Orice contributie neintentionata este in acest caz incompatibila cu ideea de participatie penala.


Felurile participatiei penale:

a.     dupa atitudinea psihica a participantilor:

participatie proprie - toti participantii actioneaza cu o pozitie subiectiva identica (intentie, culpa),

participatie improprie - unul din participanti savarseste fapta prevazuta de legea penala din culpa sau fara vinovatie, iar ceilalti (instigatorul, complicele) determina, inlesnesc sau ajuta in orice mod cu intentie la savarsirea ei.

b.     dupa felul contributiei participantilor:

participatie omogena - toti participantii contribuie la savarsirea infractiunii in aceeasi calitate,

participatie eterogena - participantii contribuie la savarsirea infractiunii in calitati diferite.

c.      dupa modul participarii:

participatie spontana - participantii contribuie in mod spontan, fara o intelegere prealabila in timpul executarii faptei,

participatie preordinata - participantii contribuie la savarsirea faptei in urma unei intelegeri prealabile.

d.     dupa momentul in care este data contributia la savarsirea infractiunii:

participatie anterioara - contributia este data inainte de a se trece la executarea faptei,

participatie concomitenta - contributia este data in timpul executarii faptei.


Natura juridica a participatiei:

Unitatea de infractiune caracterizeaza natura juridica a participatiei avand urmatoarele consecinte:

locul savarsirii faptei este acela unde s-a comis actul de executare,

intre participanti exista o solidaritate atat activa, cat si pasiva,


o fapta invocata in favoarea sau defavoarea unui participant poate fi invocata si de ceilalti sau impotriva celorlalti.

participantilor l-i se aplica aceeasi pedeapsa,

solidaritatea raspunderii civile a inculpatilor,

intreruperea prescriptiei fata de un participant are efecte fata de toti.

Conditii generale ale participatiei:

unitatea de fapta prevazuta de legea penala, ceea ce presupune savarsirea unei fapte prevazute ca infractiune.

pluralitatea de faptuitori.

Formele participatiei penale:


I.AUTORATUL.COAUTORATUL

- este acea forma a participatiei in care o fapta prevazuta de legea penala a fost savarsita nemijlocit de catre doua sau mai multe persoane.

Conditii:

activitatea autorilor, ca si a coautorilor, trebuie sa fie indreptata impotriva aceluiasi obiect juridic,

participantii sa savarseasca in mod nemijlocit impreuna fapta prevazuta de legea penala,

legatura subiectiva dintre coautori:

in caz de coautorat se cere ca toti participantii sa actioneze cu aceeasi forma de vinovatie,

nu prezinta importanta motivul cu care s-a actionat si nici scopul urmarit de fiecare dintre coautori. In cazul infractiunilor caracterizate printr-un anumit scop este suficient ca unul dintre coautori sa fi urmarit realizarea lui, ceilalti insa trebuiau doar sa-l fi cunoscut.

Coautoratul nu exista daca stabilirea legaturii subiective are loc ulterior consumarii infractiunii.

Infractiuni la care coautoratul nu poate sa apara:

infractiunile cu autor unic si infractiunile omisive,

II.INSTIGAREA

- este acea forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care cu intentie determina prin orice mijloace o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala ( art.39 C.Pen.)

Conditii:

intre obiectul juridic al faptei savarsite de autor si obiectul juridic al instigarii sa existe identitate,

sa existe doi subiecti: instigatorul si instigatul. Pentru a exista coinstigare, acestia ar fi trebuit sa actioneze in intelegere si cu vointa de a coopera. Exista coinstigare si in cazul cand o persoana instiga pe alta care la randul ei sa instige autorul. (instigare mediata si imediata). Daca instigatorul savarseste si acte de executare la savarsirea aceleiasi infractiuni contributia de instigator se absoarbe in cea de autor. Persoana instigata poate fi orice persoana fizica, chiar daca nu poate fi trasa la raspundere.

Mijloacele de instigare pot fi: sfaturi, indemnuri, rugaminti sau insinuari, corupere, gesturi sau semne cu o semnificatie neindoielnica.

activitatea instigatorului sa fi avut drept urmare determinarea instigatului de a savarsi fapta prevazuta de legea penala ,

activitatea de determinare sa fie savarsita cu intentie.  

