Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Agricultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura
Importanta ingrasamintelor



Importanta ingrasamintelor


Importanta ingrasamintelor

Plantele au nevoie pentru cresterea si dezvoltarea lor de o serie de. elemente nutritive esentiale, pe care le procure din mediul inconjurator. Carbonul hidrogenul si oxigenul sunt luate din aer si din apa. Restul de elemente sunt absorbite in solutii apoase din sol cu ajutorul rsdecinilor.

Elementele nutritive principale din sol, consumate in cea mai mare cantitate­; de catre sunt azotul, fosforul si potasiul. In cantitati mai mici, dar indispensabile pentru procesele biochimice si sinteza substantei orga­nice, sunt: calciul, sodiul, magneziul, sulful, borul, zincul, fierul, cuprul, manganul, molibdenul si Clorul.



Cele mai multe elemente minerale luate de plante din sol servesc direct la sinteza: mici substante organice mai mult sau mai putin complexe, iar altele pot evea numai rolul de aetivatori ai proceselor fiziologice.

Conditile de nutritie. influenteaza asupra unor procese fiziologice im­portante, cum ar fi, de exemplu, transpiratia si respiratia si deci asupra consumului de ape, ceea ce atrage dupa sine schimbari favorabile in cres­terea plantelor.

Daca unul sau mai multe elemente nutritive lipsesc sau se gasesc in cantitati eventual in forme greu accesibile cresterea plantelor este impiedicata sau mult incetinita.  In

pepinere silvice, culturile forestiere repetate an de an pe aeeeasi suprafata duc treptat la saracirea solului in anumite elemente nutritive si Acest  fapt se rasfringe cu timpul negativ asupra numarului si calitatii pnietilor. Acest fenomen are Ioc cu atat mai intens cu cat se stie ca puietii plantelor  lemnoase consuma din sol mai multi, elemente minerale decit


arborii virstnici si, o data cu scosul lor, nu lasa practic nici un fel de resturi organice: pe seama carora solul sa recupereze, cel putin in parte, sebstantei pierdute. In afara de aceasta, elementele nutritive din sol sint. Adeseori piurdute prin spalarea lor din orizonturile superioare de catre apele din precipitatiile atmosferice sau de catre cele folosite la udatul ar­tificial. Procesul de levigare se produce cu atat mai intens, cu cat solul este mai sarac  calciu si lipsit de structure.

Este de asteptat, prin urmare, ca solurile cele mai bogate si fertile initial saraceasca treptat, putind fi chiar epuizate la un moment dat, daca nu se intervine cu masuri pentru dirijarea proceselor de nutritie printr-un sistem rational de aplicare a ingrasamintelor.

Ingrasemintele sunt produse (de natura organica, minerale sau biologica, ce contin substante chimice necesare nutritiei plantelor sau care contri­buie indirect la imbunatatirea conditiilor fiziee, chimice si microbiologice din sol.

Aplicarea rationale a ingrasamintelor constituie unul din. factorii de seama cu care se actioneaza asupra schimbarii substratului nutritiv al plantelor. Elementele necesare nutritiei, deficitare in sol, pot fi introduse sub forme de ingraseminte. Dar ingresamintele nu sint numai un mijloc de imbogatire a solului in substante nutritive deficitare, ci ele pot sa con­tribuie efectiv la mobilizarea resurselor interne si la imbunatatirea insu­sirilor fizice ale solului.

In sol pot exista importante rezerve de substante nutritive, dar care, in majoritatea lor, Sint greu accesibile. Productia plantelor nu depinde de rezervele totale din sol, ci numai de acea parte din ele care poate fi asi­nmilata. Fractiunea asimilabila a substantelor nutritive se reface treptat pe seama rezrvei totale dar mult mai incet decit absorbtia for de catre

plantele  cultivate.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright