Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Chimie


Qdidactic » didactica & scoala » chimie
Dizaharidele nereducatoareDizaharidele nereducatoare


Dizaharidele  nereducatoare

Zaharoza, zaharul de trestie sau sfecla, se mai numeste si zahar obisnuit, are formula moleculara C12H22O11, se obtine din trestie sau sfecla de zahar. Este o substanta cristalina, alba, care se topeste la 180OC; incalzita peste punctul de topire, formeaza o substanta bruna caramel. La hidroliza zaharozei cu acizi sau enzime se formeaza cantitati egale de Dglucoza si Dfructoza, dovada ca molecula zaharozei este formata din aceste doua hexoze. Este un zahar nereducator, nu prezinta mutarotatie, nu formeaza osazona. Se trage concluzia ca legatura glicozidica rezulta din condensarea hidroxililor anomerici ai celor doua monozaharide.Intrucit zaharoza este hidrolizata de enzimele care catalizeaza specific scindarea ‑glicozidelor (de exemplu,glucozidaza din drojdie) si a ‑fructozidelor (de exemplu, invertaza) s-a dedus ca restul de glucoza este prezent ca -glucozid, iar restul de fructoza ca -fructozid. Printr-o succesiune de reactii s-a stabilit apoi ca restul de glucoza, in zaharoza, este glucopiranoza, iar restul de fructoza este fructofuranoza. Astfel s-a putut scrie structura zaharozei ca fiind:


Alte antiseptice si dezinfectante

Din categoria antisepticelor si dezinfectantelor, o importanta deosebita pezinta substantele folosite pentru dezinfectia aerului din incaperi. Se utilizeaza adesea asocieri de compusi naturali (uleiuri eterice) si compusi sintetici.
Oo-cide (Antec) este un dezinfectant cu spectru larg, cu efect foarte bun mai ales asupra coccidiilor. Se comercializeaza sub urmatoarele forme: un pachet care contine clorura de amoniu, un surfactant si fenolftaleina, iar al doile pachet , hidroxid de sodiu si diclorfen. Cele doua pachete se dilueaza cu 30 l apa.
Atlantol (Biosan) contine o asociere de sapun de potasiu, hipoclorit de sodiu si clor activ. Se foloseste pentru dezinfectia adaposturilor, abatoarelor (0,5-1%).
Misoseptol (Merial) este un dezinfectant care contine pana la 90% uleiuri eterice volatile foarte active (camfor, eucaliptol, ulei de pin etc.). Se prezinta sub forma de lichid uleios clar, care emulsioneaza cu apa. Este virulicid, bactericid, fungicid, mai ales pentru aerul din incaperi.
Se fac aspersiuni in hale chiar

Solutia zaharozei este dextrogira, rotatia specifica fiind 66,5O. La hidroliza cu acid diluat se obtine un amestec echimolecular de Dglucoza si Dfructoza. Glucoza are rotatie specifica de 52,7O in timp ce fructoza este puternic levogira, 92,4O. Deoarece Dfructoza are o rotatie specifica in stinga mai mare decit Dglucoza in dreapta, amestecul rezultat este levogir. Hidroliza este astfel insotita de o schimbare a sensului de rotatie de la dreapta la stinga. Din aceasta cauza hidroliza zaharului este denumita si inversie, iar amestecul este cunoscut ca zahar invertit. Inversia zaharului poate fi efectuata si de enzima numita invertaza, care se gaseste in drojdia de bere. Invertaza este produsa si de albine, de aceea mierea contine in mare masura zahar invertit.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright