Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Retete


Qdidactic » sanatate & sport » retete
Colacei moldovenesti



Colacei moldovenesti



500 g faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri, ½  pahar zahar tos, ½ baton vanilie, 1 ¼ pahar unt amestecat cu ulei, 30 g rom, coaja rasa de la ¼ portocala, coaja rasa de la ¼ lamaie, 25 g drojdie, 200 g nuci, 2 linguri miere, nucsoara, 250 g lapte, 1 lingurita (rasa) sare.


Mod de preparare reteta


Pas cu pas:


Presaram galbenusurile cu sare cu 3-4 ore inainte de intrebuintare.

Desfacem drojdia cu putin lapte caldut. Adaugam doua linguri de faina si lasam sa ceasca plamadeala la un loc cald.

Turnam lapte fierbinte, dar nu clocotit, putin cate putin, peste doua pahare de faina, batand intruna, pana se face o smantana. Dupa ce se racoreste coca, adaugam un ou intreg, o lingurita de zahar tos si amestecam. Adaugam pe urma drojdia, o amestecam cu coca si punem totul intr-o albie mica (covatica). Adaugam si albusurile batute spuma. Si amestecam de sus in jos. Batem bine cu o lopatica sau cu o lingura de lemn, turnand inca putina faina, pana capatam o plamadeala moale, pe care o punem la un loc caldut.

Frecam galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema. Cand a crescut plamadeala punem in ea galbenusurile, vanilia (taiata bucati), romul, coaja de lamaie, coaja de portocala, putina nucsoara rasa. Amestecam aluatul cu mana, adaugand jumatate din cantitatea de grasime.



Framantam aluatul, punand toata faina ramasa. Cand aluatul incepe sa se framante greu si se lipeste de mana, muiem mana in restul de grasime si framantam pana terminam grasimea. Daca aluatul este inca tare, adaugam lapte caldut, putin cate putin, pana facem un aluat mai tare decat cel de cozonac.

Cand terminam de framantat, ungem cu grasime vasul cu aluat (fundul si peretii). Apoi asezam pe marginea vasului o lopatica sau o scandurica, intindem deasupra o fata de masa curata si lasam sa dospeasca la cald.

Dupa ce creste aluatul, facem un sul si taiem bucatele. Luam o bucatica de aluat, o intindem rotund ca un sul gros cat degetul mic, impletim aluatul in doua, facem apoi din el colacei in forma de 8, lungi cam de 15-16 cm (cand lipim capetele nu trebuie sa se cunoasca nodul).

Punem colaceii intr-o tava unsa cu unt topit, ii acoperim cu o fata de masa curata si ii lasam sa creasca. Ungem colaceii cu ou batut inainte de a-i da la cuptor.

Cand sunt bine copti si frumos rumeniti, ii punem pe o farfurie intinsa si, cu o pana, ii ungem cu miere topita, diluata cu apa. Apoi ii presaram cu nuca tocata.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Retete




Lucrari pe aceeasi tema


Mere coapte in aluat
Portocale cu frisca
Biscuiti
Placinta cu mere
Lapte de pasare
Crema de portocale
Bavarez de ciocolata
Indiana
Biscuiti din albus
Saraili



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.