Nu poate exista instigare din culpa - instigatul poate actiona cu intentie directa ori indirecta, din culpa sau chiar nevinovatie.Pentru existenta instigarii nu are relevanta mobilul cu care s-a actionat si nici scopul urmarit.

Formele instigarii:

a. Instigare urmata de executare - instigatorul se pedepseste cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor, tinandu-se seama la individualizarea ei de contributie fiecaruia la savarsirea infractiunii,

b. Instigarea neizbutita - instigatorul nu va fi pedepsit cu exceptia unor situatii expres prevazute de lege (ex. Determinarea la marturia mincinoasa, indemnul la practicarea prostitutiei ).


III.COMPLICITATEA

- este o forma a participatiei penale ce consta in activitatea persoanei care cu intentie inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala sau care inainte ori in timpul savarsirii faptei promite ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor chiar daca promisiunea nu este indeplinita.

Conditii:

- intre obiectul juridic al faptei prevazute de legea penala savarsita de autor si obiectul juridic al actelor de complicitate, de regula trebuie sa existe identitate,

- trebuie sa existe un autor si un complice.Complicele poate fi orice persoana care indeplineste conditiile pentru a fi subiect activ al infractiunii. Atunci cand se cere calitatea speciala pentru savarsirea unei infractiuni, complicele nu este obligat sa indeplineasca aceasta conditie.

- sa existe o fapta a autorului care a savarsit nemijlocit infractiunea la care complicele a executat acte de inlesnire sau de ajutare.

- complicele sa actioneze cu intentie directa sau indirecta in ceea ce priveste ajutorul pe care il da autorului in comiterea faptei.

Pentru existenta complicitatii nu are relevanta daca intre autor si complice a existat sau nu o intelegere, nici daca in momentul savarsirii faptei autorul a cunoscut cine este complicele care l-a ajutat. Complicitate din culpa nu exista.

Formele complicitatii:

In functie de natura ajutorului:

A. Complicitate morala - consta in activitatea desfasurata de catre complice prin care se ajuta din punct de vedere moral la pregatirea sau executarea unei infractiuni.

Complicitatea morala imbraca urmatoarele aspecte:

autorul a luat hotararea dar sovaie, complicelui nu ii ramane decat sa-i intareasca hotararea luata,

procurarea de informatii cu privire la imprejurarile, modalitatea, locul, timpul savarsirii infractiunii.

prezenta complicelui la locul savarsirii faptei pe baza intelegerii prealabile cu autorul.

promisiunea de ajutor facuta de complici inainte sau in timpul savarsirii faptei ca va tainui bunurile provenite din infractiune ori ca va favoriza pe faptuitor.

B. Complicitatea materiala - consta intr-o activitate de ajutorare, inlesnire efectiva sau sprijinire materiala la pregatirea sau executarea faptei savarsite de autor.

Complicitatea materiala imbraca mai multe aspecte:

procurarea pentru autor a unor instrumente sau mijloace cu ajutorul carora acesta savarseste fapta penala. Se considera procurare atunci cand le pune efectiv la dispozitia autorului prin predare, chiar daca s-a facut prin altcineva; complicele trebuie sa stie pentru ce le va folosi autorul.

confectionarea sau adaptarea pntru autor a unor instrumente ori mijloace cu care sa savarseasca fapta periculoasa,

inlesnirea sau ajutorul material dat de complice in timpul savarsirii faptei.

Complicitatea mai poate fi:

1. In functie de momentul savarsirii faptei penale: complicitate anterioara si complicitate concomitenta.

2. In raport de relatia dintre activitati:

complicitatea mijlocita - exista atunci cand sprijinul este dat prin intermediul altui participant si poate fi : -* complicitate la instigare **- complicitate la complicitate,*** - instigare la complicitate.

- complicitate nemijlocita

3. In functie de forma pe care o imbraca ajutorul dat:

- complicitate prin inactiune,

- complicitate prin actiune.

Complicitatea se va pedepsi cu pedeapsa prevazuta pentru autor la stabilirea pedepsei tinandu-se seama de contributia fiecaruia.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright