Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Transporturi


Qdidactic » bani & cariera » transporturi
Incidente feroviare



Incidente feroviare


Incidente feroviare

1.1 Clasificare incidente grupa A, B si C Avizarea accidentelor si incidentelor

Personalul operatorilor economici care desfasoara operatiuni de transport pe calea ferata care a luat cunostinta de producerea unui accident sau a unui incident in incinta unei subunitati este obligat sa anunte de indata conducerea acelei subunitati sau a punctului de lucru. Conducatorul acestei subunitati sau al punctului de lucru este obligat, in acest caz, sa anunte de indata seful statiei sau pe inlocuitorul acestuia, din cadrul structurilor organizatorice ale administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare, care deserveste subunitatea respectiva.

Personalul operatorilor economici care desfasoara operatiuni de transport pe calea ferata care a luat cunostinta de producerea unui accident sau incident in linie curenta este obligat sa sesizeze de indata, prin raport de eveniment, seful statiei celei mai apropiate sau pe inlocuitorul acestuia.

Pe sectiile cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor, precum si in cazul sectiilor de circulatie cu conducere in sistem dispecer, personalul care a luat cunostinta de producerea unui accident/incident este obligat sa ia de indata masuri de instiintare a conducatorului turei de serviciu de la regulatorul de circulatie. Acesta indruma la fata locului pe seful celei mai apropiate statii sau pe inlocuitorul acestuia.

Avizarea de indata a producerii unui accident/incident pe infrastructura feroviara publica si privata specifica transportului pe calea ferata si pe reteaua feroviara cu metroul constituie atributie de serviciu pentru personalul operatorilor economici care desfasoara operatiuni de transport pe calea ferata care a luat cunostinta de producerea acestuia.


1.2 Avizarea incidentelor produse pe infrastructura feroviara publica si privata

Avizarea accidentelor/incidentelor produse pe calea ferata, in toate cazurile, se face de catre seful statiei sau inlocuitorul acestuia, din cadrul structurilor organizatorice ale administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare, catre operatorul de serviciu de la regulatorul de circulatie pe raza caruia s-a produs accidentul/incidentul din cadrul sucursalei regionale CF a Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" - SA, (CNCF "CFR" - SA).



Avizarea accidentelor/incidentelor se realizeaza in doua etape:

a) instiintarea verbala, cuprinzand primele informatii, de indata ce acesta a luat cunostinta de producerea accidentului/incidentului;

b) avizarea propriu-zisa, transmisa prin telefonograma, in cel mai scurt timp posibil.

In cazul accidentelor/incidentelor produse pe infrastructura feroviara publica, seful statiei sau inlocuitorul acestuia, din cadrul structurilor organizatorice ale administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare, dupa transmiterea instiintarii verbale, convoaca toti sefii subunitatilor locale cu specific feroviar implicati, care se vor deplasa de indata la locul producerii acestora, unde sunt obligati:

a) sa constate proportia si urmarile accidentului/incidentului, daca sunt persoane decedate sau vatamate si sa solicite de urgenta prezenta organelor specializate din cadrul autoritatilor publice: inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta, parchetul, reprezentantii autoritatilor de stat din domeniile administratiei si internelor, sanatatii, muncii, familiei si protectiei sociale, ai Garzii Nationale de Mediu, dupa caz, potrivit reglementarilor in vigoare;

b) sa ia masuri, pana la sosirea comisiei de investigare, pentru impiedicarea extinderii distrugerilor si pagubelor, precum si pentru paza locului in vederea pastrarii intacte a indiciilor, a probelor si a urmelor care pot conduce la stabilirea cauzelor producerii accidentului/incidentului.

Seful statiei sau inlocuitorul acestuia ajuns la locul producerii accidentului/incidentului are obligatia sa intocmeasca si sa transmita de indata in scris avizarea accidentului/incidentului operatorului de serviciu de la regulatorul de circulatie al sucursalei regionale CF.

In cazurile prevazute de lege, seful statiei sau inlocuitorul acestuia va aviza cele produse si la serviciul apelului de urgenta 112.

In cazul producerii de accidente/incidente in statii sau in puncte de sectionare afiliate neprevazute cu sef de statie ori cand seful statiei sau inlocuitorul acestuia, din cadrul structurilor organizatorice ale administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare, nu se poate prezenta in timp util la locul accidentului/incidentului, obligatiile sefului statiei revin impiegatului de miscare de serviciu.

Atunci cand accidentul/incidentul s-a produs in linie curenta, pe sectii cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor sau pe sectii de circulatie cu conducere in sistem dispecer, conducatorul turei de serviciu de la regulatorul de circulatie va stabili si va nominaliza prin dispozitie scrisa seful statiei care se va deplasa la locul producerii accidentului/incidentului.

In cazul in care accidentul/incidentul s-a produs pe infrastructura feroviara privata avizarea accidentului/incidentului se face de catre seful statiei sau inlocuitorul sau, din cadrul structurilor organizatorice ale administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare publice, care deserveste subunitatea respectiva, in baza instiintarii verbale si a avizarii scrise transmise de catre responsabilul cu siguranta circulatiei feroviare, respectiv de catre seful de statie al operatorului economic.

