Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Botanica


Qdidactic » didactica & scoala » botanica
Plante legumicole



Plante legumicole


Plante legumicole

 Cultivarea legumelor in sere si pe parcele agricole din ce in ce mai intinse, atat in mediul rural cat si in jurul oraselor, a centrelor industriale, creaza perspective de imbunatatire bazei melifere.

    

    

    

     Principalele plante din categoria plantelor legumicole sunt : ceapa, pastranacul, spanacul,etc. Acestea ofera albinelor polen si, in primul rand, nectar, de multe ori intr-o perioada in care culesul la celalalte plante melifere din zona de zbor a albinelor este slab in intensitate.

Ceapa Productia de nectar de pe florile de ceapa se evalueaza in medie la 115 kg/ha, ceea ce reprezinta cea. 70-100 kg miere.


Prazul este o planta perena, dar practica legumicola il trateaza ca o planta bianuala. In anul al doilea formeaza tulpina florala, plina, neteda, cilindrica. Are flori albe sau violete care infloresc in iunie si secreta abundent nectar si putin polen, ce sunt recoltate de albine, cu care ocazie le si polenizeaza.




Usturoiul este o planta bianuala. In anul al doilea formeaza o tulpina florala, cu flori albe invelite in membrana, ce produc nectar si polen. Infloreste incepand din luna mai-iunie. in flora spontana se gasesc forme de usturoi ce infloresc intens inaintea salcamului, producand cantitati mari de nectar.


Pastarnacul este o planta bianuala. Florile sunt de culoare galbena, rotunde, cu petale indoite spre interior. Ofera albinelor mult nectar in cursul lunii iunie-august. Cercetatorii citeaza cazuri cand de pe culturile semincerelor de pastarnac s-au realizat 60-80 kg miere la hectar. Mierea este de culoare deschisa si de calitate destul de buna.


Telina este o planta bianuala, prevazuta cu frunze mici si cu inflorescenta. Se face polenizare incrucisata, din cauza diferentei de maturitate dintre pistil si stamine (polenul ajunge la maturitate cu una sau doua zile inainte de maturitatea organului femel). Florile sunt cercetate de insecte, dintre care albinele joaca un rol important de polenizator, culegand cantitati mici de nectar si polen.


Ridichea este o planta anuala cu flori albe sau violete, care sunt cercetate de albine in timpul infloririi, incepand din iunie pana in toamna.


Morcovul este o planta bianuala. Infloreste in iunie. Semincerele de morcov ofera albinelor nectar. Mierea de culoare galbena-inchis este aromata.



Varza este o planta bianuala. Fiind o planta alogama entomofila, are nevoie de a fi polenizata in vederea fructificarii cu ajutorul albinelor; ofera nectar si polen. Are o multime de specii, varietati, forme si toate au polenizare incrucisata.


Gulia este o planta bianuala, cu flori galbene care pentru fructificare se polenizeaza cu ajutorul albinelor.


Spanacul este o planta anuala. Plantele mascule cresc mai repede, formeaza tulpina si infloresc mai curand decat cele femele. Polenizarea se face cu ajutorul albinelor.
In afara plantelor legumicole aratate, toate semincerele de legume sunt cercetate de albine, fapt ce contribuie la sporirea productiei de seminte si imbunatatirea calitatii lor.

Topinamburul (Helianthus tuberosus),

denumit si 'anghinare de Ierusalim' - 'Jerusalem artichoke', 'mar de pamant', 'nap comestibil' face parte din Familia Compositae, subfamilia Tubuliflorae, este o leguma asemanatoare cartofului, originara din America de Nord, de la care se consuma tuberculii Acestia sunt mai tari decat cei de cartof iar gustul lor este asemanator celui de anghinare. Infloreste din a doua jumatate a lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie. Datorita acestui fapt, este mult apreciat ca o planta melifera, oferind albinelor nectar si polen, cu rol important in cresterea puietului si hranirea albinelor tinere in toamna. Florile topinamburului au un miros placut, fiind mult cercetate de catre albine.

Castravetele (Cucumis sativus)

este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae, originara din India, cultivat pe scara larga atat in regiunile cu clima temperata cat si in cele cu clima tropicala.

Planta de castravete este o vita taratoare de 1,5 - 2 m lungime care creste agatandu-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul carceilor, are frunze mari, care acopera fructul. Desi in unele parti ale lumii sunt preferate soiurile de castraveti partenocarpice, din care rezulta fructe fara seminte nefiind necesara polenizarea, in Europa sunt preferate soiurile de castravete care pot produce seminte si care necesita polenizare.In cazul in care polenizarea nu se realizeaza fructele rezultate se pot ingalbeni, cadea, sau pot creste stramb. Fructele partial polenizate pot fi verzi la capatul de langa petiol dar galbene si prost formate langa locul unde a fost floarea.

Desi are o valoare melifera potrivita, cu o productie de 30 kg/ha miere, totusi, pentru ca se cultiva esalonat in cursul verii, asigura cules de intretinere. Albinele aproape ca nu recolteaza polen de pe florile castravetilor

Dovleacul (Cucurbita maxima)


se cultiva pentru fructele tinere care sunt co­mestibile. Dovleacul si dovlecelul se considera o planta buna melifera, deoarece se cultiva pe suprafete mari atat in cultura curata cat mai ales intercalat cu porumb si ofera albinelor mult nectar. Polenul atrage mai putin albinele. Inflorirea dureaza incepand din iulie pana in septembrie si secreta nectar chiar in timpul secetos. Deschiderea florilor incepe dimineata devreme cand rasare soarele si raman deschise toata dimineata, iar spre pranz, spre orele 14 se inchid. Astfel florile sunt cercetate de catre albine cel mult 3-4 ore. Productia de miere este de 30 kg/ha. Mierea este de culoare galbena si se cristalizeaza repede.
Pepenele galben este o planta anuala, mai putin melifera decat castravetele. inflorirea dureaza cca. 3 saptamani.
Pepenele verde este o planta anuala, care are nevoie de po­lenizare incrucisata. Florile sunt intens cercetate de catre al­bine, care contribuie la fructificarea lor. Productia de nectar este relativ mica.
In general, culturile de bostanoase, din punct de vedere melifer, prezinta importanta ca plante ce ofera albinelor cules bun de intretinere si mentinerea familiilor in continua activitate.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright