Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Resurse umane


Qdidactic » bani & cariera » management » resurse umane
Salariul nominal



Salariul nominal


Salariul nominal


Salariul nominal reprezinta suma de bani pe care o primeste un salariat pentru munca prestata in baza unui contract de munca sau a unei conventii similare. Salariul nominal decurge din contractul de munca. Acesta prevede modul de salarizare si suma de bani pe care angajatul o primeste pentru o ora de munca, durata legala a muncii, dar si indexarea la cresterea preturilor de consum.

Salariul nominal este suma de bani pe care salariatul o primeste in schimbul fortei sale de munca, de la unitatea in care lucreaza. Marimea lui depinde de mai multi factori si anume de valoarea fortei de munca, adica mai concret de pretul fortei de munca care se stabileste pe piata muncii prin mecanismul cererii si ofertei; evolutia situatiei economice; in timpul crizelor si recesiunilor, scaderea productiei face ca cererea de forta de munca, sa scada, somajul sa ia proportii si, evident sa scada salariile; in perioadele de avant cind se inregistreaza cresteri ale productiei, cererea de forta de munca va fi mai mare si ca urmare a acestui fapt, salariile vor inregistra o tendinta de crestere.



O mare influenta asupra salariului nominal o exercita politica de salarizare care consta dintr-un ansamblu de masuri luate de intreprinzatori sau de stat, cu privire la nivelul salariilor pentru barbati, femei, pe regiuni, pe criterii nationale si rasiale, tarife, categorii si forme de salarizare etc.

Exista deosebiri regionale intre salariile nominale din cadrul aceleiasi tari. De pilda, salariile muncitorilor din sudul Italiei sunt mai mici decit salariile muncitorilor din nord. In Franta, se consemneaza chiar prin legislatiae salarii mai mici in provincie fata de Paris si regiunea pariziana.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright