Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Tehnica mecanica


Qdidactic » stiinta & tehnica » tehnica mecanica
Diagrama pareto



Diagrama pareto


DIAGRAMA  PARETO


Editia

Data

Modificarea

Nr. pagini

1

23.09.2003

Recodificare si revizie

1-4

Introdus: Descriere modificare, cod vechi I-180-014, ed.1


Diagrama Pareto este o reprezentare grafica a cauzelor defectelor in domenii de activitate foarte diferite, permitand clasificarea acestora in functie de importanta lor. Ea se utilizeaza atunci cand tipurile defectelor sau cauzele acestora sunt foarte bine cunoscute, pentru a se putea identifica cu precizie categoria de defecte asupra careia trebuie actionat cu prioritate.

Este o metoda de analiza, dar si de evaluare, ce pune in evidenta faptul ca 80% din costurile noncalitatii au la origine 20% din tipurile de defecte.

Aplicarea metodei de lucru presupune parcurgerea urmatoarelor etape:


1. Stabilirea perioadei de timp si a metodologiei ce se va aplica pentru culegerea datelor; strangerea datelor si clasificarea lor in functie cauze si de problema supusa analizei. O atentie deosebita trebuie acordata clasificarii corecte a defectelor semnalate pentru a asigura realizarea actiunii propuse.


2. Ordonarea datelor privind defectele, in functie de frecventa lor de aparitie si inscrierea intr-un tabel a datelor corespunzatoare fiecarui defect; se va completa si cifra cumulata. In aceasta etapa este foarte important sa se stabileasca corect cauzele, nu fenomenele. De obicei, primele trei categorii notate corespund la 60-80% din totalul defectelor.



Nr. crt.

Defectul constatat

Nr. de defecte

Nr. cumulat de defecte











3. Trasarea abscisei "X", trasarea si gradarea ordonatei "Y" :


Axa orizontala (abscisa "X") reprezinta clasificarea cauzelor sau a defectelor:

a. clasificarea cauzelor defectelor, care se pot datora:

factorului uman: operatorilor, controlorilor;

materiilor prime: materialele, componentele primite de la subfurnizori;

utilajelor: precizia utilajelor, starea de uzura a utilajelor, starea

S.D.V. - urilor, a liniilor tehnologice;

metodologiei: procedeelor de lucru, conditiilor de lucru;

timpului: o anumita perioada din an, un anumit anotimp, un anumit schimb                  de lucru, o anumita perioada a unui schimb de lucru.




b. clasificarea defectelor:

continutul defectelor;

locul de munca;

timpul respingerilor.

Axa verticala (ordonata"Y") pune in evidenta disponibilitatea rezultatelor:

calitatea: cifre ale defectelor, ale remedierilor, ale reclamatiilor, rata                               respingerii produselor;

costul produselor: influenta costurilor rebuturilor, costul remedierilor,                               cheltuielile cu personalul;

increderea in control: costul remedierilor, zilele de intarziere;

siguranta produselor: distrugeri in functionare, accidente, cazuri de   incendiu, de poluare;

corectitudinea producatorilor: aportul de atentie, rata de participare.


4. Trasarea pe diagrama, sub forma unor coloane de aceeasi latime, in ordinea descrescatoare a valorilor, a defectelor semnalate, sau a cauzelor  acestora. Intre coloane nu se lasa spatii goale.


5. Se traseaza curba cumulativa: pe verticala, corespunzator coltului drept al fiecarei coloane, se noteaza numarul cumulat de defecte si se unesc punctele astfel obtinute.


6. Din extremitatea curbei cumulative se coboara o paralela la ordonata, notandu-se procentul de 100%; in functie de punctul de intersectie pe paralela la ordonata se stabileste scara pentru procentajul cumulativ.


7. Se noteaza titlul diagramei, perioada in care au fost culese datele, numarul total al datelor culese, locul in care au fost culese, autorii. Un exemplu de diagrama Pareto este prezentat in Anexa I.


Dupa construirea diagramei Pareto, atentia trebuie acordata cu prioritate defectelor care cumuleaza cifrele cele mai mari, urmarindu-se inlaturarea cauzelor care produc aceste defecte. De mentionat ca se impune ca, in vederea inlaturarii cauzelor defectelor, sa existe o identificare corecta a locurilor de munca care le genereaza. Pentru a avea o evidenta a zonelor in care s-a intervenit, se hasureaza dreptunghiul corespunzator tipului de defect analizat.

Dupa inlaturarea cauzelor defectului analizat, se traseaza o alta diagrama Pareto, punandu-se in evidenta rezultatele atinse si obtinandu-se in acelasi timp elemente pentru interventiile ulterioare. Daca ordonata "Y" marcheaza nu numai numarul de defecte, dar si pierderile banesti corespunzatoare acestora, se poate analiza si reducerea pierderilor obtinuta in urma inlaturarii unei anumite categorii de defecte. Un exemplu de evidentiere a rezultatelor pe diagrama Pareto este prezentat in Anexa II.




ANEXA I


Diagrama Pareto pentru o cutie de viteze:





ANEXA II



Evidentierea rezultatelor pe diagrama Pareto:





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright