Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Asistenta sociala


Qdidactic » bani & cariera » management » asistenta sociala
Ludoterapia



Ludoterapia


Ludoterapia


Jocul este eticheta comportamentala asociata copilului. Parca este imposibil de despartit termenul de „joc” de cel de „copil”, jocul fiind principala forma de manifestare a copilului. Jocul se presupune ca apare din nevoia de miscare, de actiune a copilului, el fiind privit ca o modalitate de consumare a energiei, un mod placut de utilizare a timpului, punctele de vedere in abordarea lui fiind diferite.

Jocul ca modalitate de relatie intre eu si lumea obiectelor si a relatiilor constituie formula primara a actiunii umane. El este rezultatul unei coexistente subiect-lume si este generat ca actiune de interstimulare afectiva. Intr-o anumita perioada de viata relatiiloe obiectuale se stabilesc in cadrul jocului. Astfel, jocul constituie o cale de organizare a cunoasterii (Musu, I, Taflan, A. coord., p180).

Jocul devine o tehnica esentiala in activitate cu copii cu C.E.S., fapt subliniat si de clasicii psihopedagogiei speciale, care au acordat jocului un rol central in procesul educational-terapeutic. In acest sens, Ed. Seguin afirma ca „idiotul care se joaca nu mai este idiot” sau ca „idiotul care se joaca merita un alt nume” (Musu, I, Taflan, A. coord., p181). Astfel, jocurile sunt considerate a avea o adevarata forta predictiva – ele fiind veritabile teste de dezvoltare – dar ele sunt si forte propulsoare pe planul dezvoltarii psihice a copiilor cu deficiente.

In activitatea cu copiii deficienti mintali, jocul reprezinta forma permanenta a procesului de recuperare, pentru ca aceasta modalitate constituie o structura unitara intre stimul-raspuns-intarire-modificare.

In activitatile cu copiii deficienti mintali intalnim urmatoarele forme de jocuri:

a)       jocul invatare explorator-manipulativ: se urmareste practic explorarea si manipularea diferitelor obiecte pentru a se realiza cunoasterea lor. Prin aceste jocuri se vizeaza recunoasterea si receptia dimensiunilor stimulatorii ale obiectelor, diferentierea obiectelor dupa unele insusiri, identificarea obiectelor dupa anumite criterii de identitate.

b)       jocul reprezentativ: va aparea in momentul in care obiectele cu care se joaca copiii incep sa tina locul altor obiecte, care nu se afla acolo (de exemplu, jocul „de-a trenul”). Este un semn al organizarii mintale, fiindca implica reprezentari ale unor obiecte reale, precum si prezenta unui mecanism de comutare de la realitatea obiectiva la cea mentala, rezultatul fiind invatarea.



c)        jocul cu reguli primele forme ale cat egoriei „reguli” sunt constituite de legile de asemanare, deosebire, asambalre, succesiune, situare in statiu etc., urmand apoi regulile referitoare la restructurarea realitatii (Musu, I, Taflan, A. coord.).

Jocul conceput ca invatare si terapie se inscrie in noua tendinta de evolutie a metodelor de predare-invatare, care urmaresc sa transforme rolul profesorului-terapeut si sa acorde noi posibilitati copilului deficient. Ludoterapia sau terapia prin joc incepe sa ocupe un loc din ce in ce mai bine definit in cat egoria tehnicilor de dezvoltare a aptitudinilor de invatare.




Terapia prin joc cuprinde 3 compartimente:

r      primul compartiment se refera la complexul terapiilor concepute ca acte educationale, ca terapii care pot valorifica continutul si metodologia specifica programelor scolare destinate invatamantului pentru deficientii mintali. In fiecare cat agorie de terapie sunt incluse si subcategoriile de tehnici terapeutice corespunzatoare;

r      al doilea compartiment se refera la programele de invatare prin joc corespunzatoare fiecprei cat egorii de terapie si fiecarei tehnici din cadrul acestor cat egorii;

r      al treilea compartiment se refera la domeniul de aplicare, la programele scolare ale disciplinelor prevazute in planul de invatamant al scolilor pentru deficientii mintali (Musu, I, Taflan, A. coord., p187).

Profesolul-terapeut va insoti programul de invatare utilizand ca mijloc instructiv principal jocul, de asemenea va utiliza o serie de materiale didactice adecvate, de tipul imaginilor colorate. Este de recomandat existenta unei sali speciale pentru joc sau organizarea unei sali de clasa in sistem modular cu scopuri multifunctionale.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright