Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Merceologie


Qdidactic » bani & cariera » marketing » merceologie
Operatorii standardizarii



Operatorii standardizarii


Operatorii standardizarii


Astazi, evolutia standardizarii si aplicarii sale, atat in ceea ce priveste continutul, cat si domeniul de utilizare, se manifesta atat prin modificarea comportamentului celor mai traditionali operatori ai standardizarii (intreprinderile, administratia si laboratoarele), cat si prin aparitia unor noi factori cum sunt consumatorii, sindicatele, colectivele locale si consultantii.

Toate intreprinderile, indiferent de tipul activitatii - productie sau servicii - sunt in prezent implicate in standardizare.

Intreprinderea reprezinta elementul cheie in elaborarea standardelor pe care se bazeaza ansamblul partenerilor, tinand seama de competenta si capacitatea acesteia de a pune la dispozitie experti ale caror cunostinte stau la baza continutului standardelor.



In ultimul timp rolul administratiei nationale s-a intarit considerabil in procesul de standardizare din doua motive mai importante, si anume:

8    administratiei ii revine, in mod normal, sarcina de aplicare a noii armonizari comunitare;

8    fata de participarea activa a reprezentantilor ministerelor Industriei si Agriculturii, profund implicati in realizarea standardelor, alte noi ministere participa deja la asemenea lucrari, cum ar fi de exemplu ministerele Muncii, Sanatatii, Mediului, Transporturilor, etc.

Laboratoarele au fost intotdeauna parteneri omniprezenti datorila activitatii lor de incercare, dar rolul lor s-a modificat profund in anii ’90 atat in contextul reglementar cat si in aplicarea voluntara, ceea ce a condus la o tot mai mare implicare in standardizare.

In plan reglementar, laboratoarele pot fi notificate de catre administratiile nationale si, deci, insarcinate sa participe la implementarea marcii CE.  


In ceea ce priveste planul voluntar, trebuie specificat ca adevarata competitie dintre intreprinderi se va desfasura in contextul diferentierii produsului pe baza unei marci de calitate, de unde rezulta si consolidarea rolului conformitatii cu standardele si a controlului de catre o terta parte.

Influenta crescanda a mass-mediei asupra publicului si a utilizatorilor, limiteaza sfera de actiune a factorilor de decizie economica si determina ca propunerile de schimbare sa fie analizate si validate de catre asociatii puternice, competente si reprezentative ale consumatorilor.

Din acest motiv partenerii standardizarii au solicitat in mod insistent prezenta consumatorilor in numeroase sectoare, nu numai in cele cu produse destinate marelui public, dar si in sanatate, securitate, mediu inconjurator, servicii si domeniul agroalimentar.

Aparitia de noi standarde de tip „socio-economic”, cuprinzand aspecte privind securitatea si igiena locurilor de munca, poate modifica conditiile de aplicare a Codului Muncii.

In fond, inspectorul pentru protectia muncii poate fi pregatit pentru a se sprijini pe standardele europene, de unde rezulta importanta si pentru sindicatele muncitoresti de a participa activ la activitatile de standardizare.

Descentralizarea a consolidat puterea colectivitatilor locale si teritoriale in privinta dreptului de acces pe piata. Dar aceste colectivitati, in calitate de utilizatori de bunuri si echipamente, trebuie sa respecte pe pietele publice directivele europene care acorda prioritate atat raportarii la standardele europene, cat si la directivele „Noii Abordari”.

Deci, colectivitatile locale si teritoriale se confrunta cu aplicarea standardelor europene, la a caror elaborare trebuie sa participe, prin delegarea de experti.

In ultimii ani din ce in ce mai multe intreprinderi de productie, administratie si societati de servicii, fac apel la societati de consultanta sau la consultanti independenti pentru a rezolva probleme foarte diverse printre care unele privesc standardizarea. In paralel, dezvoltarea certificarii produselor si a certificarii sistemelor tip asigurarea calitatii conform ISO 9000, au amplificat fenomenul consultantei.

Cresterea complexitatii proceselor industriale si economice, precum si incidenta subiectelor care necesita o armonizare nu permit intotdeauna o abordare simplificata, fiecare factor gasindu-se intr-o pozitie diferita privind tema studiata. Consumatorii au un rol mai important in cadrul procesului, in timp ce noile categorii de standarde fac posibila, in prezent, interventia sindicatelor, a colectivitatilor locale sau a consultantilor.

Standardizarea isi va continua evolutia si dezvoltarea sa odata cu aparitia de noi factori, odata cu redescoperirea „internationalului” pe masura evolutiei standardelor si a unui tot mai inalt profesionalism al expertilor precum si printr-o colaborare mai intensa si completa intre factorii economici. 




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright