Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Retete


Qdidactic » sanatate & sport » retete
Cozonaci moldovenesti



Cozonaci moldovenesti



5 kg faina buna, 60 oua, 1 kg unt, 1,5 l lapte, 250 g drojdie de bere proaspata, 1,5 kg zahar, 1 baton vanilie, 1 paharel mic de vin cu rom, 5 lingurite (25 g) cu sare, coaja de lamaie si portocale si 1 pahar cu untdelemn (250 g).


Mod de preparare reteta


Pas cu pas:


Se pune de seara in bucatarie faina si ouale sa stea la caldura camerei. A doua zi se prepara maiaua din: doua pahare cu faina se oparesc u doua pahare si jumatate cu lapte fierbinte si se bate bine pana cand devine ca o alifie. Drojdia de bere se inmoaie cu putin lapte, o lingurita de zahar, o lingura de faina, se amesteca bine si se pune la crescut. Cand drojdia a crescut se amesteca cu maiaua care este numai calduta, se bate bine si se pune din nou la crescut. In acest timp se bat galbenusurile (se pot pune si 60 de galbenusuri) cu jumatate din cantitatea de zahar si cu sarea.



Cand maiaua a crescut, se pune in vasul cu faina, se toarna si galbenusurile, untul topit, numai caldut, romul, coaja de portocala, apoi laptele care a fost fiert cu vanilia si cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Se framanta bine de tot pana face basici timp de 2 ore, ungandu-se mainile cu ulei, sau cu unt. Aluatul trebuie sa fie mai mult moale; daca este vartos se mai pune cateva din albusurile batute spuma. Dupa 2 ore de framantat se acopera cu un servet curat si se pune la caldura sa creasca. Cand aluatul este crescut bine, se ia cate o bucata, se intinde putin, se presara stafide apoi se ruleaza si se pune in forma de cozonac unsa cu unt. Se lasa sa creasca, apoi se ung cu ou si se pune la copt. Formele pentru cozonacii moldovenesti sunt vase de argila arsa si smaltuita. Fiecare forma se tapeteaza cu hartie unsa pe ambele parti cu unt. Hartia trebuie sa depaseasca inaltimea vasului deoarece cozonacii cresc inalti. Se coc in cuptor de zid si temperatura se constata aruncand in cuptor o mana de malai. Daca malaiul arde imediat inseamna ca este prea fierbinte cuptorul.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Retete




Lucrari pe aceeasi tema


Bavarez de visine
Sufleuri dulci - sufleu de castane, mere, fructe, cafea, ciocolata
Crema de vanilie
Tort din foi "lica" cu miere
Madlene
Sufleu de zmeura
Prajitura de cacao cu crema de vanilie
Bavarez de caise
Colacei moldovenesti
Glazura pentru torturi



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.