In cazul in care un operator economic are infrastructura feroviara deservita de mai multe statii, conducerea structurii teritoriale a administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare stabileste statia care va aviza accidentele/incidentele produse pe infrastructura feroviara a operatorului economic respectiv.


Nota: Avizarea accidentelor si a incidentelor are prioritate fata de orice alta comunicare.


1.3 Investigarea incidentelorInvestigarea accidentelor si a incidentelor reprezinta un proces desfasurat in scopul prevenirii accidentelor si incidentelor, care include strangerea si analizarea informatiilor, stabilirea concluziilor, inclusiv determinarea cauzelor si, daca este cazul, emiterea unor recomandari de siguranta, pentru imbunatatirea sigurantei pentru activitatea de transport pe calea ferata sau pe reteaua de transport cu metroul si in scopul prevenirii accidentelor si incidentelor.

Cercetarea disciplinara a personalului este atributul exclusiv al angajatorului si se realizeaza de catre acesta in conformitate cu prevederile Codului muncii.

Relatiile scrise ale persoanelor implicate si ale martorilor rezultate in urma chestionarii acestora cu ocazia actiunilor de investigare nu pot fi folosite in alte anchete de natura disciplinara sau judiciara, potrivit reglementarilor in vigoare.

Investigarea accidentelor si a incidentelor se efectueaza de catre comisii de investigare stabilite in functie de:

a) incadrarea accidentelor si incidentelor;

b) operatorii economici implicati in producerea acestora.


Activitatea de investigare a tuturor accidentelor, asa cum sunt ele clasificate in RI 117/2010, se efectueaza de catre (Organismul de Investigare Feroviar Roman  (OIFR).

OIFR asigura investigatorul principal pentru incidentele produse in circulatia trenurilor (Grupa A).

OIFR poate investiga si acele incidente care, in conditii usor diferite, ar fi putut duce la accidente, inclusiv defectiunile tehnice ale subsistemelor structurale sau ale constituentilor de interoperabilitate ai sistemelor feroviare de mare viteza ori conventionale europene. OIFR decide daca intreprinde o investigatie a unui asemenea incident,  tinand seama in decizia sa de urmatoarele:

a) gravitatea incidentului produs;

b) daca face parte dintr-o serie de incidente relevante pentru intreg sistemul;

c) impactul sau asupra sigurantei feroviare;

d) cereri ale administratorilor/gestionarilor de infrastructura feroviara, operatorilor de transport feroviar, cu metroul, ASFR.


Pentru loviri ale vehiculelor rutiere la trecerile la nivel de catre trenuri in circulatie si loviri ale persoanelor de catre vehicule feroviare aflate in miscare, cu exceptia cazurilor de suicid, nu se efectueaza investigare, in conditiile RI 117/2010.  Potrivit acestuia, se vor efectua toate celelalte activitati privind: avizarea, prezentarea la locul producerii, luarea masurilor pentru restabilirea circulatiei si stabilirea conditiilor de producere.

In cazurile in care s-au inregistrat loviri ale vehiculelor rutiere de catre trenurile in circulatie, mecanicul de locomotiva opreste si face o evaluare a urmarilor impactului si, in functie de acestea, va proceda astfel:

daca nu s-au inregistrat victime omenesti sau accidentati, isi continua drumul, daca starea tehnica  a caii ferate si a vehiculelor feroviare permite continuarea circulatiei feroviare in conditiile asigurarii sigurantei feroviare;

daca s-au inregistrat victime omenesti sau accidentati, isi continua drumul dupa ce are avizul sefului de statie sau al inlocuitorului acestuia, prezent la locul producerii accidentului/incidentului, daca starea tehnica a caii ferate si a vehiculelor feroviare permite continuarea circulatiei feroviare in conditiile asigurarii sigurantei feroviare.

In cazurile lovirilor de vehicule rutiere de catre trenuri in circulatie la trecerile la nivel cu bariere - tip B, cu instalatii automate de semnalizare rutiera cu semibariere - tip BAT si cu instalatii automate de semnalizare rutiera fara semibariere - tip SAT, ca urmare a neinchiderii barierei sau nefunctionarii instalatiei de semnalizare, fapte reiesite la primele constatari la fata locului si in urma carora au rezultat persoane decedate si/sau vatamate sau pagube materiale importante, OIFR procedeaza la efectuarea investigarii, in conditiile RI 117/2010.


MODELUL SI CONTINUTUL formularului "Raport de eveniment"

Denumirea operatorului economic2 ..

Subunitatea3

Denumirea operatorului economic/subunitatii4 . Primit ..

Functia Semnatura

L.S.

RAPORT DE EVENIMENT
Nr. .
din data /../..

Subsemnatul, , functia .., raportez urmatoarele: ..
.
.
continuare: Semnatura



    Figura 1 - Formularul "Raport de eveniment" - pagina

Formularul trebuie sa fie in format A5, cuprins intr-un carnet de minimum 50 de file.

Se va completa denumirea operatorului economic de care apartine salariatul care completeaza formularul "Raport de eveniment".

Se va completa, daca este cazul, denumirea subunitatii de care apartine salariatul care completeaza formularul "Raport de eveniment".

Se vor completa, daca este cazul, datele solicitate privind operatorul economic caruia ii este adresat "Raportul de eveniment", precum si ale persoanei care a primit formularul in cauza.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright