Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Jurnalism


Qdidactic » bani & cariera » comunicare » jurnalism
Relatarea radio



Relatarea radio



Relatarea reprezinta acel gen publicistic care se afla la granita dintre stire si reportaj. Relatarea este „un gen publicistic de informare, care permite prezentarea pe larg a informatiilor despre un eveniment” . Ca si specific, relatarea presupune prezenta pe teren a jurnalistului si realizarea unei documentari directe.

Majoritatea relatarilor trateaza subiecte despre a caror desfasurare se stie dinainte, fapt care permite o predocumentare, adica o punere la curent a jurnalistului cu tema si persoanele implicate in desfasurarea acestuia. Aceasta este urmata apoi de documentare, si anume de participarea la eveniment, urmarirea desfasurarii acestuia. In final, poate avea loc si o postdocumentare care consta in integrarea informatiilor intr-un context informational.


Melvin Mencher si Jean Dominique Boucher considera ca urmatoarele campuri evenimentiale sunt cele mai potrivite pentru tratarea informatiei in genul publicistic al relatarii:

1. Conferintele de presa – in cadrul acestora vor fi retinute numele, titlurile si calitatea persoanelor invitate si a celor care au intervenit. De asemenea, se va avea in vedere si substanta interventiilor, precum si informatiile complementare aduse in raspunsurile la intrebarile puse de jurnalisti. Toate acestea se vor constitui in corpul relatarii.

2. Reuniunile deliberative – pe langa elementele enumerate la conferinta de presa se vor avea in vedere dezbaterile deschise si infruntarile dintre partile participante, deciziile luate sau suspendate, voturi exprimate, proiecte adoptate, precum si reactii ale persoanelor prezente.

3. Ceremonii – aici se va avea in vedere personalitatile prezente dar si absentele semnificative, evaluarea asistentei atat calitativ cat si cantitativ, precum si luarile de cuvant marcante, incidente etc.



4. Manifestatii – vor fi retinute detalii privind motivele, ora, locul, durata, dar si evaluarea calitativa si cantitativa a participantilor, cuvintele de ordine, sloganurile, eventualele dezordini si incidente, urmari anuntate si consecinte.

5. Evenimente neasteptate – in cadrul acestor campuri evenimentiale jurnalistul va retine si prezenta: circumstantele producerii, natura si cauza evenimentelor, autori, martori, bilant si urmari posibile.

De asemenea si alte campuri evenimentiale, care impun materiale publicistice de genul cronicii pot fi incadrate in zona relatarii: manifestari sportive – unde se vor avea in vedere naratiunea evenimentului respectiv retinandu-se rezultate, principalele faze ale jocului, valori si contravalori exprimate; spectacole – unde se vor retine si prezenta titlul, autorul sau autorii, interpretii data si locul desfasurarii.

Relatarea radio trebuie sa prezinte exactitate, echilibru si claritate. Faptele trebuie redate cat mai exact, iar textul transmis trebuie sa fie clar pentru a face perceptia cat mai usoara si usor de retinut.




Radu Balbaie, Relatarea, in Manual de jurnalism, vol. II, Editura Polirom, Iasi, 2000, pag. 140.

Citati de Radu Balbaie in op. cit. pag. 142 – 144. 



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright