Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Invatarea creatoare



Invatarea creatoare


Invatarea, definita ca fiind "o modificare de cunoastere si comportament" (7) reprezinta axa principala a procesului instructiv-educativ fiind o forma fundamentala a activitatii umane. In conditiile mileniului al III-lea caracterizat prin asaltul se explozia de informatii, perisabilitatea din ce in ce mai rapida a cunostintelor si mai ales prin cresterea exponentiala a exigentelor vietii si activitatii, invatarea nu mai poate fi inteleasa ca in schema traditionala rigida care o reduce la "acumulare", "stocare", "asimilare", "achizitionare", "receptare" etc., de cunostinte, priceperi, deprinderi. In noile imprejurari invatarea este inteleasa si practicata ca transformare progresiva si adaptare a comportamentului la noile cerinte ale vietii si activitatii (19).

-      Invatarea creatoare pune accentul pe invatarea de metode si tehnici de munca intelectuala, de identificare si utilizare a informatiilor, pe invatarea de metode si tehnici de creativitate. Insusirea metodelor eficiente de invatare il va ajuta pe elev (student) sa invete in mod inteligent, sa-si organizeze si sa-si planifice eficient invatarea, ceea ce ii va permite sa asimileze un mare volum de cunostinte intr-un timp redus si cu efort minim.

-       Invatarea creatoare presupune o atitudine prospectiva si anticipativa spre deosebire de invatarea adaptativa sau de mentinerea realizata "prin forta imprejurarilor" in asalt, in criza de timp, sub presiunea tensionala a examenelor, lucrarilor de control etc.; invatarea prospectiva si anticipativa presupune crearea de alternative, imaginarea evolutiilor viitoare, explorarea posibilului.Invatarea anticipativa vizeaza doua aspecte:

-       aspectul organizarii si perspectivei motivationale care presupune ca educatul-elevul, studentul, cursantul sa invete zi de zi, dupa un program dinainte stabilit, sa-si propuna nu doar obtinerea performantelor scontate la examene, ci pregatirea pentru a face fata problemelor pe care le va intalni in viata;

-        aspectul mecanismelor invatarii, referitor la modul de invatare. Sub acest aspect invatarea anticipativa presupune ca in loc de asimilare, memorare, stocare elevul sa recurga la invatarea prin explorare, investigare, cercetare, descoperire. Numai in acest mod isi va dezvolta capacitatea de a face fata situatiilor noi, de a prevedea evenimentele ce se vor produce si a aprecia consecintele acestora pe plan social.



      Invatarea creatoare se distinge printr-o atitudine activ - participativa. Acest mod de invatare impune ca elevul sa invete facand ceva:

-       sa scoata ideile principale dint-un text sau un paragraf,

-      sa conspecteze, sa faca rezumate, planuri tematice, scheme, grafice,

-       sa elaboreze referate, articole, microcomunicari, recenzii etc.,

-      sa aplice cunostintele in practica, in rezolvarea de probleme sau situatii de viata,

-      sa elaboreze diverse ipoteze de lucru, sa testeze mintal variante rezolutive (6),

-       sa utilizeze cele invatate in noi contexte,

-       sa combine intr-o structura cognitiva noua regulile invatate anterior.

-       Invatarea creatoare presupune folosirea in procesul cunoasterii a metodelor creativitatii, prezentate anterior. Prin intermediul acestora elevul este condus dincolo de real si vizibil spre o logica a fantasticului, imaginarului, imprevizibilului si absurdului care reprezinta surse nelimitate de creativitate. Folosirea metodelor creativitatii in procesul de invatare va ajuta elevii sa treaca de la o gandire simpla, bivalenta, bazata pe o logica binara si un determinism de tip cauza-efect, spre o gandire mult mai complexa care se bazeaza pe o logica multicriteriala, polivalenta, operationala in situatii de incertitudine si probabilitate (16)




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright